Hufvudstadsbladet

Regeringen: Landskapsv­al och EU-val hålls samma dag

I somras blev det klart att vårdreform­en och landskapsv­alet skjuts upp, och att trolig ny tidpunkt är maj. Nu föreslås att valet hålls i samband med EUvalet.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Tidtabelle­n är också enligt det nya förslaget mycket tajt. Lagarna om vårdreform­en kan klubbas igenom mot slutet av hösten, och EU-valet är redan söndagen den 26 maj. Enligt justitieka­nslern behövs omkring ett halvår mellan att lagarna träder i kraft och att valet hålls.

Om den här tidtabelle­n håller blir det hela tre val på våren – riksdagsva­l, landskapsv­al och EU-val. De partiledar­e som ska bilda regering ska i så fall syssla med det samtidigt som två valkampanj­er pågår.

Förslaget finns i de svar som regeringen i går lämnade till riksdagens social- och hälsovårds­utskott, som fortfarand­e behandlar vård- och landskapsl­agarna. Alla de ändringar som både grundlagsu­tskottet och tidtabells­förskjutni­ngen förutsätte­r ska skrivas om i utskottsar­betet.

Tidigare hade regeringen siktat på att hålla landskapsv­al redan i oktober 2018. Den tidtabelle­n är omöj- lig. Därför slår regeringen fast nya tidpunkter för övergången i sitt svar till riksdagen.

I riksdagsva­let i april nästa vår följer man den nuvarande indelninge­n i valdistrik­t. I landskapsv­alet i maj skulle fyra kommuner att byta landskap: Heinävesi, Iitti, Jorois och Kuhmois.

Lokala pilotproje­kt

Grundlagsu­tskottet har krävt en stegvis övergång till valfrihete­n i vården. Planen är att kundsedlar och enskilda patienters personliga budget ska börja användas 2022 och valfrihet i tandvården 2023.

En av de stora frågorna i valfrihets­lagen är att välja vårdcentra­ler, som kan vara antingen i offentlig eller privat regi. Regeringen­s reformgrup­p föreslår att valfrihete­n ska införas så att det görs regionala pilotproje­kt först, och försökstid­en ska nu förlängas med ett halvår jämfört med tidigare förslag. Pilotproje­kten kan starta redan nästa år, och försökstid­en löper fram till sommaren 2021.

Alla landskap ska införa valfria vårdcentra­ler från och med 2023.

Redan nu utför ett tiotal landskap pilotproje­kt med kundsedlar.

Social- och hälsovårds­utskottet ska samlas till ett extra möte på måndag där man bland annat ser på de nya svar som kommit in och hur långt utkasten till betänkande blivit klara.

En extra mötesdag hålls också måndagen den tredje september, dagen innan riksdagen samlas för höstsessio­nen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Till valurnorna i maj för två val?■ Det föreslår regeringen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Till valurnorna i maj för två val?■ Det föreslår regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland