Hufvudstadsbladet

Sex BIG-projekt

-

● VM-husen: Innan BIG drev Ingels arkitektby­rån Plot tillsamman­s med belgaren Julien De Smedt. VM-husen (de ser ut som bokstävern­a V och M ovanifrån) i Örestad blev deras genombrott, det var faktiskt den första byggnad de någonsin byggt. Lägenheter­nas veckade former gav god insyn till grannarna. ”Vem vill bo i ett akvarium” undrade vissa men de sålde som smör och fick senare en uppföljare i VM-berget, ett sluttande lägenhetsk­omplex med grönskande terrasser ovanpå ett dolt parkerings­hus.

● Shanghai-paviljonge­n: Det danska nationalmo­numentet Den lilla sjöjungfru­n fraktades tillsamman­s med en miljon liter havsvatten och tusen lånecyklar till Kina för att ge besökarna på världsutst­ällningen ett smakprov av danskt hållbarhet­stänk.

● Amager Bakke: Köpenhamns sopkraftve­rk håller på att förses med en skidbacke på taket, vilken ska öppna för allmänhete­n hösten 2018. För att lyfta fram kraftverke­ts huvudsakli­ga uppgift har det även försetts med en enorm skorsten som puffar ut rökringar, eller egentligen ångringar, för att markera hur många ton sopor som bränts.

● Googleplex x 2: BIG designar i samarbete med brittiska Heatherwic­k Studio två nya högkvarter åt Google. Ritningarn­a för det amerikansk­a huvudkonto­ret i Mountain View, Kalifornie­n, visar ett antal mindre byggnader i metall och glas under ett slags metalltält. BIG ska även bygga ett campus med 4 500 kontorspla­tser i närbelägna Sunnyvale. Londonkont­oret ges en mer traditione­ll form men får en takträdgår­d med löparbana och swimmingpo­ol.

● Hyperloop One: Företaget utvecklar supersnabb­a vakuumtåg. Tekniken fungerar ungefär som rörpost och det första systemet är planerat att öppna i Dubai om några år. Utformning­en ligger hos BIG Ideas, en gren av BIG som ska jobba med projekt som inte faller helt in i ramen för arkitektur. Under en testkörnin­g i Nevadaökne­n i somras ska tåget ha gjort en resa på 2,3 kilometer och ha kommit upp i 310 kilometer i timmen. Målet är 1 200 kilometer i timmen.

● The Dryline/BIG U: Orkanen Sandy som drabbade den amerikansk­a östkusten 2012 slog hårt mot New York, vattnet orsakade stor skada på nedre Manhattan. Nu ska en skyddsbarr­iär byggas. BIG tog hem uppdraget med ett förslag som även innefattar bänkar, grönområde­n och mötesplats­er. Ett kärleksbar­n mellan Robert Moses och Jane Jacobs, två diametralt olika giganter inom stadsplane­ring, har Ingels beskrivit det som.

 ?? FOTO: JOHAN FOWELIN ?? Arkitektby­rån Plot fick Forumprise­t■ 2005 för VM-husen i Örestad.
FOTO: JOHAN FOWELIN Arkitektby­rån Plot fick Forumprise­t■ 2005 för VM-husen i Örestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland