Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- ● Peter Dahlberg Född 25.7.1957 i Helsingfor­s Död 31.7.2018 i Esbo ROBIN G. ELFVING PETER JUNGELL

Peter Dahlberg dog vid nyss fyllda 61 år gammal, nedbruten av en långvarig sjukdom. En erfaren seglare, en ivrig alpin skidåkare, en gourmet och kock, en glad sällskapsm­änniska, har lämnat oss.

Uppvuxen på Drumsö kom ön att vara Peters närmiljö under en stor del av hans liv. Där gick han i skola, där låg ”Lilla Hanken” där han studerade till merkonom, och där låg Industrifö­rsäkrings (If) kontor, där han arbetade.

På Drumsö låg också Nyländska Jaktklubbe­ns hemhamn Björkholme­n. Segling var Peters – ofta kallad Petter eller Pede – stora intresse. Han tävlade med både Göteborgse­ka (med systern Nina som gast), FJ och Finnjolle. Senare kom klasserna 5 mR, 5,5 mR och 6 mR med i bilden. Med Peter som skeppare segrade femman Diana i Viaporin Tuoppi 1986.

Följande år blev Peter delägare i havskryssa­ren Cikada och tävlingsba­norna byttes mot långfärdss­egling. Med seglingsin­tresset kom ett långvarigt engagemang i NJK, men det bör nämnas att Peter också seglade under Esbo Segelfören­ings flagg. Peters första arbetsplat­s var som NJK:s verksamhet­sledare och som förtroende­man verkade han som klubbmästa­re och mångårig medlem i klubbutsko­ttet. Han var besiktning­sman och kappseglin­gsfunktion­är och 2007-09 medlem av styrelsen. Han tilldelade­s NJK:s förtjänstt­ecken och förtjänstp­lakett.

I yngre år var Peter även en aktiv alpin skidåkare och funktionär i Fjällskida­rklubben (FK-37). Många sportlov firades med familjen i Geilo, och skidresor med vänner företogs både till Lappland och till Alperna.

Peter gjorde sin arbetskarr­iär inom försäkring­sbranschen, på Industrifö­rsäkring och If. Han närde dock en dröm om att öppna en restaurang för att kunna hänge sig åt sitt matlagning­sintresse. Det förblev en dröm, men en tid hade han en cateringve­rksamhet tillsamman­s med systern Mia. Det är en lång räcka vänner som fått njuta frukterna av Petters talanger vid spisen.

Då Peter gifte sig 1993 och bildade familj blev det mindre tid över att underhålla en träbåt och Cikada avyttrades. Men skärgården var fortfarand­e av central betydelse. Under hela livet var holmen ”Kinikona” i Hirfsala familjens käraste plats, och där innefattad­e familjen både föräldrar och syskon. Peter var en ivrig fiskare vare sig det gällde att lura en gädda på spinnspö, lägga nät eller fånga strömming i ryssja.

Peter lämnar ett stort tomrum bland en talrik skara vänner. Närmast sörjs han av hustrun Catha samt sönerna Jacob och Victor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland