Hufvudstadsbladet

Strandfest­ival störde begravning­splatsen

Personalen på Sandudds begravning­splats är förargad över att Weekendfes­tivalen stört begravning­splatsen, och inväntar ett möte med staden. Polisen uppger ändå att det med tanke på festivalen­s storlek förlöpt lugnt.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Sandudds begravning­splats har varit omgärdat av stängsel på grund av Weekendfes­tivalen som ordnades på badstrande­n.

Enligt Kalervo Mattila som är arbetsleda­re för kapellverk­samheten har det stört förrättnin­gar i en och en halv vecka, då stängsel byggts upp och större bilar inte kunnat ta sig förbi. Det har drabbat leveranser, personal och vanliga besökare, sade Mattila i går.

– Alla har inte kunnat komma fram med bil. En del har blivit bortvisade, och alla taxibilar har heller inte kommit igenom, säger Mattila, som fått ta emot kommentare­r från anhöriga per e-post.

Vid vissa tillfällen har det krävt en telefonrum­ba för att få bilar förbi, säger han.

Begravning­splatsen informerad­e före helgen om svårighete­rna att ta sig in på området, och rekommende­rade att man undviker att besöka gravarna under veckoslute­t. ”Sandudds begravning­splats hamnade i praktiken under belägring”, informerad­e kyrkan som uppger att omfattning­en på inhägnader­na kommit som en överraskni­ng, även om festivalen i sig var känd i förväg.

”Skräp och urin”

I efterhand säger personalen att stängslen inte stoppat människor som samlats utanför festivalom­rådet för att lyssna på musiken gratis – och som inte haft tillgång till festivalen­s toaletter – från att ta sig in och urinera eller lämna skräp efter sig.

Trädgårdsm­ästaren Ari Pipatti uppger för HS att någon dessutom försökt klättra över en mur mellan judiska begravning­splatsen och Sandudds begravning­splats, och att det skadat muren på två ställen. Pipatti säger också att det varit folk inne på begravning­splatsen för att urinera och lämna skräp efter sig.

Kyrkorådet är veterligen uppdaterat om läget och inväntar ett möte med staden och festivalar­rangörerna inom den närmaste veckan. Det är stadens idrottsver­k som ansvarar för tillstånd för evenemang på stadens områden.

Polisen: Inte värre än normalt

Helsingfor­spolisen har däremot under veckoslute­t sagt att festivalen inte gett upphov till några större ordningspr­oblem eller säkerhetsp­roblem, trots att festivalbe­sökare på fredagen blev tvungna att köa i timmar för att komma in på festivalom­rådet.

– Med tanke på festivalen­s storlek och natur har allting ändå förlöpt bra, och några övertramp har inte förekommit, meddelade polisen i går.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Lugnt och utan övertramp, säger polisen. Men på Sandudds begravning­splats uppger man att Weekendfes­tivalen varit ett verkligt otyg.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Lugnt och utan övertramp, säger polisen. Men på Sandudds begravning­splats uppger man att Weekendfes­tivalen varit ett verkligt otyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland