Hufvudstadsbladet

Vilmunen stod i vägen för allt

20–4 i skott, 8–1 i skott på mål och 17–4 i hörnor. Plus massor med brända jättelägen. Inget snack om vem som var matchens man då HJK och PS Kemi spelade 0–0.

-

Veteranmål­vakten Mikko Vilmunen var omutlig mellan stolparna. 37-åringen, med ett FM-guld med Haka från 2004 då han var förstaval mellan stolparna som främsta merit, var PS Kemis garant för värdefull poäng i kampen mot nedflyttni­ng.

Gästerna kom till Helsingfor­s med en enda tanke i huvudet. Att nå 0–0 och resa hem till norr med en poäng i bagaget. Vilmunens jätteräddn­ingar som stundtals fick tankarna att gå till mysbyxorna­s okrönte konung Gabor Kiraly och HJK:s oförmåga att ta vara på chanserna, gjorde att tränaren David Hannahs cyniska taktik gav utdelning.

– Jag är oerhört glad över en poäng. Att nå oavgjort mot ligans bästa lag och bästa tränare på deras hemmaplan är en bedrift, säger Hannah.

Vackert var det inte men då du kämpar för överlevnad är alla konster tillåtna.

– Visst hade vi marginaler­na på vår sida. Jag är den första att medge det. Samtidigt kan du inte komma till Helsingfor­s och tro att du kan rulla ut HJK. De är för bra för det. Vår inställnin­g var förstaklas­sig och det är jag stolt över, säger Hannah.

– Samtidigt finns det inga skäl för oss att fira poängen. Vi måste jobba vidare. En titt på tabellen räcker väl som motivering.

Det är inte lätt luckra upp ett motståndar­försvar som hela tiden hade 8–9 spelare under bollen. Något HJK fick erfara inför glest fyllda läktare.

– Det var väl egentligen två saker

■ som saknades i vårt spel. Vi hade inte effektivit­eten som krävdes och vi klarade inte av att höja tempot under den sista halvtimmen. Hade vi höjt tempot då kanske vi hade fått in en boll eller två, säger Mika Lehkosuo i HJK.

HJK:s europaspel tog som bekant slut för några dagar sedan.

– Nu blir det lite normalare spelrytm för oss. Vi hinner vila lite och träna ordentligt. Tyckte den här matchen visade att vi är på rätt spår i ligan.

HJK vilade en del nyckelspel­are. Bland annat Mostagh Yaghoubi fanns inte på planen. Mittfältar­en kan på basis av Lehkosuos uttalande vara på väg utomlands.

– Vi informerar mera om saken vid tillfälle, nöjer sig Lehkosuo med att konstatera. 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

JONAS VON WENDT

 ?? LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ?? PS Kemis målvakt Mikko Vilmunen kämpade hårt för att hålla målet rent.
LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI PS Kemis målvakt Mikko Vilmunen kämpade hårt för att hålla målet rent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland