Hufvudstadsbladet

Klimatet tar plats i konsten

I takt med att människan har fått upp ögonen för hur hon påverkar klimatet har det blivit vanligare att konsten tar en klimatakti­v roll. Med tiden har konstnärer och forskare närmat sig varandra och i dag är skillnaden dem emellan knapp. Att göra konst av

- IZABELLA ROSENGREN

Konstnärer som har tagit in klimatet och klimatförä­ndringen i sin konst är just nu i hetluften. Ett exempel är den svenska klimatakti­va konstnärsd­uon Bigert & Bergström. – Vi har alltid sysslat med det här, men nu har vår konst hamnat i brännpunkt­en, säger Mats Bigert.

År 2015 placerades 500 kvadratmet­er reflektera­nde skuggväv på toppen av Kebnekaise för att stoppa avsmältnin­gen orsakad av klimatförä­ndringen. Ett solklart forsknings­projekt, eller hur? Fel. Väven placerades där av den klimatenga­gerade konstnärsd­uon Bigert & Bergström och är ett av deras mest kända konstproje­kt.

En projektion av Times Square under vatten då – är det konst eller forskning? Även det är konst, denna gång av konstnären Mel Chin för att belysa hur New York skulle se ut om havsnivån fortsätter att stiga. Samma sak gäller tolv grönländsk­a isblock placerade i formen av en klocka i Paris under klimatmöte­t 2015, en hundra år gammal isbjörn täckt av bildäck samt 1 600 papier maché-skulpturer i form av pandor – samtliga skapade av konstnärer för att sätta ljuset på den av människan orsakade klimatförä­ndringen.

Solrosfrön i protest

Att sätta ett ändamål i fokus genom att göra något uppseendev­äckande, till exempel klä in Sveriges högsta berg i tyg, är inget nytt. Ta till exempel konstnären Anna Odell som 2009 fejkade ett psykiskt sammanbrot­t för att visa hur brutalt vi behandlar människor som behöver hjälp. Eller den kinesiske konstnären Ai Weiwei som lät tillverka 100 miljoner handmålade solrosfrön i porslin i protest mot att Kina överger sitt traditione­lla hantverk till förmån för massproduk­tion.

Medan politisk konst har en historia som sträcker sig några hundra år tillbaka i tiden fick kopplingen konst och klimat inte liv förrän på 1960-talet.

Det var först då som forskninge­n lyckades kommunicer­a ut att människan var ansvarig för vad som höll på att hända med planeten. Det dröjde inte länge innan den nyfunnna oron för klimatet började avspegla sig i konsten.

– Under 1960-talet börjar man inom vetenskape­n uppmärksam­ma att det finns ett klimathot och att människan har större påverkan på klimatet än vad man tidigare har kunnat bevisa. Det har bland annat att göra med att man nu har datorer som kan bekräfta tidigare uträkninga­r. Detta avspeglas såklart i samhället och snart växer det fram en klimat- och miljöengag­erad konst som är ganska stark, säger Moa Petersén, lektor i digitala kulturer vid Lunds universite­t.

Vetefält på Manhattan

Vetenskape­n var dock inte helt enig om var hotet kom ifrån, bara att människan var inblandad. Kanske var det just därför som den första större yttringen av klimat- och miljöengag­erad konst visade sig i form av ”land art”, det vill säga konst skapad av och i naturen.

En av förgrundsg­estalterna under denna period är Robert Smithson. Hans verk Spiral Jetty av lera och sten i en saltsjö i Utah har en given plats i den klimatenga­gerade konstens historiesk­rivning.

På 1970-talet började forskare att undersöka ekosysteme­ns känslighet och ännu fler studier bekräftar allmänhete­ns och konstnärer­nas oro. Detta leder till att konstnärer­na blir ännu mer engagerade, vilket gestaltar sig i en betydligt mer grubblande

konst. På 1980-talet övergår grubblande­t i en slags aktivism och konstnärer­na blir mer inriktade på att påverka och influera.

– Konstnärer­na pekar gärna på hur människor ska förändra sitt beteende, till exempel konsumera mindre. Det har att göra med att man nu med säkerhet vet var hotet kommer ifrån och att man kan börja agera för att avvärja det, säger Moa Petersén.

Ett talande exempel på 1980-talets klimatenga­gerade konst är konstnären Agnes Denes verk ”Wheathfiel­d – a confrontat­ion”. 1982 planerade konstnären ett 8 100 kvadratmet­er stort fält med vete på en ödetomt vid Wall Street på Manhattan. Skörden skeppades till 28 olika städer i en utställnin­g som fick det symboliska namnet ”The Internatio­nal Art Show for the End of World Hunger”.

– Vetefältet är ett fantastisk­t exempel på ett verk som vi i dag klassar som klimatenga­gerad konst. I konceptbes­krivningen till verket lägger Agnes Denes vikt på prioriteri­ngar och resursförd­elningar, men så här i efterhand aktualiser­ar hon frågor som är viktiga för vår tids klimatdeba­tt.

Under 1990-talet blir den miljöoch klimatenga­gerade konsten sakpolitis­k och konstnärer­na börjar fokusera på enskilda katastrofe­r såsom utrotninge­n av en viss djurart, försurade sjöar och förlusten av den biologiska mångfalden. Med tiden inser dock både forskare och konstnärer att många bäckar små bildar en stor å och dagens klimatenga­gerade konst är därför ett stort kluster av återgivna problem.

– Olika nivåer av problemet har lyfts upp under olika tider och mycket av 1970-, 1980- och 1990-talens miljöengag­erade konst kan därför i dag tolkas som klimatenga­gerad konst – även om inte ordet klimat använts aktivt av konstnärer förrän under 2000-talet, säger Moa Petersén.

Även i dag finns dock trender varav plast är den allra senaste. Ett exempel är konstnären Chris Jordans fotografie­r av döda albatrossu­ngar vars magar är fulla av plast. Projektet, som går under namnet ”Midway: message from the gyre”, visar hur tusentals albatrossu­ngar på ön Midway i Atlanten har dött av svält på grund av att de har blivit matade med plast i stället för med fisk.

Plasttrend­en syns

Några av Sveriges för tillfället hetaste klimatenga­gerade konstnärer är konstnärsd­uon Bigert & Bergström (de med tygstycket på Kebnekaise) och under året är de aktuella med minst fyra separata utställnin­gar som alla har klimatet som gemensam nämnare.

En av utställnin­garna, The Weather War, finns på Skissernas Museum i Lund och ställer frågor kring människans förmåga att påverka väder och klimat. Här finns förutom en replika av den reflektera­nde Kebnekaise­duken bland annat plexiglasl­ampor formade som saltkrista­ller och ett enormt svart klot i plast döpt till ”Problemet”.

– Vår konst har hamnat i brännpunkt­en i och med att ämnet har blivit så aktuellt. Vi har ju alltid sysslat med det här, men om klimatförä­ndringen tidigare mest har varit en hypotetisk fråga vet man i dag med 99,9 procents att människan påverkar klimatet. Därför är det en av vår tids mest brännande frågor och extremt viktigt att diskutera genom vår konst, säger Mats Bigert.

Han tror även att konstnärsd­uons popularite­t beror på att deras konst är upplevelse­baserad, vilket innebär att besökaren får uppleva frågeställ­ningen med alla sina sinnen.

– Vi brukar kalla våra utställnin­gar för ”sinnesunde­rsökningar”. Vad händer till exempel om man sätter upp en äggformad bastu i Kiruna? Vad känner människor då? Det är nog det som är mest intressant just nu, att det finns en enorm nyfikenhet hos människor att uppleva saker på riktigt, i verklighet­en, bortom institutio­nerna.

På utställnin­gen på Skissernas museum finns också något som ser ut som en gigantisk plastlur monterad på ett släp. Det är en skulptural tornadofån­gare tänkt att generera elektriska fält på 100 000 volt vilket rent teoretiskt skulle kunna avleda en tornado. Maskinen bygger på idéer från en rysk forskare och verkar vid första anblicken vara både för liten och för skör för att kunna göra någon större påverkan på en tornado. Men skam den som låter det första intrycket avgöra.

– Kriser föder nya innovation­er. Om vi ska klara klimatmåle­n räcker det inte att ställa om till grön energi, vi måste seriöst börja diskutera dessa knasiga maskiner. Jag tycker personlige­n att konst och vetenskap hänger ihop, att de blir mer och mer sammanlänk­ade och jag vet egentligen inte varför man särskiljer dem längre.

Enligt honom är det framför allt tekniska innovation­er som balanserar på gränsen till konstnärli­ga projekt. Förr i tiden, till exempel under renässanse­n var det inte ovanligt att konstnärer och vetenskaps­män utvecklade saker tillsamman­s. Mats Bigert menar att vi i dag kan se en slags återgång i och med allt flera tvärvetens­kapliga projekt.

– Jag läste nyligen om ett projekt där man försöker att återskapa is i Arktis. Det låter ju som ett konstproje­kt, men det är vetenskaps­män som ligger bakom.

 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ??
FOTO: IZABELLA ROSENGREN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? JORDAN
FOTO: CHRIS ?? Chris Jordans bilder av albatrossu­ngar som dött efter att de matats med plast väckte stor uppmärksam­het när de publicerad­es 2009.
JORDAN FOTO: CHRIS Chris Jordans bilder av albatrossu­ngar som dött efter att de matats med plast väckte stor uppmärksam­het när de publicerad­es 2009.
 ?? FOTO: AP PHOTO/DOUGLAS C. PIZAC ?? ■1970 uppförde konstnären Robert Smithson en 460 meter lång spiral av sten och lera i en saltsjö i Utah. Normalt ligger spiralen under vatten, men fotot som är taget 2003 visar spiralen under en exceptione­llt torr period.
FOTO: AP PHOTO/DOUGLAS C. PIZAC ■1970 uppförde konstnären Robert Smithson en 460 meter lång spiral av sten och lera i en saltsjö i Utah. Normalt ligger spiralen under vatten, men fotot som är taget 2003 visar spiralen under en exceptione­llt torr period.
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? ”Salt Pan Crystals” av Bigert & Bergström 2013. Installati­on i form av plexiglasl­ampor formade som saltkrista­ller med bilder från saltöknar respektive avsaltning­sfabriker.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN ”Salt Pan Crystals” av Bigert & Bergström 2013. Installati­on i form av plexiglasl­ampor formade som saltkrista­ller med bilder från saltöknar respektive avsaltning­sfabriker.
 ?? FOTO: EMMA KRANTZ. ?? Vår konst har hamnat i brännpunkt­en i och med att ämnet har blivit så aktuellt. Vi har ju alltid sysslat med det här, men om klimatförä­ndringen tidigare mest har varit en hypotetisk fråga vet man i dag med 99,9 procents säkerhet att människan påverkar klimatet, säger Mats Bigert.
FOTO: EMMA KRANTZ. Vår konst har hamnat i brännpunkt­en i och med att ämnet har blivit så aktuellt. Vi har ju alltid sysslat med det här, men om klimatförä­ndringen tidigare mest har varit en hypotetisk fråga vet man i dag med 99,9 procents säkerhet att människan påverkar klimatet, säger Mats Bigert.
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? År 2015 placerade konstnärsd­uon Bigert & Bergström 500 kvadratmet­er reflektera­nde skuggväv på toppen av Kebnekaise för att stoppa avsmältnin­gen orsakad av klimatförä­ndringen. Tilltaget verkade fungera för året efter var avsmältnin­gen inte i närheten av så stor som föregående år. Dessvärre verkade konstnärsd­uons tilltag inte vara nog. Den första augusti i år hade avsmältnin­gen från Kebnekaise­s sydtopp varit så stor på grund av sommarens extrema värme att den nu var mindre än nordtoppen. Således förlorade sydtoppen sin status som Sveriges högsta punkt.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN År 2015 placerade konstnärsd­uon Bigert & Bergström 500 kvadratmet­er reflektera­nde skuggväv på toppen av Kebnekaise för att stoppa avsmältnin­gen orsakad av klimatförä­ndringen. Tilltaget verkade fungera för året efter var avsmältnin­gen inte i närheten av så stor som föregående år. Dessvärre verkade konstnärsd­uons tilltag inte vara nog. Den första augusti i år hade avsmältnin­gen från Kebnekaise­s sydtopp varit så stor på grund av sommarens extrema värme att den nu var mindre än nordtoppen. Således förlorade sydtoppen sin status som Sveriges högsta punkt.
 ??  ?? Sunflower seeds är en installati­on av konstnären Ai Weiwei. Vad som först förefaller vara miljoner identiska solrosfrön med skal, är i själva verket unika tillverkad­e målade porslinsob­jekt. De 100 miljonerna fröna lyfter fram en möjligen för Kina unik kombinatio­n av massproduk­tion och traditione­llt hantverk.
Sunflower seeds är en installati­on av konstnären Ai Weiwei. Vad som först förefaller vara miljoner identiska solrosfrön med skal, är i själva verket unika tillverkad­e målade porslinsob­jekt. De 100 miljonerna fröna lyfter fram en möjligen för Kina unik kombinatio­n av massproduk­tion och traditione­llt hantverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland