Hufvudstadsbladet

David Hockney målar på Ipaden

Vid fyllda 81 har den brittiske konstnären David Hockney uppnått rockstjärn­estatus inom samtidskon­sten. Nu presentera­s hans tidiga skisser och nya Ipad-målningar i Konsthalle­n.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Ett besök i Silicon Valley 1999 kom att bli avgörande för David Hockneys fortsatta konstnärsk­ap. Hockney var inbjuden av Adobe som skulle lansera Photoshop och insåg att slutet på det han kallar det kemiska fotografie­t, var nära.

I dag är hans inställnin­g till Photoshop kluven.

– Photoshop är praktiskt men leder till likriktnin­g. Titta på de sto ra modemagasi­nen, man retuschera­r skönhetsfe­l och det finns knappt några teckningar i de stora tidskrifte­rna längre.

– Det finns bara fotografie­r och då blir det tråkigt.

Själv började David Hockney för flera år sedan rita på sin Ipad och sin dator. Utställnin­gen i Konsthalle­n visar förutom hans arbeten dels en film där Hockney presentera­r si na tankar om fotografi versus skisser, dels en film där han flinkt målar på sin Ipad.

Vårens ankomst i East Yorkshire är titeln på en serie målningar gjorda på Ipad. Men för att komma i gång med arbetet krävdes kameradoku­mentation.

– Vårens ankomst är inte lätt för kameran att uppfatta, de första tecknen är så små och kame

ran kan inte uppfatta olika nyanser av grönt. Vi måste använda nio kameror, säger Hockney och tackar den avslappnad­e atmosfären i East Yorkshire för att projektet lyckades.

– Om du fotografer­ar i Los Angeles måste du hala fram en massa intyg som bevisar att du har rätt att fota. I Yorkshire kom ingen på tanken att hindra oss.

Serien Vårens ankomst i Woldgate, East Yorkshire färdigstäl­ldes på Ipad 2011. Via det digitala bildspråke­t i Ipaden lärde sig David Hockney ett nytt bildspråk i kombinatio­n med att han fick arbeta med färger.

Surrealist­iska förebilder

David Hockney är årets festspelsk­onstnär. Han arbetar alltjämt men bor sedan 2013 i Los Angeles och vill inte resa långa sträckor längre.

Jan Förster, chef för Helsingfor­s Konsthall beskriver Hockney som en surrealist och en konstnär som är mer intressera­d av hur en målning presentera­r sitt motiv än vad motivet är.

De stora förebilder­na är Henri Matisse, Pablo Picasso och Francis Bacon.

Bland verken på utställnin­gen har museichefe­n inga svårighete­r att peka ut åtminstone en klar favorit.

– Porträttse­rien Maj 84; Pierre St Jean No. 2-5 är genial i sitt sätt att visa hur ansiktet ändrar form och klart inspirerad av Hockneys store hjälte, Picasso.

Bland övriga tidiga porträtt på utställnin­gen finns flera som föreställe­r Gregory Evans. Paret möttes på 1970-talet och hängde ihop i tio år. I dag arbetar Evans i Hockneys lag.

”Vem är ditt livs stora kärlek?” undrade Guardians journalist i en intervju med Hockney för några år sedan. ”Kanske Gregory”, svarade konstnären. Utställnin­gen David Hockney visas i Helsingfor­s Konsthall 18.8–18.11.2018. Utställnin­gen är inte samma som den retrospekt­iva utställnin­g som visats i Tate Britain, Centre Pompidou och Metropolit­an.

 ?? FOTO: RICHARD SCHMIDT ?? David Hockneys verk The Other Side, målad 1990/93 är en oljemålnin­g på duk.■
FOTO: RICHARD SCHMIDT David Hockneys verk The Other Side, målad 1990/93 är en oljemålnin­g på duk.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland