Hufvudstadsbladet

Transperso­ner väntar på ny regering

Finlands translagst­iftning halkar efter i Norden. Men ingenting kommer hända så länge som Blå framtid, Centern och Samlingspa­rtiet styr, enligt forskare Nina Järviö.

-

Nina Järviö, forskare inom genusveten­skap, håller på att slutföra sin doktorsavh­andling om utveckling­en av den finländska translagen och hur olika icke-statliga aktörer har lobbat för en ny lag. Enligt henne är en delorsak till att debatten har blivit så aktuell i Finland de senaste åren att andra länder går framåt medan Finland står och stampar.

– Tankegånge­n har inte förändrats och lagstiftni­ngen går inte framåt, säger hon.

Enligt hennes efterforsk­ningar kommer transperso­ner inte bli nöjda bara för att steriliser­ingskravet slopas. Självbestä­mmanderätt och mänskliga rättighete­r bör ligga i fokus i en ny translag.

– Det handlar om vem som ska få bestämma över transperso­ner – är det staten eller är det de själva?

Aktivister och organisati­oner har jobbat länge för en ändring av translagen. Enligt Järviö blir frågan mer komplicera­d när det gäller att sänka åldersgrän­sen för minderårig­a.

– Men det är ännu värre att inte ens kön överensstä­mmer på pappret, att det inte finns något som bekräftar ens könsidenti­tet. Att man inte accepteras i skolan och att lärare använder ens felaktiga namn.

Finlands translag är från 2003. Enligt Järviö har den kritiska diskussion­en kring lagen egentligen inte kommit i gång förrän på 2010-talet.

Efter riksdagsva­let 2011 säger Järviö att även politiker började ta i frågan och efter det har också den generella medvetenhe­ten ökat i Finland. Men varför har inget hänt, trots påtrycknin­gar både internatio­nellt och inom landet? – Man väntar på en ny regering. Man vet att inget kommer hända så länge som Blå framtid, Centern och Samlingspa­rtiet styr.

Järviö ser dessutom en trend i att finländarn­a fokuserar så pass mycket på sin historia inom jämlikhet att det till och med har bromsat diskussion­en kring transperso­ners rättighete­r. Hon tror även att den stora uppmärksam­heten för kampanjen för jämlikt äktenskap, Tahdon 2013, kan ha bidragit till att transdisku­ssionen inte fått plats.

Hon framhåller ändå att lagstiftni­ng inte är lösningen på allt. Exempelvis vårdperson­alen har också en stor roll i att trygga transperso­ners välmående.

– En ny lag kan ge bättre ramar, men attitydern­a måste bli bättre. Det är då liv förändras på riktigt.

JENNIFER SNåRBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland