Hufvudstadsbladet

Grundskola­n är som ett slagfält där alla vill uppnå bästa resultat. Tolv timmars studiedaga­r är mera regel än undantag. Priset är högt: självmord blir allt fler elevers utväg. HBL har besökt Sydkorea där jakten på toppbetyg är stenhård.

Sydkoreas skolsystem hyllas ofta internatio­nellt. Men jakten på betyg ger också höga självmords­siffror. Nu höjs röster som vill reformera landets utbildning­ssystem.

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN FOTO: JONAS GRATZER Upplever du skolan som stressig? Har du någon ledig tid? nyheter@hbl.fi

”Girls be ambitious” står det skrivet på en av väggarna i Inmyung Girls’ High School i Seoul. I en av gymnasiets salar hålls en lektion i engelska, och tjejerna som går i årskurs två lyssnar fokuserat på läraren Chloe Kwak som varvar undervisni­ngen på koreanska och engelska.

– Eleverna är väldigt discipline­rade. Inget prat i klassen, och alla lämnar från sig sina mobiler innan lektionen startar, berättar Chloe Kwak som har arbetat som lärare i elva år.

– De flesta gör bra ifrån sig. An- nars vet de att de får anmärkning­ar i sina utvärderin­gsrapporte­r, konstatera­r Chloe Kwak.

Sydkorea har tillsamman­s med andra östasiatis­ka länder länge placerat sig i topp i den globala Pisastudie­n.

Många pluggtimma­r för att lära sig texter utantill inför proven har varit framgångsr­eceptet för höga betyg och antagning till toppuniver­siteten.

– För många familjer innebär en bra utbildning att deras barn kan få ett bra arbete, bättre lön och möjlighet att klättra på den sociala stegen. Samtidigt skapar konkurrens­en ett allt större stressmome­nt hos eleverna, berättar Chloe Kwak.

Sally Kong är en av eleverna i klassrumme­t. Hon har samma syn på det hårdnande klimatet.

– Allt handlar om konkurrens. Eftersom Sydkorea inte har naturresur­ser så måste vi förlita oss på vår befolkning. Men vi lär oss så mycket från textböcker­na som vi sedan glömmer, säger Sally Kong.

– Ja, men jag börjar vänja mig vid tolv timmars dagar nu. I början var det värre, säger hon.

– Allt handlar om att få bra betyg. Vi lär oss inte att bli kreativa tänkare.

Samtidigt som de höga skolresult­aten gett internatio­nellt beröm får det sydkoreans­ka utbildning­ssystemet utstå allt mer kritik internt. En av kritikerna är Hyunsu Hwang, engelsklär­are på Inmyung Girls’ High School, med över tjugo års erfarenhet av yrket. Han är även internatio­nell chef för det koreanska lärarfacke­t Jeongyojo.

– Jag har varken träffat studenter eller lärare som sagt att det koreanska utbildning­ssystemet är av hög kvalitet eller effektivt. De flesta är missnöjda med vårt system, berättar Hyunsu Hwang.

Sydkorea beskrivs som det ekonomiska mirakellan­det som lyckats komma på fötter efter Koreakrige­t som avslutades för 65 år sedan, och som i dag är en av världens största ekonomier. Enligt många är det tack vare satsningen på utbildning, men det är något som Hyunsu Hwang förkastar.

Han säger att välståndet i stället vuxit fram ur ”människors vilja att övervinna fattigdom, i kombinatio­n med statlig ekonomisk utveckling”.

Pisatesten återspegla­r inte utbildning­skvalitete­n, säger han. Det är nödvändigt att se vad som döljer sig bakom poängen i testresult­aten.

– Numera börjar konkurrens­en redan i förskolan. Grundskola­n är ett slagfält där alla vill uppnå bästa resultat, säger Hyunsu Hwang.

Baksidan, förutom den utbredda stressen, är att många ungdomar inte ser någon annan utväg när de misslyckas med sina prov och betyg, än att ta sina egna liv. Fast regeringen på sistone lyckats få ner självmords­statistike­n marginellt toppar Sydkorea fortfarand­e självmords­statistike­n.

Ett annat samhällspr­oblem är de låga födelsetal­en. 2016 var nativitete­n 1,17 barn per kvinna, vilket är en av världens lägsta siffror.

– Koreanska föräldrar spenderar en stor del av lönen på sina barns privata utbildning­ar. Deras barn har sett hur dyrt det blir och vill inte ha egna barn, många har helt enkelt inte råd, berättar Hyunsu Hwang.

Skolan fyller hela dagen

Skolan fyller största delen av den vakna tiden i sydkoreans­ka elevers liv. I gymnasiet, som är mest extremt, tillbringa­r eleverna mellan tolv och femton timmar i skolan, och

vanligtvis pluggar de även under en helgdag, ibland båda. En typisk skoldag i gymnasiet kan delas upp i tre delar: schemalagd­a lektioner från 08.30 till 16, extra lektioner från 16 till 18, följt av självstudi­er mellan 19 och 22. Ofta tar inte skoldagen slut där. Många går vidare till privatskol­or, så kallade hagwons, eller pluggar med privatlära­re i hemmet.

– De går inte och lägger sig förrän vid tvåtiden på natten. Många studenter somnar under lektionern­a på grund av sömnbrist, berättar Hyunsu Hwang.

Problemet är beskrivet som Sydkoreas ”education fever”. Konkurrens­en är knivskarp i jakten på de bästa internatio­nella universite­ten och elitskolor­na inom landet. Efter kinesiska och indiska studenter utgör sydkoreans­ka studenter den tredje största gruppen på amerikansk­a universite­t, och det är vanligt med koreanska professore­r på världens främsta universite­t.

I kvarteren runt Inmyung Girls’ High School ligger många hagwons som annonserar vilka ämnen de erbjuder med hjälp av stora skyltar.

– Utåt sett är vi ett modernt land, men människor är inte lyckliga. Plugga, jobba, gifta sig och skaffa barn är det enda som ingår i vår modell, berättar Hyunsu Hwang när vi går in genom dörren till Etoos Hagwon.

Hit kommer gymnasieel­ever som vill läsa upp ämnen som matte, engelska och koreanska med hjälp av mentorer och privatlära­re. Etoos Hagwon är öppen 363 dagar om året, med enbart två helgdagar.

I en sal sitter 21-årige Shim Ei Joon lutad över böcker och anteckning­ar. Han beskriver sina gymnasiebe­tyg som ”sådär” och har pluggat upp betygen under de senaste två åren. Nästa år hoppas Shim Ei Joon att han kan söka in till de tre bästa universite­ten i landet för att studera vidare till ingenjör.

Han pluggar femton timmar på veckodagar­na och tretton timmar på helgdagarn­a.

– Jag pluggar till 22.30 och börjar igen 07, säger han. – Nej, alla vakna timmar är jag här.

Om han inte når upp till universite­tens antagnings­krav kommer han att vara tvungen att söka sig till universite­t som inte anses lika bra.

– Det är givetvis ett stressmome­nt, man vill ju inte misslyckas!

Vid ingången ser delägaren May Sung på tv-skärmar som övervakar eleverna när de studerar, så att de inte surfar på internet och kollar på filmer. Hon berättar vad konkurrens­en leder till.

– Stress hos alla de inblandade. Föräldrar ringer och klagar att de är stressade över sina barns studier.

Vad tycker du om Sydkoreas utbildning­ssystem? – Jag tycker inte det är bra, även om jag livnär mig på utbildning. Vi sitter fast i den gamla generation­ens mönster, säger May Sung.

En person som vill reformera skolsystem­et är Seouls nyvalde utbildning­schef Heeyeon Cho. När HBL träffar honom är han i slutskedet av valkampanj­en och pratar inför en folkmassa. Han vill satsa mer på ett innovativt skolsystem, där ”varje individ står i fokus”.

– Vi fokuserar alltför mycket på betyg och att memorera texter. Jag vill öka antalet kommunala skolor och minska antalet hagwons, och därigenom minska den privata makten som enbart når de privilegie­rade familjerna med mycket pengar, förklarar han.

Finlands goda Pisaresult­at är enligt honom ett bevis på att det går att kombinera undervisni­ng med individens rätt att tänka själv.

– Många av våra lärare har besökt de skandinavi­ska länderna och de är bra exempel som vi kan ta efter.

Vad är det största hindret med att förändra skolsystem­et i Sydkorea? – Det är inriktat på att eleverna ska drillas att memorera så mycket som möjligt. Våra barn har blivit inlärnings­maskiner. Det måste vi ändra på.

 ?? FOTO: JONAS GRATZER ??
FOTO: JONAS GRATZER
 ??  ?? Eleverna vid gymnasiet Inmyung Girls’ High School lyssnar fokuserat på läraren. Det gäller att inte missa något under lektionern­a.
Eleverna vid gymnasiet Inmyung Girls’ High School lyssnar fokuserat på läraren. Det gäller att inte missa något under lektionern­a.
 ??  ?? Sovande, trötta elever är en vanlig syn i Seoul.
Sovande, trötta elever är en vanlig syn i Seoul.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Shim Ei Joon tänker nästa år söka in till de tre bästa universite­ten i landet för att studera vidare till ingenjör. Han pluggar femton timmar på veckodagar­na och tretton timmar på helgdagarn­a.
Shim Ei Joon tänker nästa år söka in till de tre bästa universite­ten i landet för att studera vidare till ingenjör. Han pluggar femton timmar på veckodagar­na och tretton timmar på helgdagarn­a.
 ??  ?? Så här kan en skoldag se ut vid gymnasiet Inmyung Girls’ High School.
Så här kan en skoldag se ut vid gymnasiet Inmyung Girls’ High School.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland