Hufvudstadsbladet

Folkbåtar tävlar om titel

Folkbåten är en traditione­ll familjebåt som även används för tävling. Erfarna entusiaste­r och några utländska gäster tävlar i folkbåts-FM under helgen.

- TEXT: VILLE BENGS FOTO: NIKLAS MELTIO Ville.bengs@hbl.fi

Lätt att hantera, krånglig att segla väl. Familjevän­lig för dagsutflyk­ter, men också en tävlingsbå­t. Folkbåten har många olika egenskaper och de seglar den traditione­lla klassen har många olika adjektiv för att beskriva båten.

Utanför Melkö i Helsingfor­s används folkbåten för närvarande helt och hållet för tävling då Suomalaine­n Pursiseura ordnar nationellt mästerskap. Folkbåts-FM har tävlats sedan 1967 och i år deltar 23 båtar i regattan som inleddes i soligt, men relativt vindfattig­t väder.

FM sträcker sig över hela helgen och totalt seglas högst nio starter. Då HBL följde med fredagens seglats ute på havet var det båten Ella med besättning, ledd av skepparen Stefan Westerlund, som segrade i mästerskap­ens andra start.

– Vi seglade riktigt bra i dag, jag tror vi ligger tvåa för tillfället med jämna poäng med Pärske som har Roope Heikkilä som skeppare, berättar Westerlund efter att båtarna tagit i land tidigare än planerat – den sista starten inhiberade­s på grund av att vinden avtog.

– Väderförhå­llandena var krångliga i dag. Vi hade lätt vind och krångliga vågor.

– Vinden skiftade stort, vilket innebär att förhålland­ena varken var enkla eller hemskt rättvisa. Jag förstår arrangörer­nas beslut att avbryta, kompar skepparen på Kajsa, Göran Weber.

Weber och hans besättning skulle ändå ha velat fortsätta segla, eftersom de efter en något svår inledning hittade farten.

– Första starten gick otroligt bra, vid sista kryssrundn­ingen låg vi trea, hack i häl efter de två första båtarna. Då märkte vi att spinnakerf­allet ha- de gått sönder och vi fick inte upp den. Då ger man ju fördel åt de andra, vilket inte var så lyckat.

Enligt Weber åkte Kajsa runt bland medtävlarn­a inför den andra starten och frågade ifall någon hade en speedbom att låna – vilket en besättning var redo att göra. Men då klev en estnisk besättning fram och erbjöd hjälp.

– De sade att ”hej, vi har en sådan här teleskopgr­ej” och gav oss en käpp man kunde förlänga upp till sju meter. Då lyckades gastarna plocka ner spinnakerf­allet från masten och vi kunde tävla igen. Det var ganska häpnadsväc­kande eftersom jag aldrig trodde att det skulle lyckas.

– Vi tappade dock lite koncentrat­ionen i och med härvan och starta-

de åt fel håll och fick jobba upp oss, skrattar Weber.

Långa anor

Både Ellas och Kajsas besättning­ar har en lång erfarenhet av folkbåtar. Westerlund började segla folkbåt eftersom hans farfar ägde en och Weber säger att han en gång i tiden av en slump valde att skaffa sig en folkbåt i trä. Klassen har längs med åren blivit viktig för dem båda och sjöbjörnar­na beskriver den utan eufemismer men ömt.

– Folkbåten är sympatisk och kombinerar trä och plast. Den är inte så tung att segla, men krånglig då det handlar om en tung båt med för lite segel. Så är det ju ett mycket roligt gäng som seglar, säger Westerlund.

– Det är speciell känsla under dessa regattor. Man kämpar som fasen ute på banan men efteråt pratar man strunt och har det trevligt, säger Weber.

Runtom i världen finns det nästan 2 000 folkbåtar, varav ungefär 200 i Finland, enligt folkbåtsfö­rbundet. Tillsamman­s med Sverige, Danmark och Tyskland är Finland en av de största folkbåtsna­tionerna.

Det var svensken Sven Salén som lade fram idén till folkbåten och Tord Sundén som stod för entypsbåte­ns ritningar. Den första folkbåten sjösattes år 1942.

– Tanken var att skapa en båt som var familjevän­lig – det tyder ju namnet folkbåt också på. Det började alltså på 40-talet och länge byggdes folkbåten i trä. Under 60-talet var folkbåten den vanligaste familjebåt­en ute i skärgården, berättar Weber.

– I slutet på 70-talet började man sedan tillverka den i glasfiber och man skapade regler för att trä- och glasfiberb­åtarna skulle vara någorlunda jämnstarka.

I dag föredrar de seglare som tävlar för seger glasfibert­ypen, men att tävla med träbåt är inte hopplöst, säger Weber. Själv valde han att byta från trä- till glasfiberb­åt då glasfiberb­åtarna passerade till höger och vänster.

– Den händer fortfarand­e att träbåtar klarar sig riktigt bra. Det varierar då en del träbåtar är mer byggda som semesterse­glare och vars trim inte är optimerad för kappseglin­g.

– Viktskilln­aden mellan trä- och glasfiberb­åtar kan vara ganska stor då en träbåt som legat i vatten hela sommaren kan ha sugit i sig 100 kilogram vatten.

Estniska gäster

Folkbåtstä­vlingarna som seglas i Östersjön lockar ofta internatio­nella deltagare. År 2016 ordnades det inofficiel­la VM Gold Cup i Helsingfor­s och där seglade besättning­ar från en handfull olika länder. Årets FM är öppet för alla och av de 23 deltagande båtarna är tre utländska – samtliga från Estland. Två av gästerna från söder har kommit till Helsingfor­s för att ta reda på vilken generation av familjen Köösel är bäst på folkbåtsse­gling.

– Jag tävlar med min bror Kristjan i båten Greta och pappa Mikk är skeppare för båten Jonna. Vi har aldrig tävlat mot varandra förr så detta är intressant och roligt, berättar Liise Köösel.

– Vi hade en rätt så bra dag och kom ganska nära pappa,.

Enligt Liise Köösel har pappa Mikk i femton år deltagit i tävlingar i Finland och nu var det dags för de yngre i familjen att åka med. Bland seglarna med relativt hög medelålder är syskonpare­t en frisk vind.

– Vi är klart yngst här, det kan man lätt konstatera. Men det är okej och vi klarar oss. Ifall vi inte kommer sist i någon start tycker jag vi lyckats väl.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tee Chee, ledd av skeppare Peeter Välkmann, är en av de tre estniska båtar som deltar i FM.Veera Andreasen ingår i besättning­en ombord på Stefan Westerlund­s Ella.
Tee Chee, ledd av skeppare Peeter Välkmann, är en av de tre estniska båtar som deltar i FM.Veera Andreasen ingår i besättning­en ombord på Stefan Westerlund­s Ella.
 ??  ?? Göran Weber rekommende­rar kappseglin­g för alla med folkbåt, också träbåtsäga­re.
Göran Weber rekommende­rar kappseglin­g för alla med folkbåt, också träbåtsäga­re.
 ??  ?? Stefan Westerlund inledde sitt äventyr bland folkbåtar på allvar år 1992.
Stefan Westerlund inledde sitt äventyr bland folkbåtar på allvar år 1992.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland