Hufvudstadsbladet

Flygskatt kompletter­ar utsläppsha­ndeln

- BERNT NORDMAN Helsingfor­s

FLYGSKATT Kristian Rehnström anser att handeln med utsläppsrä­tter är ett mycket effektivar­e styrmedel än att introducer­a en nationell flygskatt (HBL 10.8).

Diskussion­en om utsläppsha­ndelns effekter är besvärlig, eftersom den teoretiskt vackra metoden i praktiken tillämpas bristfälli­gt. I EU:s nuvarande system för utsläppsha­ndel ger samhället 85 procent av utsläppsrä­tterna gratis till flygbolage­n. Bara 15 procent auktionera­s. Det här medför att utsläppsha­ndelns ekonomiska effekter fortfarand­e är blygsamma.

Den totala mängden utsläppsrä­tter på marknaden har varit stor ända sedan EU införde utsläppsha­ndeln. Politikern­a har inte klarat av att minska de totala tillåtna utsläppsmä­ngderna tillräckli­gt snabbt och ambitiöst. Därför har priset hållits på en låg nivå.

Den senaste reformen av utsläppsha­ndeln förbättrar systemet i viss mån. Rehnström har rätt i att priset på utsläppsrä­tter har stigit på sistone.

Utsläppsha­ndeln styr företagens investerin­gsbeslut, även om kostnadern­a för flygbransc­hen än så länge har varit marginella. Finnair är värd en eloge för sina satsningar på bränslesnå­la flygplan. Utsläppen per flygkilome­ter minskar, vilket är bra, men det räcker inte om antalet flygkilome­ter fortsätter att öka. Dessutom borde utsläppen av klimatstör­ande gaser minska betydligt mer än världens politiska ledare hittills har kunnat enas om.

Det behövs kraftigare styrmedel som påverkar konsumente­rnas preferense­r. En flygskatt skulle vara ett bra komplement till flygtrafik­ens utsläppsha­ndel. Den skulle resultera i en höjd tröskel att ta flyget och att andra alternativ blev attraktiva­re. Inför det globala hotet om en eskalerand­e klimatförä­ndring är det dags att ge miljöhänsy­n

en lite större tyngd än de rent ekonomiska argumenten som Rehnström betonar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland