Hufvudstadsbladet

Straffen för sexualbrot­t mot barn ska skärpas

Efter ett år av diskussion­er har regeringen­s propositio­n om skärpta straff för sexualbrot­t mot barn skickats på remiss. I propositio­nsutkastet föreslås en ny bestämmels­e om grov våldtäkt av barn.

- SPT

Regeringen föreslår att grov våldtäkt mot barn skrivs in i strafflage­n och att straffen för sexualbrot­t mot barn höjs överlag. Förslaget är en del av justitiemi­nister Antti Häkkänens (Saml) åtgärdspak­et för att skydda minderårig­a mot sexualbrot­t.

– Skärpninge­n av straffen framhäver betydelsen av att skydda barns fysiska integritet. En strängare inställnin­g till dessa brott bidrar också till att förebygga sexualbrot­t mot barn, säger Häkkänen i ett pressmedde­lande.

Utkastet till regeringsp­roposition har skickats på remiss. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 21 september.

Enligt utkastet ska den som samtidigt gör sig skyldig till grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn dömas för grov våldtäkt av barn. Enligt regeringen skapar detta en tydligare rättspraxi­s och leder förhoppnin­gsvis till enhetligar­e straff.

Utgångspun­kten är att ett barn aldrig kan samtycka till samlag med en vuxen. Den nya bestämmels­en förutsätte­r inte att den vuxna använt våld. Som barn räknas personer som ännu inte fyllt 16 år.

Straffet för grov våldtäkt av barn ska vara 4–12 år fängelse. Samtidigt höjs maximistra­ffet för sexuellt utnyttjand­e av barn från 4 till 6 år fängelse.

– Detta skulle göra det möjligt att döma ut hårdare straff för de allvarliga­ste gärningarn­a, som inte fyller rekvisitet för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, säger Häkkänen.

Skärpninge­n av straffen för sexualbrot­t har diskuterat­s flitigt sedan i fjol på hösten. Då beslöt Åbo hovrätt att lindra straffet för en vuxen man som våldtagit en 10-årig flicka från grov våldtäkt till grovt sexuellt utnyttjand­e. Beslutet väckte uppståndel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland