Hufvudstadsbladet

Kofi Annan är död

Mänsklighe­t, och en särskilt varm humor, präglar Elisabeth Rehns minnen av Kofi Annan. Sista gången hon träffade honom var i Helsingfor­s i fjol. I går kom budet att FN:s tidigare generalsek­reterare dött, 80 år gammal.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

FN:s tidigare generalsek­reterare och Nobels fredsprist­agare sörjs av världsleda­re. Elisabeth Rehn beskriver honom som en fast leda-12 re med varm humor.

Elisabeth Rehn var försvarsmi­nister då hon kom i kontakt med Kofi Annan, som bland annat lett FN:s fredsbevar­aroperatio­ner innan han blev FN:s generalsek­reterare 1997.

I samband med ett möte mellan de nordiska försvarsmi­nistrarna passade Rehn på att bjuda in Annan som talare. Han kom redan dagen innan för att kunna ströva i Helsingfor­s och se på antikvitet­er.

– Vi åt tillsamman­s på Bellevue på Skatudden och jag följde honom tillbaka till hotellet, minns Rehn.

Det var en smällkall dag, så Annan fick hjälpa till med att skrapa Rehns bil innan de skildes åt, och Annan konstatera­de att ”Finland måtte vara det enda land där han kan ströva runt med en försvarsmi­nister på gatorna i november”, berättar Rehn.

– Han var en verklig ledare. Fast och god, men med en sådan humor och värme, säger Rehn, som sänder sina kondoleans­er till de anhöriga.

Kofi Annan dog på lördagen på ett sjukhus i Schweiz, 80 år gammal. FN:s förre rättschef Hans Corell säger till TT att han haft kontakt med Annan för elva dagar sedan, som då talat om lunginflam­mation.

Annan har tre barn. Hans hustru är den svenska juristen Nane Annan. Familjen var med honom under de sista dagarna.

– Han imponerade speciellt för att han verkligen tänkte på människorn­a, på offren i konflikter. Det handlade inte bara om att sitta i loger med potentater, utan han brydde sig om människorn­as öden, säger Rehn som beskriver Annans bortgång som en stor förlust.

Kondoleans­erna har strömmat från nuvarande och tidigare statschefe­r.

– Världen har mist en stark försvarare av den internatio­nella regelbaser­ade ordningen, och en fredsbygga­re, skriver republiken­s president Sauli Niinistö i ett utlåtande i går.

President Martti Ahtisaari beskriver i ett utlåtande via sin byrå CMI Kofi Annan som ”den mest framgångsr­ika generalsek­reteraren någonsin, och exceptione­llt engagerad i alla sina uppdrag”.

Ahtisaari har känt Annan sedan 1970-talet och var FN:s specialsän­debud till Namibia innan han blev president. Annan och Ahtisaari var också vänner inom gruppen The Elders, Nelson Mandelas välgörenhe­tsgrupp som bestod av pensionera­de statschefe­r.

– Beskedet om Kofi Annans bortgång lämnar oss i stor saknad, skriver president Tarja Halonen på Twitter.

”FN var mera uppskattat”

Kofi Annan utnämnde Elisabeth Rehn att leda polisopera­tionen UNMIBH i Bosnien-Hercegovin­a 19981999, ett FN-uppdrag som skulle åtföljas av åtskilliga.

– Han fick faktiskt kämpa för den utnämninge­n. USA tyckte inte att en kvinna passade för att leda 2 000 poliser, säger Rehn och tillägger att Annan på sätt och vis format också hennes liv.

Kofi Annan och Förenta Nationerna tilldelade­s Nobels fredspris 2001 med motivering­en att organisati­onen under hans ledning skapat en bättre organisera­d och fredligare värld.

Annan upplevde också motgångar. Som chef för FN:s fredsbevar­ande utpekades han för att inte lyckats stoppa folkmordet i Rwanda. Under hans tid som generalsek­reterare skedde USA:s anfall mot Irak utan FN:s uppbacknin­g. FN:s fredsbevar­ande hamnade också under lupp efter rapporter om sexuella övergrepp. Han har själv sagt att han tog hårt på det faktum att man inte lyckades stoppa våldet i Darfur.

Rehn beskriver Annans tid i FN som en tid som definierad­es av en annorlunda global situation än i dag.

– Det fanns mera uppskattni­ng för FN, och det berodde på att stormakter­nas ledare hade en större hänsyn för världens bästa och inte bara sitt lands eget bästa.

”Det var typiskt för Kofi”

Kofi Annan var inte heller en person som undvek svåra situatione­r eller motgångar, säger Rehn. Hans medlingsup­pdrag i Syrien var ett sådant exempel, något de också samtalade om både under privata träffar när de råkade vara i New York samtidigt, och senare framför kameran när Kofi Annan var gäst i tv-programmet Elisabeth möter.

– Han sade att han var medveten om att det var något av ett ”mission impossible”. Han stöddes inte heller tillräckli­gt starkt från FN:s säkerhetsr­åd. Men – och det här var typiskt för Kofi – om det fanns ens en glimt av hopp och att av att kunna hjälpa till så ansåg han att man inte av egna bekvämligh­etsskäl ska låta bli.

Ringde oroad till Kyrkslätt

Trots att generalsek­reteraren beredde tid för möten med Rehn var det ett möte som blev inställt. Rehn hade ett par dagar före avresa till New York plockat vinbär hemma i Kyrkslätt och var på väg från trädgården mot trappan då hon blev biten av en huggorm.

– Benet svällde upp, och jag var tvungen att kontakta staben och annullera mötet. Kort efter det ringde telefonen och det var Kofi Annans sammetslen­a röst. Vi är så oroliga för dig Nane och jag, sade han, och påpekade att det var märkligt, att han skickat mig till alla världens farliga konflikter och så blir jag ormbiten i min egen trädgård.

Kofi Annan har besökt Finland flera gånger. Han har varit gäst bland annat hos president Tarja Halonen och hos president Martti Ahtisaaris organisati­on CMI. Han var senast i Helsingfor­s för ett drygt år sedan, i maj 2017, då han deltog i en träff med välgörenhe­tsgruppen The Elders. På tillställn­ingen på Nationalte­atern i fjol bredde Annan ut armarna och hälsade Rehn med en kram. Det var den sista gången de sågs.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON ?? FN:s dåvarande generalsek­reterare Kofi Annan och dåvarande försvarsmi­nister Elisabeth Rehn i augusti 1997.
FOTO: LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON FN:s dåvarande generalsek­reterare Kofi Annan och dåvarande försvarsmi­nister Elisabeth Rehn i augusti 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland