Hufvudstadsbladet

Femte matchen i följd utan seger för HIFK

- VILLE BENGS

Division 1-mötet mellan HIFK och AC Kajaani fick ett dramatiskt slut med två mål på tilläggsti­d. Tuomas Mustonen såg ut att bli matchhjält­e för Helsingfor­slaget men gästernas sena kvittering rövade HIFK på segern.

Fotboll

– Vi kan inte segra om vi släpper in två mål, lyder HIFK-lotsen Teemu Kankkunens sammanfatt­ning av gårdagskvä­llens möte mot AC Kajaani.

Kankkunen vet vad han talar om då Helsingfor­slaget nu spelat fem matcher i följd utan seger och släppt in totalt nio mål i dessa. I anfallsväg har laget producerat näst flest mål i division 1, men mot Kajaani var det mycket trögt med målskyttet – trots två gjorda mål.

– Någon statistike­xpert kan säkert kolla upp hur många målchanser vi hade. Vi är tvungna att arbeta enormt mycket för mål just nu. Jag säger inte att vi skulle ha otur, men det känns som att vi släpper in lätta mål och har det svårt med målskyttet, fortsätter Kankkunen.

I mötet mot Kajaani kontroller­ade IFK matchen och skapade en hyfsad mängd lägen, men till exempel det danska nyförvärve­t Casper Olesen slösade en handfull med chanser.

Som så ofta tidigare var det de försvarand­e gästerna som lyckades näta det inledande målet. I den 60:e minuten kontrade Kajaani snabbt och en passning nådde målsprutan Michael Ibiyomi i IFK-boxen och nigerianen slog säkert in sin åttonde fullträff för säsongen.

– Vi lyckades väl med vår spelplan. Att ställa upp med tre anfallare försvårade HIFK:s spelöppnin­g, kommentera­r gästernas tränare Mika Lumijärvi.

HIFK kvitterade dock snabbt med en tung kanon av spanjoren Fernando Cozar Torres. Laget fick en indirekt frispark tio meter från målet efter att gästernas målvakt Elias Tuomarila tagit emot en passning med händerna. Fyra IFK-spelare ställde sig bakom bollen men det var Cozar Torres som fick avsluta det läckra mönstret.

– Jag tänkte att de andra spelarna kan skjuta, men det kan jag också så varför inte. Jag försöker alltid pricka i de tomma hörnen och denna gång gick det väl, säger Cozar Torres om sin fullträff.

Två mål på tilläggsti­d

Länge såg det ut att Kajaani skulle lyckas avvärja hemmalaget­s jakt efter ett segermål, men på tilläggsti­d hittade IFK:s bästa målskytt Tuomas Mustonen rätt med en styrning strax framför målet. HIFK-klacken exploderad­e i jubel och segerfeste­n började komma i gång – men alldeles för tidigt. I den 97:e minuten, matchens sista händelse, fick Kajaani en frispark som förstörde kvällen för Helsingfor­slaget. Bollen studsade i mål via flera spelare och dömdes som eget mål.

HIFK fortsätter som serietvåa, men i och med att tabelltopp­en EIF i omgångens andra match besegrade Klubi 04 med 5-0 skiljer nu fem poäng åt lagen.

– Det är onödigt att se på serietabel­len. Vi måste koncentrer­a oss på att förbättra det egna spelet och vara mer ödmjuka, bäddar Kankkunen inför fortsättni­ngen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? Tuomas Mustonen är HIFK:s bästa■ målskytt för tillfället med sina åtta fullträffa­r i division 1.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER Tuomas Mustonen är HIFK:s bästa■ målskytt för tillfället med sina åtta fullträffa­r i division 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland