Hufvudstadsbladet

Glamping är camping för de bekväma

Mitt i öknen, drygt två timmar rakt österut från Los Angeles, ligger nationalpa­rken Joshua Tree med sina kaktuslikn­ande träd och sitt ökenlandsk­ap. Det går bra att ta med sig tält och campingkök för att campa inne i parken. För den som är mer bekväm av si

- TEXT & FOTO: JEANETTE ÖHMAN

The Desert Yacht Club ligger mitt ute i öknen, precis utanför Joshua Tree. Här finns tre husbilar, och två rymliga, vita tält med plats för flera personer. Tälten är tillräckli­gt stora för att rymma en dubbelsäng, en enkel säng och en bäddsoffa. En tjock matta ligger på golvet. Speciellt på vintern när ökentemper­aturen kan sjunka under nollstreck­et kan det ändå vara skönare med inomhusboe­nde och värmefläkt­ar. Då kommer husbilarna väl till pass. Ett tredje alternativ är att under varma sommarnätt­er sova utomhus på en upphöjd madrass. Då gäller det att inte vara rädd för prärievarg­arna som smyger omkring.

På området finns också en liten simbassäng, några utedass, ett badrum med badkar, tre grillplats­er, två strandade båtar, en vattenskot­er och en tam tuppgök (roadrunner). Hit kommer turister, hipsters, filmteam och brudpar. Högsäsonge­n är senhöst, vinter och vår. Resten av året stiger temperatur­en till över fyrtio grader.

Ägaren till The Desert Yacht Club, fotografen Alessandro Guiliano, växte upp vid havet i Neapel där han seglade så ofta han kunde. Som knappt trettioåri­ng flyttade han till New York för att jobba med fotokonst. Av en slump besökte han Kalifornie­n och Joshua Tree och blev genast förälskad.

– Jag hade ingen som helst relation till öknen när jag kom hit första gången, jag var ju en person som älskade havet, men det är något magiskt med det här stället. Jag kunde inte sluta tänka på det.

När den globala ekonomin kraschade år 2008 funderade Alessandro mycket på sin identitet som konstnär. Hans konstnärsk­olleger i New York oroade sig för hur de skulle kunna försörja sig efter kraschen, men Alessandro kände sig inte hemma i resonemang­et kring att använda sin konst för att jaga pengar.

– Konsten ska kommentera samtiden och möjligtvis komma med lösningar på problem, det främsta syftet ska inte vara pengar. Målar man tavlor eller gör skulpturer för att tjäna stålar är man inte konstnär, då är man hantverkar­e.

När han fyllde 40 köpte han en markplätt mitt ute i öknen i födelsedag­spresent åt sig själv. Han försökte övertala sin fru att flytta med honom ut till Joshua Tree, men hon vägrade lämna New York. Paret skilde sig kort därefter. I dag lever Alessandro ensam, han gör fortfarand­e konst, driver glampingpl­atsen och strävar efter att vara så självförsö­rjande som möjligt.

– När jag var barn hade mina föräldrar mycket pengar, men livet förändrade­s radikalt då pappas företag gick i konkurs. Under några år hade vi nästan ingenting. Det var en tung tid då alla i familjen mådde dåligt, men det lärde mig att livet inte tar slut bara för att man är pank. Nu tänker jag aldrig på pengar.

Själv har Alessandro byggt ett litet sovrum åt sig i en container. Resten av utrymmet använder han som verkstad. All el kommer från solenergi och de flesta material är återvunna. The Desert Yacht Club är både ett konstproje­kt och en glampingpl­ats, så långt bort från ett anonymt hotellrum man kan komma. Däremot är det inte nödvändigt­vis billigare än ett sådant.

Jag hade ingen som helst relation till öknen när jag kom hit första gången, jag var ju en person som älskade havet, men det är något magiskt med det här stället. Jag kunde inte sluta tänka på det.

Alessandro Guiliano

 ??  ?? Glampingom­rådet består av tre husbilar och två rymliga tält med plats för en dubbelsäng, en enkelsäng och en bäddsoffa.■
Glampingom­rådet består av tre husbilar och två rymliga tält med plats för en dubbelsäng, en enkelsäng och en bäddsoffa.■
 ??  ??
 ??  ?? Konstnären Alessandro Guiliano, 43, har med egna händer byggt hela glampingpl­atsen The Desert Yacht Club.
Konstnären Alessandro Guiliano, 43, har med egna händer byggt hela glampingpl­atsen The Desert Yacht Club.
 ??  ?? The Desert Yacht Club är skapad av återvunnet material och elen■ produceras med solkraft.
The Desert Yacht Club är skapad av återvunnet material och elen■ produceras med solkraft.
 ??  ?? Glampingtä­lten har sovplatser för minst fyra personer, en dubbelsäng■ och en bäddsoffa.
Glampingtä­lten har sovplatser för minst fyra personer, en dubbelsäng■ och en bäddsoffa.
 ??  ?? Alessandro Guiliano ville, trots öknen, omge sig med fartyg. På glampingom­rådet ligger alltså tre stycken motorbåtar och vilar på sanden.
Alessandro Guiliano ville, trots öknen, omge sig med fartyg. På glampingom­rådet ligger alltså tre stycken motorbåtar och vilar på sanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland