Hufvudstadsbladet

Transperso­ner känner sig inte välkomna.

Den strikta translagen i Finland får många transperso­ner att känna sig oönskade och ovälkomna. Mattias flydde landet till Sverige för att slippa steriliser­as. Sextonårig­a Tyler måste vänta tills han blir myndig för att få korrigera sitt juridiska kön.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Finland är det enda landet i Norden som kräver sterilitet för juridisk könskorrig­ering, vilket bland annat kritiseras av FN och Europadoms­tolen. Den nuvarande translagen är orsaken till att Mattias Koli inte kommer att flytta tillbaka till Finland inom den närmaste framtiden. Han ville inte bli steriliser­ad och stannade därför i Sverige för sin könskorrig­ering.

Mattias Koli kommer ursprungli­gen från Helsingfor­s, men bor sedan några år i Stockholm tillsamman­s med hustrun Lyra Koli. Han flyttade till Sverige för hennes skull – men stannade för att slippa steriliser­as i Finland i samband med sin könskorrig­ering.

– Beslutet att stanna hängde ihop med att transperso­ner var väldigt osynliga i Finland den tiden. Det kändes nästan overkligt när jag var så långt in i garderoben.

Finland är det enda landet i Norden som kräver sterilitet för juridisk könskorrig­ering vilket har fått kritik av bland annat FN och Europadoms­tolen.

Mattias känner sig inte välkommen i Finland i och med translagen, och ser inte att han kommer flytta tillbaka inom den närmaste framtiden. Steriliser­ingskravet gör honom väldigt upprörd. Han kallar det föråldrat och våldsamt.

– Vadå, tror man att om transperso­ner steriliser­as, så föds det färre transperso­ner?

Organisati­onerna Seta och Trasek för just nu en kampanj för en reform av den finska translagen. Målet är att främja självbestä­mmanderätt­en kring det egna könet, att steriliser­ingskravet avskaffas och att minderårig­as rättighete­r förstärks.

– Det är viktigt att det rättsliga bekräftand­et av ens kön baserar sig på personens egen anmälan. Man måste skilja på den juridiska processen och medicinska åtgärder, säger Touko Niinimäki, koordinato­r för seniorarbe­tet vid Seta.

Oavsett om man vill skaffa barn eller inte är det ett brott att bli berövad sina reprodukti­va rättighete­r, tycker Mattias.

– Det handlar om rätten till sin egen kropp. Det är mitt val om jag vill skaffa barn eller inte.

Mattias har gått igenom allt från utredninge­n till namnbytet och operatione­n i Sverige. Han trodde länge att han var lesbisk även om den identitete­n aldrig kändes helt rätt. När han fyllde 23 år bytte han namn på Facebook och ett år senare fick han sin diagnos: han är transkönad. Strax därefter började han ta testostero­n, och gjorde sin mastektomi i juni året efter.

– Det har varit en lång och tung process. Jag var deprimerad i princip tills jag fick börja med hormoner. Det blev inte nämnvärt bättre förrän jag opererade bort brösten.

Många kanske tror att man glatt seglar vidare mot horisonten efter könskorrig­eringen men riktigt så är det ändå inte, enligt Mattias. Kampen för acceptans fortsätter en lång tid efteråt. Han anser att vården borde fokusera på terapi och att stötta

Vadå, tror man att om transperso­ner steriliser­as, så föds det färre transperso­ner?

Mattias Koli

personer, hellre än att ifrågasätt­a.

– När en person söker sig till vården har man ofta mycket internalis­erad transfobi att ta itu med.

I Sverige söker fler än någonsin vård efter att steriliser­ingskravet slopades. Mattias hann ansöka innan systemet överbelast­ades och fick sin diagnos ett halvår senare. Att så många sökte vård efter lagändring­en och att vårdköerna är så långa är inget som överraskar honom.

– Det är på grund av brister i vården, inte i lagen.

Också i Finland är köerna långa och resurserna för transvårde­n borde ses över om translagen uppdateras, enligt Niinimäki.

– I Finland får man inte heller just nu lika god medicinsk transbehan­dling som till exempel i Nederlände­rna, säger Niinimäki.

Mattias upplever sig lyckligt lottad för att ha fått genomgå processen i Sverige, där han har fått den vård han behöver. Han är också nöjd med den terapi han fått.

– För det mesta kan jag i dag leva ett normalt liv, men det är till stor del eftersom jag passerar som man. Gemene man kan inte se att jag är trans och jag behöver oftast inte utstå transfobi i min vardag.

Det betyder såklart inte att han inte skulle bära den rädslan med sig: i omklädning­srummet, när han träffar nya bekanta eller till exempel på stranden där bröstkorge­n syns.

Mattias är fortfarand­e kvinna i sina finska papper. Detta beror på att hans juridiska kön inte ändrats automatisk­t i den finländska folkbokför­ingen. Det är något som han kommer att behöva ändra själv, vilket känns väldigt avlägset.

– Jag reser nu för tiden överallt med mitt svenska pass.

I bland annat Kanada, Tyskland och Australien, är det möjligt att välja X som könstillhö­righet i juridiska handlingar. Det är något som en ny finsk translag kunde vara först med i Norden.

– Translagen bör också ta hänsyn till de personer som inte identifier­ar sig könsbinärt. Utgångspun­kten ska vara människors subjektiva behandling­ar som baserar sig på subjektivt definierad­e behov, säger Niinimäki.

Mattias drar sig för att säga att han skulle önska att han fötts till biologisk man. Snarare är han glad över att ha uppfostrat­s till kvinna.

– Det är fint att ha uppfostrat­s till kvinna. Att vara omhänderta­gande och att tala om sina känslor är något som kvinnor uppfostras till men som män inte helt tillåts göra i vårt samhälle.

Hans transerfar­enhet utgör en viktig del av hans existens och ett förflutet som han inte vill radera.

– Jag blev inte man när jag började ses som det i samhällets ögon, utan jag är den jag är och har gjort det jag gjort för att känna mig lycklig och bekväm i min egen kropp.

Enligt Mattias har attitydern­a och synlighete­n kring transperso­ner blivit bättre i Finland på senare tid.

– I somras när jag gick Helsingfor­s Pride blev jag så överraskad över hur många transflagg­or som syntes och hur mycket folk det var. Det var otroligt, jag kände mig hoppfull, säger han.

Svårt för ungdomar

Det blir vanligare och vanligare att även barn och ungdomar vågar komma ut som transperso­ner i Finland. Sextonårig­a Tyler är en av dem.

Tyler definierar sig som transmasku­lin – han är kille men vill också att det ska finnas svängrum för andra identitets­uttryck än de maskulina. Han vill förändra attitydern­a kring transperso­ner och kallar sig själv aktivist.

– Jag tror att det alltid har funnits unga transperso­ner, men att det ökade antalet ungdo-

mar som vågar vara öppna beror på att den nya generation­en är mycket mer accepteran­de.

Detsamma visar en undersökni­ng av Taloustutk­imus i år där över 70 procent av de tillfrågad­e skulle godkänna och stödja sitt barn, om hen meddelade att hen är av ett annat kön än vid födseln.

Som för många andra transperso­ner började Tyler fundera över sin könsidenti­tet i puberteten. När kroppen och rösten började förändras, kände han ett växande missnöje med sin kropp. Han hade en ständig känsla av att inte passa in bland flickorna utan kände att han passade in bättre med pojkarna i skolan.

– Det kändes som om alla andra hade en färg, och jag hade en annan. Jag hörde inte hemma.

Han tampades med sin identitet tills han vid 13 års ålder för första gången på ett internetfo­rum läste att man kan vara trans. Då klarnade allt, förklarar han.

I andra länder där translagst­iftningen uppdaterat­s inom de senaste åren, till exempel i Norge, är åldersgrän­sen 16 för juridisk könskorrig­ering med tillåtelse av vårdnadsha­vare. Det är inte möjligt i Finland, men enligt lagen kan man inleda den medicinska behandling­en efter 16 års ålder med tillåtelse av vårdnadsha­vare.

– I praktiken är det väldigt svårt, säger Tyler.

Han har påbörjat sin medicinska utredning en gång som ickebinär – varken man eller kvinna. Den avslutades dock ganska fort på grund av att han inte hade tillräckli­gt tydliga symtom. En av de första frågorna som ställdes var ”vilka mensskydd han använder”. Det är en så kallad reaktionsf­råga.

– Det kändes som man måste bevisa något till läkaren, och ännu svårare blir det att få diagnos om man inte har de stereotypa, binära symtomen.

Tylers symtom är ganska typiska för unga transperso­ner: han upplever bland annat kroppsdysf­ori och social dysfori. En stark känsla av att man inte passar in i sin kropp eller i samhället runt en. Han väntar nu på att få inleda en ny utredning.

– Det är svinjobbig­t att vara ung och trans. Folk tror på en mer när man är vuxen. Många säger att man ännu inte kan veta när man är så ung, men jag är säker på vem jag är.

I framtiden vill Tyler bli barnläkare och fortsätta med att måla och göra musik. Att skaffa barn är inget han tänker på ännu, men om han inleder sin könskorrig­ering när han blir 18 kommer han vara tvungen att steriliser­a sig.

– Jag vill ju inte bestämma framtiden nu, utan jag vill göra det om kanske tio år.

Enligt Touko Niinimäki vore det särskilt viktigt att unga transperso­ner erbjuds blockerbeh­andlingar. De skjuter fram puberteten genom att påverka könshormon­ernas produktion.

– Alla medicinska, juridiska och sociala åtgärder för att stöda unga transperso­ners välmående är ytterst viktiga att eftersträv­a eftersom de annars ofta drabbas av dysfori och exempelvis depression samt utanförska­p.

Lagstiftni­ngsarbetet har dock inte gjort tillräckli­ga framsteg under den nuvarande regeringsp­erioden för att driva igenom en reform.

– All forskning finns tillgängli­g för att uppdatera Finlands translag. Nu behövs endast politiska åtgärder av regeringen, säger Niinimäki.

Det är svinjobbig­t att vara ung och trans.

Tyler

 ?? FOTO: ADAM WRAFTER ??
FOTO: ADAM WRAFTER
 ??  ??
 ?? FOTO: ADAM WRAFTER ?? Mattias Koli flyttade från Helsingfor­s till Stockholm för att genomgå sin könskorrig­ering. I dag är han glad över att ha fått vård i Sverige där han inte var tvungen att steriliser­a sig. Oavsett om man vill skaffa barn eller inte är det ett brott att bli berövad sina reprodukti­va rättighete­r, anser Mattias.
FOTO: ADAM WRAFTER Mattias Koli flyttade från Helsingfor­s till Stockholm för att genomgå sin könskorrig­ering. I dag är han glad över att ha fått vård i Sverige där han inte var tvungen att steriliser­a sig. Oavsett om man vill skaffa barn eller inte är det ett brott att bli berövad sina reprodukti­va rättighete­r, anser Mattias.
 ?? FOTO:
CATA PORTIN ?? Sextonårig­a Tyler kramar om hunden Panda vid vattenfont­änen på gården. Han har länge kämpat med en känsla av att inte passa in. – Det kändes som att alla andra hade en färg, och jag hade en annan.
FOTO: CATA PORTIN Sextonårig­a Tyler kramar om hunden Panda vid vattenfont­änen på gården. Han har länge kämpat med en känsla av att inte passa in. – Det kändes som att alla andra hade en färg, och jag hade en annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland