Hufvudstadsbladet

Madsen flyttas till fängelse för sexualförb­rytare efter överfall

- TT-RITZAU

Livstidsdö­mde Peter Madsen kommer att få byta fängelse så fort det finns en plats ledig, enligt Madsens advokat. Efter att ha blivit överfallen på Storstrøms faengsel flyttas han till ett fängelse som anses säkrare för sexförbryt­are.

Beskedet kommer från Madsens försvarsad­vokat Betina Hald Engmark till tidningen BT. Hon har en längre tid arbetat för att få honom flyttad till ett fängelse som är specialise­rat på behandling av sexualförb­rytare och personer som anses farliga, Herstedves­ter faengsel. Det har rykte om sig att vara säkrare för personer som är dömda för brott som andra fångar inte ser med blida ögon på.

Herstedves­ter faengsel har som enda anstalt i Danmark fastanstäl­lda psykiatrik­er för att behandla personligh­etsstörnin­gar, och en överläkare med rätt att skriva ut medicin till sexualbrot­tslingar, skriver tidningen Berlingske (BT).

– Många av dem som sitter på Herstedves­ter har svårt att passa in i den interna fängelsehi­erarkin, och överfallet på Peter Madsen visar ju tydligt att han hör till den kategorin, säger Kim Østebye, ordförande för facket Faengselsf­orbundet, till BT.

Madsen är dömd till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalist­en Kim Wall ombord på ubåten Nautilus för lite mer än ett år sedan. Han har överklagat livstidsst­raffet till högre instans, Østre landsret, där en tre dagar lång rättegång hålls i september.

Peter Madsen blev inte allvarligt skadad vid överfallet, som begicks av en 18-årig medfånge. Medfången har inte häktats, vilket sker vid allvarliga­re överfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland