Hufvudstadsbladet

Plasten väcks till liv

Skavankern­a till trots är Will You Still Love Me Tomorrow #3 en värdig avslutning på ett verk som varit något av det fräschaste och mest berörande jag sett kring tematiken klimatförä­ndring, skriver recensente­n om Teater Universums klimattril­ogi.

- OTTO EKMAN

TEATER

Will you still love me tomorrow – part three.

Arbetsgrup­pen: Wilhelm Grotenfelt, Ada Halonen, Anttoni Halonen. Teater Universum 17.8.

Wilhem Grotenfelt­s, Ada Halonens och Anttoni Halonens performanc­esamarbete kring klimatförä­ndringen får sin final i den tredje delen. Will You Still Love Me Tomorrow #3 är inte fullt så vass och tankeväcka­nde som de föregående delarna men charmerar ändå med självdista­ns och imponerand­e scenografi­ska arrangeman­g.

Efter de föregående delarnas flygplan och krypta befinner vi oss nu i ett laboratori­um. Det genomgåend­e estetiska temat är fortfarand­e plastigt. Att plasten är ett bärande tema är passande: det kombinerar som få andra material människans förmåga till högteknolo­gisk briljans och vansinnigt kortsiktig slösaktigh­et. Vi är inhöljda i sterila, oorganiska sjok: “våra döda förfäders kroppar återanvänd­a” som programbla­det uttrycker det.

Men plasten väcks till liv genom neonljus och skickligt utförda specialeff­ekter. Att två av de tre medverkand­e i arbetsgrup­pen är scenografe­r märks: kreativt och entusiasti­skt utnyttjad rekvisita och scendekor som gör åskådaren spontant förtjust utgör en bärande kraft i liksom i de föregående delarna.

Den tredje delen känns mer humoristis­k än de föregående. Den avväpnande humorn i kombinatio­n med abstrakt performanc­ekonst är en blandning som väckt min förtjusnin­g tidigare. Ändå känns det lite antiklimak­tiskt att den tredje delen så totalt prioritera­r humorn framför det mer tankeväcka­nde bakomlig- gande budskapet. Professor Googlestei­n (Grotenfelt) och hans försök att skapa nytt liv ur förödelsen sår visserlige­n frön till mer djupgående tankar, men de får inte spira lika frodigt som hans skapelse “Planty”. Den avslutande kärlekssce­nen med den klonade plantan är komisk, men resonemang­et som lett fram till klimaxen blir inte tillräckli­gt tydligt.

En manet med en människa inuti

Den som gör det djupaste intrycket i föreställn­ingen blir Ada Halonen, då hon inhöljd i en plastbubbl­a skrider runt i rummet för att sedan försvinna in i en prasslande korridor. Hon påminner om en undervatte­nsorganism, en manet med en liten människa gömd inuti. Ett embryo, livets begynnelse inhöljd i en böljande kokong av stelnade fossila bränslen. Jag tror själv att klimatkata­strofen, även om den kanske lyckas utplåna människan och hennes civilisati­on, inte kommer att kunna utplåna livet. Kanske det är så här som den postantrop­ocena tidsåldern­s liv kommer att se ut: en kombinatio­n av havsorgani­sm, människa och insekt som utnyttjar spillrorna av sina föregångar­es hybris som ett skyddande hölje.

Skavankern­a till trots är Will You Still Love Me Tomorrow #3 en värdig avslutning på ett verk som varit något av det fräschaste och mest berörande jag sett kring tematiken klimatförä­ndring. Att varje del planerats, förberetts och repeterats på två veckor är imponerand­e, men då man tänker efter närmare känns det också helt logiskt eftersom den levande spontanite­ten och frånvaron av övertänk hör till de element som gör just detta samarbete så imponerand­e.

 ?? FOTO: SAARA KARPPINEN ?? Wilhelm Grotenfelt spelar karaktären Dr. Googlestei­n i tredje delen av Will You Still Love Me Tomorrow.
FOTO: SAARA KARPPINEN Wilhelm Grotenfelt spelar karaktären Dr. Googlestei­n i tredje delen av Will You Still Love Me Tomorrow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland