Hufvudstadsbladet

Härligt men oförklarli­gt – förälskels­ens gåta olöst

Hjärnan är vägen till hjärtat, på gott och ont. Där sker magin när du blir förälskad och hormonerna sprutar. Men exakt vad som triggar ruset vet forskarna fortfarand­e inte.

- TT/ANNA BJÖRE

Aptiten försvinner, det går inte att sova, det enda som existerar är föremålet för den ömma lågan. Känner du igen dig? Förälskels­e är både jobbigt och underbart på samma gång.

Forskare har länge försökt förklara vad som utlöser denna himlastorm­ande känsla, men hittills har man gått bet. Bland annat har man studerat präriemöss som, till skillnad från sina artfränder, är monogama. Det visade sig att präriemöss­en har fler receptorer för olika hormoner i hjärnan än släktingar­na har.

Oförklarli­ga känslor

Hormonerna är en av nycklarna även hos oss människor när vi blir kära. Det förklarar Anna Bennich Karlstedt som är psykolog, psykoterap­eut och författare, och arbetar mycket med relationer mellan människor. Vi bad henne räta ut några av frågeteckn­en kring tillstånde­t som de flesta råkar ut för någon gång i livet. En del oftare än andra.

– Vi kan åka till månen men vi vet fortfarand­e inte säkert vad som styr förälskels­e mellan människor. Det finns massor av teorier och åsikter, en del saker kan vi förklara men långt ifrån allt. Vad vi tycker är attraktivt utseende spelar ofta roll – men inte alltid. En människa kan också växa och bli attraktiv av sina egenskaper. Många forskare har varit inne på feromonern­as betydelse – speciella doftämnen – men vad jag vet finns inga studier som kunnat visa den påverkan på ett tillräckli­gt trovärdigt sätt, säger hon.

”Smått narcissist­iskt”

Hon liknar förälskels­e vid en het, kemisk cocktail, ett rus inför den andre där man helt uppslukas av starka känslor av attraktion. Man känner sig inte lika trött och inte lika hungrig, utom på sex som man däremot i de flesta fall längtar efter mest hela tiden.

– Man är inte heller sitt ”smartaste jag” under förälskels­efasen, då man har svårt att se att den man är förälskad i även har mindre attraktiva sidor. Man ser snarare på hen som i det närmaste perfekt, upphöjd. Det är en härlig och smått narcissist­isk upplevelse att en så fantastisk person kan vara kär tillbaka i en själv.

Att där och då försöka upptäcka bra respektive dåliga tecken, som ger en hint om det kan bli långvarig kärlek eller inte av relationen, är svårt. Men när förälskels­efasen lägger sig – man brukar säga att den kan hålla i sig mellan ett halvår och upp till 18 månader – då ser man personen i ett klarare ljus.

Ingen kärleksfor­mel

Det är ofta då det avgörs om det landar i en mer långvarig kärlek eller om det tar slut. För att älska någon handlar om att ha starka ömhetskäns­lor, vilja den personen väl, att se och acceptera hela personen, även de mindre tilltaland­e sidorna.

– Kärlek är att vilja vara tillsamman­s och att välja att vara det, även med partnerns mindre attraktiva egenskaper, säger Anna Bennich Karlstedt.

För singlar som vill hitta en partner vore det förstås fantastisk­t om det fanns en färdig ”kärleksfor­mel”. Om man på förhand kunde veta vilken typ som är rätt för en själv och vice versa, i långa loppet. Kanske någon som liknar en själv? Eller någon som inte alls liknar en själv?

Men den gåtan har forskarna alltså inga fullständi­ga svar på ännu och de svar som finns är inte sällan motstridig­a. Och tur är väl det, vi mår ju så gott av några rejäla portioner magi då och då.

 ?? FOTO: DANIEL BOCKWOLDT/ADOBE STOCK ?? Att vara kär är en fantastisk känsla. Man är hög på hormoner och ens partner är upphöjd, perfekt.
FOTO: DANIEL BOCKWOLDT/ADOBE STOCK Att vara kär är en fantastisk känsla. Man är hög på hormoner och ens partner är upphöjd, perfekt.
 ?? FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER ?? Unga och gamla – att bli förälskad är universell­t. ”Dock kan det vara mer skrämmande när man är tonåring och saknar erfarenhet, till exempel av när känslorna tar slut eller är obesvarade”, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.
FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER Unga och gamla – att bli förälskad är universell­t. ”Dock kan det vara mer skrämmande när man är tonåring och saknar erfarenhet, till exempel av när känslorna tar slut eller är obesvarade”, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland