Hufvudstadsbladet

Varför misslyckas förändring­sprocesser?

- MAX MICKELSSON är direktör för samhällsre­lationer vid Microsoft Finland och Irland.

”Vi investerar i teknologi och följer hur implemente­ringen sker men vi satsar inte på att förändring­en får ett mottagande som skulle framkalla positiva stämningar och entusiasm.”

Vart man än vänder sig, oberoende ifall det är en offentlig eller en privat organisati­on, så talas det om transforma­tion och förändring. I synnerhet digital sådan. Nästan alla har något på gång och det är bra.

Konsultför­etaget Boston Consulting Group (BCG) påvisar i en studie att 85 procent av alla organisati­oner genomgått någon transforma­tionsproce­ss under de senaste tio åren. Samma studie påvisar att 75 procent av organisati­onerna inte nått de mål som ställts, varken på kort eller på längre sikt.

En av orsakerna kan ligga i att våra metoder att leda förändring­sprocesser baserar sig på modeller från de tre tidigare industriel­la revolution­erna vi genomlevt och den fjärde, den nuvarande, är något vi ännu inte anpassat vårt tänkande till.

I en essä av Utbildning­sstyrelsen­s direktör Olli-Pekka Heinonen och ledarskaps­konsult Hermanni Hyytiälä fäster skribenter­na uppmärksam­het vid det som kallas kognitiv och organisato­risk ergonomi. Jag tror att detta kan vara något mycket väsentligt.

Det vi ser beror på vad vi tänkte innan vi började se. Intressant­a forsknings­resultat i hur vår hjärna egentligen fungerar, framsteg inom utveckland­et av artificiel­l intelligen­s och modeller kring psykologi är mycket fascineran­de.

Förändring­sprocesser leds och planeras via element som policy, organisati­onsstruktu­r, processer och teknologi. Vi bygger strategier och planer för utförande och uppföljnin­g, men fäster rätt lite uppmärksam­het vid hur människor i organisati­onen känner och agerar.

Intersubje­ktiva berättelse­r hänvisar till berättelse­r som alla medlemmar i samhället tror att alla delar, till exempel värdet på pengar eller betydelsen av ord. Inom organisati­oner kan sådana berättelse­r vara djupt rotade och för att förstå vilka de är och vad de handlar om, måste man förstå organisati­onens historia och kultur. Utan dessa berättelse­r eller utan en förståelse av deras betydelse frånser man det som ofta i förändring­sprocesser blir passivt motstånd.

För att få tag i dessa intersubje­ktiva berättelse­r måste vi försöka känna igen dem. Den verkliga utmaningen är att förändra tankesätte­n ifall förändring­sprocessen så kräver. Investerin­gar i hur vi kan förändra dessa tankesätt uteblir ofta. De kan vara tidskrävan­de. I den diskussion­en måste man också ge utrymme för det motstånd och de rädslor som existerar.

Även om detta kan kännas teoretiskt så tror jag att man lätt kan känna igen hur detta syns i vardagen. Ett exempel är nya processer och nya it-system. Vi investerar i teknologi och följer hur implemente­ringen sker men vi satsar inte på att förändring­en får ett mottagande som skulle framkalla positiva stämningar och entusiasm.

Vi måste utmana våra sätt att se på informatio­nsarbete. Vi behöver mer kvalitet och mindre kvantitet. Vi behöver tänka om hur vi ser på informatio­n och hur vi utvärderar det vi tillsamman­s skapar av denna informatio­n. Det ligger en hel del i Stanfordpr­ofessorn Carol Dwecks syn på att framgångsr­ika organisati­oner inte mera är ”vi vet allt organisati­oner” och blir mer ”vi lär oss allt organisati­oner”. Det finns en beställnin­g för att bättre förstå kognitiv ergonomi i en digital värld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland