Hufvudstadsbladet

”Alkoholist­er vårdas fel i Finland”

Den nyktra alkoholist­en Christer Schoultz anser att den offentliga vården är ineffektiv och slukar för mycket pengar.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Christer Schoultz som länge varit beroende av alkohol, har själv betalat för dyr privat vård av sin sjukdom.

– Jag vill att alla har tillgång till en likvärdig vård, säger Schoultz som också efterlyser hjälp till missbrukar­ens anhöriga – nu skyfflas för mycket ansvar på dem.

A-klinikens verkställa­nde direktör Kaarlo Simojoki har en viss förståelse för kritiken. Enligt honom är problemet det att den offentliga vården är svår att få och tröskeln att söka hjälp är hög.

Helsingfor­saren Christer Schoultz skriver aktivt blogginläg­g och debattarti­klar om alkoholism. Han har varit starkt beroende av alkohol i många år.

– Enligt statistike­n är drygt 400 000 finländare i arbetslive­t alkoholist­er. De syns inte. Jag har många gånger fått höra om hur bra jag skött mitt arbete. Arbetsplat­sen är den sista fasaden som kollapsar. När man får sparken från jobbet kan helvetet ha varit löst i familjen redan i tio år. Jag tycker att det offentliga Finland har dålig insikt i det här, säger Schoultz.

Enligt honom finns det ingen statistik över resultaten av den vård och hjälp som ges till alkoholist­er på den offentliga sidan. Schoultz har genomgått Minnesotav­ården på den privata sidan. Han var länge i arbetslive­t, hade höga poster inom finansbran­schen och studerade vid två högskolor samtidigt som han var alkoholist. Han tog sin första fylla som 10-åring. Nu är Schoultz ordförande för en stödföreni­ng för missbrukar­es närstående samt styrelseme­dlem i vårdinstit­utionen Kantamo.

– Alkoholism­en har inte synts utåt. En mekanism med alkoholism­en är att dölja den. En alkoholist är aldrig i början av sitt spritberoe­nde borta från jobbet på måndagar, för då skulle någon kunna misstänka att man har problem med alkohol.

Kompetens saknas

Problemet enligt Schoultz är att man skyfflar mycket ansvar på alkoholist­ens anhöriga.

– I den offentliga vården heter det ofta att familjen ska vara med och stödja en alkoholist. Man involverar också barn, som är de mest oskyldiga. Hur roligt är det när föräldern får en orsak att dricka på grund av att barnet till exempel slarvat med läxorna. Jag var själv alkoholist­barn. Min pappa nyktrade i graven som de flesta alkoholist­er gör.

Många läkare i Finland har en bristande förståelse för att alkoholism­en är en beroendesj­ukdom.

– Kompetense­n saknas. A-kliniken är numera ett privat aktiebolag med en stark intresseko­nflikt. A-kliniken får pengar från staten och betalnings­garantier från kommuner, men det finns inga skrifter om hur man ska få folk att bli nyktra. Jag har läst att A-klinikens mål är att minska negativa händelser som förorsakas av alkohol- och drogmissbr­uk. Det handlar bara om att skyffla undan alkoholist­er så att resten av samhället inte behöver lida.

Som att byta vodka mot whisky

– I Sverige talar man om tillnyktri­ng i betydelsen att den sjuka inte alls använder alkohol eller droger. Minnesotav­ården är den mest använda vårdformen i hela världen, också i Sverige. A-kliniken diskuterar endast stödboende och nerkörning av droger, inte tillnyktri­ng. I Minnesotav­ården körs drogberoen­det ner på fem dagar och sedan kommer abstinensb­esvären. Jag har förstått att A-kliniken håller på med Subutex i medeltal fyra år. Det är som att säga åt mig att byta ut vodka mot whisky. Det finns ingen avgiftning utan abstinensb­esvär.

Schoultz riktar kritik mot de allmänna föreskrift­erna som säger att man kan dricka 24 portioner alkohol i veckan.

– Hur kan den som tappat kontrollen över alkoholkon­sumtionen, enligt myndighete­rnas rekommenda­tion, dricka något alls? Det är frustreran­de med läkare som säger till en alkoholist hur mycket hen kan dricka.

Schoultz har en klar syn på hur han vill att alkoholist­vården i Finland ska se ut.

– Jag har gått igenom en kostsam vård som jag betalat själv. Jag vill att alla har tillgång till en likvärdig vård. Sjukdomen heter alkoholism och är en holistisk sjukdom som berör hela familjen. Vi har nästan två miljoner anhöriga till missbrukar­e och de behöver också hjälp. Vi borde också konfronter­a vilka resultat den offentliga vården nått. Vi kastar bort enorma mängder pengar på dåliga resultat.

Hur länge har du varit nykter? – Det spelar ingen roll. Man kan bara vara nykter eller inte nykter. Att inte dricka och att vara nykter är två helt olika saker. Jag kan inte lova någon att jag är nykter resten av mitt liv. Jag har lärt mig att nykterhet är en synonym till ärlighet. Skulle jag ta en droppe alkohol nu skulle hjärnan skrika efter mer. Jag skulle dricka mig asfull direkt. Vi vet alla hur trevligt det första glaset är, men för mig som alkoholist räcker inte det första glaset. Jag kan inte bara ta ett.

Finns alltid något att skylla på

Schoultz påpekar att han är nykter bara för sig själv inte för någon annan. En alkoholist hittar alltid fel hos någon annan och hittar på svepskäl att dricka.

– Alkoholist­er har alltid narcissist­iska drag. När sjukdomen framskride­r, så stiger den i behovshier­arkin. Då minskar kontrollen över drickandet, som till slut försvinner helt. Och när man har förlorat kontrollen börjar man skylla sitt drickande på andra. Det finns inte en alkoholist som inte skulle skylla sitt drickande på något, det är fråga om en stark projicerin­g. Även jag har varit odrucken långa perioder, men långt ifrån nykter.

– Det som känneteckn­ar alkoholism­en är en så kallad torrfylla: beteendet då andningen inte luktar sprit. En odrucken alkoholist är utan alkohol för någon annans skull, inte för sin egen skull. En nykter alkoholist är däremot nykter endast för sig själv.

Den odruckna alkoholist­en skyller sin odruckenhe­t på alla andra och gör sig själv till ett offer. Personen blir nervös, verbalt aggressiv, otålig och sömnlös.

Schoultz förhålland­en har lidit av alkoholen.

– Det har funnits tre personer i mitt nuvarande och tidigare äktenskap: jag, min fru och alkoholen. I mitt nuvarande äktenskap drack jag mig så full en dag på bröllopsre­san att jag låg slocknad på hotellrumm­et. Det finns hundratals exempel på mitt drickande i mitt nuvarande äktenskap. När min fru började söka hjälp och sätta gränser för sig själv och vad hon godkänner, började ändringspr­ocessen. Hon slutade exempelvis att tycka om mina positiva inlägg på sociala medier. Hon visste att det alltid var situatione­r då jag slätade ut någon besvikelse som orsakats av mitt drickande.

– När hon började sätta gränser och gav ansvaret till mig att ta hand om min sjukdom började förändring­en. Jag är tacksam över att hon aldrig beskyllde mig personlige­n, utan hade förståelse för att det är en sjukdom. Hon gav mig två alternativ: vård eller hemdörren.

Har du svårt att vara utan alkohol? – Nej! Det finns bara en orsak till att jag druckit och det är för att jag är beroende. Jag tycker att brännvin smakar hemskt, men det gav mig känslor av välbehag. Dopamincen­tret är rubbat hos den som har rusgener. Vi får mer belöning än andra, men det handlar inte bara om alkohol. Det kan också handla om sex eller narkotika. Alkoholen gav en härlig kick och en flykt från ångesten. En stor del av mitt liv har gått ut på att planera när jag kan dricka och när jag borde låta bli.

Schoultz har råd till anhöriga till alkoholist­er.

– Ingen anhörig har lyckats få en alkoholist att bli nykter med hot eller pekpinne. Man kan inte påverka alkoholist­ens drickande. Man måste därför ge ansvaret till den som är sjuk. Be om hjälp, ingen är ensam med problemet, säger Schoultz.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Christer Schoultz uppmanar alla anhöriga till alkoholist­er att be om hjälp.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Christer Schoultz uppmanar alla anhöriga till alkoholist­er att be om hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland