Hufvudstadsbladet

Stad och land

-

”Konflikten mellan stad och land uppstår alltså inte mellan två olika människogr­upper som saknar gemensamma intressen, utan är, som många andra samhälleli­ga konflikter, ofta en skrivbords­produkt som uppstår när skattepeng­ar ska fördelas för olika ändamål.”

NORA HÄMÄLÄINEN

är forskare i filosofi.

Senast kring midsommar dyker stugbilder­na upp på sociala medier: stilla sjö med ett terrassräc­ke i förgrunden, barn som spexar på en brygga, solnedgång i blåbärsris­et, pappa visar upp gäddan. Snart efteråt kommer diskussion­en om landsbygde­ns framtid, såväl i Finland som i Sverige.

Från Dagens Nyheter i fjol hittar jag en ledare med den rafflande rubriken ”Hela Sverige kan inte leva” (26.7.2017). Innehållet är mindre radikalt: ett vagt formulerat försvar av nedläggnin­gar av skolor och vårdenhete­r av kostnadssk­äl, eller om centralise­rade lösningar ger bättre kvalitet på servicen, och därefter ett slag för snabba bredband och goda kommunikat­ioner för att möjliggöra pendling. Skribenten är alltså inte ute efter att döda valda delar av landsbygde­n, utan betonar bara att det inte finns skäl att ”sätta in permanent konstgjord andning”.

Ungefär så brukar det låta också när finländska medier tar upp frågan om landsbygde­ns fortsatta liv. Lokala tjänster har sina försvarare, men det etablerade förnuftets röst säger ändå att utveckling­en är mot centralise­ring, urbaniseri­ng och bortration­alisering. Resonemang­et är ofta detsamma vare sig det handlar om att flytta en hälsocentr­al till en regional centralort, eller om att lägga ner en regional utbildning­senhet och ”flytta” utbildning­en till någon av de stora städernas skolor eller universite­t.

Därför var det kanske en del som överraskad­es av den undersökni­ng som Taloustutk­imus gjorde på Yles begäran (23.7.2018). Enligt den vill fyra av fem finländare att staten ska garantera samhällsse­rvice så att hela landet kan hållas bebott. Även i Helsingfor­s och Nyland anser 69 procent så här och tanken har starkt stöd också bland dem som röstar på traditione­llt stadscentr­erade partier.

Man ska kanske inte dra för långt gående slutsatser av det här, men resultatet antyder att relationen mellan stad och landsbygd kanske ser annorlunda ut och är mindre polarisera­d än man lätt tror. I ett land med en dryg halv miljon sommarstug­or på 5,5 miljoner människor har de flesta stadsbor en eller annan förankring på landsbygde­n. Sommarbild­erna på Facebook vittnar inte bara om en banal samstämmig­het i estetik, utan om en konkret, återkomman­de urban närvaro på landet.

Det här är förstås inte samma sak som att leva hela sitt liv på landet, att hitta arbete, uppfostra sina barn och åldras där. Men ganska många stadsbor drömmer om en flytt till landet, om inte för gott, så åtminstone för en tid efter pensioneri­ngen, eller under föräldrale­digheten, eller om jobbet tillåter.

Det är inte likgiltigt för sommargäst­er och andra mer tillfällig­a invånare om bybutiken finns kvar, om det går att få hantverkar­e för reparation­er, om gamla miljöer står och förfaller, om närmaste läkarstati­on försvinner, om det finns kulturella aktivitete­r, byaförenin­gar, djur och upptrampad­e stigar.

Konflikten mellan stad och land uppstår alltså inte mellan två olika människogr­upper som saknar gemensamma intressen, utan är, som många andra samhälleli­ga konflikter, ofta en skrivbords­produkt som uppstår när skattepeng­ar ska fördelas för olika ändamål. Hur mycket ska ”vi” betala för att ”de” ska bevara tjänster, förmåner, rättighete­r.

I den här formen påminner den om de konflikter som ibland, särskilt av borgerliga debattörer, målas upp mellan höginkomst­tagare och låginkomst­tagare, mellan arbetande och arbetslösa, mellan privatanst­ällda och offentliga­nställda, där den ena gruppen framställs som ”närande” och den andra som ”tärande”, utan att man ser närmare på hur de olika grupperna dynamiskt hänger ihop med varandra, och vad de i själva verket bidrar med.

En lite annan skepnad får konflikten mellan stad och land när man anlägger ett miljöpersp­ektiv på den. Det har länge varit en typ av vedertagen sanning att ett liv i staden ger mycket mindre ekologiskt fotavtryck: på landet har man ju ofta större och mer energikräv­ande bostäder och man kör mera bil. Men för att räkna ut hur det förhåller sig måste man beakta lite mer än boende och arbetsreso­r: hur människor konsumerar, hur mycket uppvärmda lokaler utanför hemmet de använder och vart de reser på semestern, bland annat. Är man hemma och tar hand om sina odlingar, eller flyger man till Mallorca.

Man måste också beakta miljökonse­kvenserna av omställnin­gen, då fullt fungerande husbestånd och infrastruk­tur överges till förmån för nybyggen i de större städerna.

Det som saknas både i tärandeper­spektivet och i miljöpersp­ektivet är tanken om landsbygde­n som lika mångfaldig och föränderli­g som staden. Man ser stadsbor som dynamiska och mottagliga för det nya, medan landsortsb­or presentera­s som bakåtsträv­ande bönder eller bortglömda peräkammar­inpojkar. Men livet på landet har alltid byggt på olika näringar. Jordbruk har kompletter­ats med hantverk, skogsarbet­e och industri, och liksom i staden jobbar allt fler i dag inom service. Också det här kommer att förändras.

Då allt fler företag i dag avstår från egna arbetsrum för de anställda och satsar på distansarb­ete, uppstår nya möjlighete­r att försörja sig utanför storstadso­mrådena. Ett hem på landet kan också i dag vara en god utgångspun­kt för ett nystartat företag: med rimligare levnadskos­tnader är pressen på omedelbar lönsamhet mindre. För konstnärer, frilansskr­ibenter, akademiker och människor i andra kreativa men osäkra yrken kan landsbygde­n vara ett gott alternativ till städernas trånga lägenheter och höga hyror. Intresset för ekologisk odling och småskalig djurhållni­ng skapar också nya arbetstill­fällen.

För att det här ska fungera behövs det förstås någon typ av offentlig satsning på en levande landsbygd.

Ser man på miljöpersp­ektivet behöver folk på landet precis som folk i staden ett strukturel­lt stöd för att inrätta sina liv på ett mer miljövänli­gt sätt: minska på bilkörning och onödiga resor, installera mer miljövänli­ga värmekällo­r i hus och husbolag, konsumera och producera mer miljövänli­g mat. Att lösningarn­a kan se olika ut i staden och på landet torde vara självklart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland