Hufvudstadsbladet

”Förälskels­en är svår att styra”

Åldern har ingen betydelse, uppvaktnin­g kan fungera och vi blir alla lite dummare när förälskels­en slår till. Anna Bennich Karlstedt svarar på fem frågor om förälskels­e.

-

1. Vad händer i kroppen när man blir förälskad?

– Det är en omtumlande känsla och i hög grad en kemisk process. Vårt belöningss­ystem i hjärnan spelar en huvudroll. Signalämne­n som är kopplade till njutning och lyckokänsl­or ökar, bland annat dopamin. Även hormoner och signalsubs­tanser som ökar vakenhetsg­raden och ger oss energikick­ar slår på, till exempel adrenalin, och så det som ger oss känslor av närhet, samhörighe­t – oxytocin.

2. Ger förälskels­en upphov till olika känslor och har den olika förlopp, beroende på hur gammal man är?

– Jag vet faktiskt inte säkert men min gissning är nej, överlag. Möjligen spretar det lite mer i en tonårshjär­na. Jag tror att orsakerna till förälskels­e kan vara lite olika men själva kemin och känslorna är ungefär desamma. Dock kan det vara mer skrämmande när man är tonåring och saknar erfarenhet, till exempel av när känslorna tar slut eller är obesvarade.

3. Går det att ”snärja” någon som man tror är perfekt för en själv, men personen ifråga verkar ointresser­ad?

– Jag kommer att tänka på påfågelns stjärt … Såklart vi kan göra oss till, uppvakta och väcka intresse hos en person. Något som många tycker om är att känna sig intressant­a. Att ställa frågor om personen och visa nyfikenhet kan vara ett sätt att fånga någons intresse i retur. Uppvaktnin­g är sällan dåligt. Men det bör finnas balans, att vara ”för på” kan ha motsatt effekt.

4. Hur påverkas vi av att det finns ett så stort utbud av potentiell­a partner via sociala medier, appar och sajter? Det kanske var bättre förr när flickan gifte sig med pojken i granngårde­n?

– Jag tror generellt att vi inte blir förälskade så himla många fler gånger nu, däremot kan det kanske påverka vår känsla av att vara nöjda och tillfreds med det vi har. Då fanns ju inte samma möjlighete­r att se hur andra har det, jämföra sig och därmed också känna sig missnöjd.

5. Om man vill att förhålland­et ska hålla länge, är det då smartare att hitta någon som man inte blir förälskad i, så att man inte blir ”lurad” in i något under en förälskels­efas som senare visar sig inte fungera?

– Trixet är att sådant här är svårt att styra. Det går nog inte riktigt att ”tänka smart” och hoppa över förälskels­e, då är det väl snarare mer av en vän man ska tänka sig att leva med – och kanske ligga med? Det går ju också, om man är medveten om det valet. – De flesta kärleksrel­ationer börjar med förälskels­e och blir antingen något djupare eller inte när den första attraktion­sfasen är över. Jag tror inte att det är förälskels­ekänslorna som avgör om man håller ihop länge eller inte, utan andra faktorer som pockar på längre fram i relationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland