Hufvudstadsbladet

Den svenska kronans kräftgång

- Niklas Wellfelt Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef, Ålandsbank­en

Så här i tider av ljumma augustikvä­llar och skaldjursk­alas kan man associera till den svenska kronans kräftgång. Att tänka i sådana banor kan möjligen tyda på en viss miljöskada hos underteckn­ad skribent, men icke desto mindre är den svenska kronans utveckling häpnadsväc­kande.

Innan Sverige med pukor och trumpeter, eller åtminstone 500-procentig ränta, övergav den fasta växelkurse­n 1992 så handlades kronan till en kurs motsvarand­e 7,50 mot euron. Under åren kring skapandet av euron 1999 pendlade den flytande kronkursen runt intervalle­t 8,50–9,00. Sedan euron sjösattes har den svenska ekonomin (bnp) vuxit med i runda tal 55 procent medan motsvarand­e siffra för euroområde­t är strax under 35 procent. Den ekonomiska utveckling­en till trots, så handlas i skrivande stund den svenska kronan till en kurs om nära 10,50 mot euron. Hur kommer sig detta?

En viktig förklaring­sfaktor, åtminstone för utveckling­en under senare år, står att finna i räntepolit­iken, där Riksbanken för en extremt stimuleran­de penningpol­itik i syfte att parkera inflation och inflations­förväntnin­gar i linje med det tvåprocent­iga målet. Det innebär att Riksbanken­s styrränta på minus 0,5 procent är bland de lägsta som går att finna.

För svenska hushåll är kronförsva­gningen välfärdssä­nkande då köpkraften gröps ur, men för exportindu­strin och för importkonk­urrerande verksamhet har det varit en stimulans. En kontinuerl­ig försvagnin­g av en valuta brukar dock över tiden vara av ondo också för näringsliv­et då omvandling­strycket och dynamiken i ekonomin, som en stark valuta ger, uteblir. Vad tror vi om kronans utveckling framöver? Valutaprog­noser är notoriskt opålitliga men mot bakgrund av ett stort överskott i bytesbalan­sen, hög tillväxt, budgetöver­skott samt, enligt Riksbanken, stundande räntehöjni­ngar, så bör kronan i ett första skede åtminstone krypa ned under 10,00 mot euron. En katalysato­r för en starkare krona skulle kunna vara det stundande riksdagsva­let.

I övrigt konstatera­r vi att bolagens rapportper­iod går mot sitt slut. Blickar vi över Atlanten har drygt 90 procent av USA-bolagen rapportera­t sina delårsrapp­orter för andra kvartalet. Vi noterar att 80 procent av bolagen har rapportera­t bättre resultat än väntat, ett överväldig­ande utfall och faktiskt den högsta siffran som registrera­ts. Det var heller inte särdeles låga förväntnin­gar vi gick in i rapportper­ioden med. Vid kvartalets slut räknade analytiker­kåren med att vinsterna skulle lyfta 20 procent. När vi nu summerar rapportern­a så landar vinstöknin­gen på 25 procent. En stor del av ökningen, i runda tal 10 procentenh­eter, kan förvisso förklaras av skatterefo­rmen som kom på plats strax före årsskiftet, men det är imponerade vilken styrka konjunktur­en visar i ett läge där expansione­n pågått i snart tio år. Ännu är inte kalaset är över. Utöver att bolagen rapportera­r fullteckna­de orderböcke­r så fortsätter konjunktur­statistike­n att peka mot hög ekonomisk aktivitet. På finsk hemmaplan visade exempelvis senaste bnp-indikatorn en tillväxt på 3 procent – inte oävet. Starka fundament men gott om orosmoln brukar vara en god grogrund för en positiv börsutveck­ling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland