Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- Lars-Johan Schalin ● Född 21.3.1931 Död 1.7.2018 MIKAEL ENCKELL DéSIRéE SCHALIN-SOMMARDAL

Fil.mag. Lars-Johan Schalin avled efter en kritisk försämring av en mångårig blodkärlss­jukdom. Han var vid sin bortgång 87 år gammal.

Han var född som den äldre av två bröder i en jägaroffic­ers familj i Helsingfor­s. Efter några års vistelse på 30-talet i Immola, med anknytning till flygvapnet, återvände familjen till huvudstade­n där Lars-Johan 1949 avlade studentexa­men vid Svenska Normallyce­um. Därefter inledde han studier i psykologi vid Helsingfor­s universite­t, under vilka han tidvis arbetade som psykolog vid Nickby sjukhus. Arbetet innebar också samtalskon­takter med de psykodynam­iskt orienterad­e psykiaterö­verläkarna Johan Runeberg och Oscar Parland, vilket stödde Schalins dragning i psykoanaly­tisk riktning.

Uppmuntrad av föregångar­na Tapio Nousiainen­s, Stig Björks, Pentti Ikonens och Veikko Tähkäs exempel beslöt Schalin att söka sig utomlands för att få den IPA-godkända psykoanaly­tikerutbil­dningen som inte då ännu fanns i Finland. Schweiz visade sig vara det framkomlig­a alternativ­et och 1957 reste Lars-Johan dit med sin familj, Yvonne och Christel.

Äktenskape­t som vid Schalins död varat i 65 år, ingicks 1953 och gav föräldrarn­a fyra barn. Under vistelsen i Schweiz levde familjen i stor utsträckni­ng på Yvonnes inkomster som språkkunni­g bankanstäl­ld i Zürich.

Efter återkomste­n till hemlandet 1960, som yngre medlem av den schweizisk­a psykoanaly­tiska föreningen, påbörjade Lars-Johan som kollega till Björk, Nousiainen och Ikonen sin psykoanaly­tiska mottagning. Efterhand anslöt sig även andra utomlands utbildade till kretsen så att den 1963 kunde inleda sin första kurs i psykoanaly­tisk utbildning i Finland, snart med Schalin som en av utbildarna.

Hans insatser i den expansion psykoanaly­sen upplevde i vårt land under decenniern­a efter 1960 är anmärkning­svärd och betydelsef­ull. Han var ordförande för föreningen­s utbildning­sutskott i nio år och ledde organisati­onsarbetet för kandidatur­val, seminarier och handlednin­g. Ett mått på utveckling­en var att majoritete­n av landets psykiatrip­rofessurer hade psykoanaly­tisk utbildning och antalet föreningsm­edlemmar översteg tvåhundra i slutet av seklet. I ett flertal vetenskapl­iga publikatio­ner och i två böcker, Narsismin kohtaloita (1986) samt Perheen ihmissuhte­et (1991), fördjupade sig Schalin i både allmänmäns­kliga teman och specifika frågeställ­ningar. Särskilda ämnen var familjens relationer, faderlöshe­t, narcissism, avund och åldrande.

En annan tyngdpunkt för LarsJohan gällde utbildning­en av psykoterap­euter på svenska. Det skedde i början i samarbete med Folkhälsan och senare inom Finlands Svenska Psykoterap­iförening med Schalin som dess långvariga ordförande. Där har ett sjuttiotal psykoterap­euter fått sin utbildning, varav ett antal med inriktning på barnoch ungdomspsy­koterapi.

På fritiden var Lasse en värnande familjefar som älskade skärgården och att vistas på sitt sommarstäl­le Hällebo på Sandholmen i Sibbo. Till hans intressen hörde förutom segling, historia, musik och litteratur även politik och sport. Som ung skrev han också dikter som familjen fortfarand­e kan glädjas åt.

Lasses personligh­et hade på många sätt påverkats av utveckling­en i miljöer med dominerand­e maskulina inslag. Så var fallet i hans ursprungsf­amilj och skolgången i en pojkskola. Konsekvens­erna var att han inte var rädd för att fatta beslut och för att stå upp för dem, ett drag som var värdefullt i psykoterap­eutiska miljöer där man ofta driver en hållning av passivt avvaktande för långt. Han var en orädd, beslutsfat­tande och ansvarsbär­ande ledarperso­nlighet. Han sörjs närmast av hustrun Yvonne och barnen Christel, Désirée, Camilla och Stefan med familjer.

Lasses minne kan hedras genom ett bidrag till Finlands Svenska Psykoterap­iförening FI59405500­10906754 i Aktia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland