Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- Solmu Mäkelä ● Född 18.6.1922 Död 25.7.2018 ROBERT JäGERHORN

Trollkonst­när Solmu Mäkelä är borta. Finlands grand old man inom trolleriet dog 96 år gammal. Hans bortgång avslutar en epok som inte längre finns represente­rad i vårt samhälle.

Solmu Mäkelä föddes 1922 i Viborg. Under kriget blev hans uppgift att trolla och underhålla soldaterna. Bara 17 år gammal gav han åtta föreställn­ingar per dag i ett tält vid fronten. Den här upplevelse­n bar han starkt med sig de följande åttio åren av sitt liv.

Som artist var Solmu Mäkelä skicklig på att profilera sig: han var gentlemann­en med glimten i ögat, ödmjuk och hemlighets­full. Hans sociala och verbala begåvning var enastående och dörren i hans hem stod alltid öppen för besökare. I hans vardagsrum samlades en ständig ström av färgstarka personligh­eter,

både från hem- och utlandet. Många var de internatio­nella världsstjä­rnor inom trolleri- och cirkusbran­schen som förr eller senare satt hemma i fåtöljen hos Solmu.

Solmu Mäkelä behärskade många språk och läste ideligen, ofta tidningar. Med sitt goda minne hade han en fascineran­de förmåga att i de mest varierande situatione­r plocka fram en träffande fras eller ett intressant påstående, ofta i form av en fråga. Han var också skicklig i att påverka sina medmännisk­or, ofta nästan obemärkt.

Solmu Mäkelä var ordförande för Finsk Magisk Cirkel under 34 års tid och blev senare vald till föreningen­s hedersordf­örande. Han organisera­de ett flertal nordiska kongresser i Finland, evenemang som på sin tid hade stor betydelse för branschen. Han publicerad­e också ett flertal trolleribö­cker och var med och grundade Borgbacken­s cirkusskol­a.

Vid sidan av sitt artistliv var Solmu Mäkelä en ivrig samlare av trollerioc­h cirkusrela­terade affischer, böcker, frimärken, vykort och rekvisita. Samlingen är känd världen över och kunde nästan kallas en nationalsk­att. Solmus egen dröm var att det en dag skulle grundas ett museum för hans samlingar.

Delvis just tack vare den här unika samlingen lyckades Solmu bygga upp ett imponerand­e internatio­nellt nätverk. Kontaktern­a upprätthöl­l han med korrespond­ens, ofta i form av små postkortsh­älsningar, som han skickade från olika håll i världen. Solmu var en flitig resenär, något av en äventyrare. Under våra gemensamma resor, främst inom Skandinavi­en och till Tyskland, övernattad­e vi alltid hos någon av hans många vänner och bekanta.

Själv började jag 12 år gammal som privatelev hemma hos Solmu. Vardagsrum­met var dunkelt, gardinerna delvis fördragna, men intrycket var starkt. Den stil och den skicklighe­t med vilken han snurrade mynten och bollarna i sina eleganta händer, det blev startskott­et för nånting som utvecklade­s till en livslång passion för trolleriet.

Också Solmus generosite­t var ovanlig. Han lärde mig jonglera med hatt, käpp och handskar. Och att laga mat och att måla väggar. Han uppmanade mig att ta tallektion­er, att skriva och översätta artiklar, och senare också att hjälpa andra i början av sin trolleriba­na. Han ordnade otaliga uppträdand­en. Han delade med sig av sin livssyn. Vi kunde förundras över hur ett enskilt teblad, som långsamt singlar ner mot bottnen av teglaset, ger vattnet en sådan sällsamt gulbrun färg. Han trodde på att en artist ska vara glad på scenen och sade alltid: kom ihåg att visa tänderna!

Att varje dag försöka göra åtminstone en god gärning, det var Solmus devis. Och den uppfyllde han med råge.

Solmu Mäkelä sörjs av hustru och närmaste, av vänner, kolleger och en hel trollerivä­rld. Ett ljus har slocknat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland