Hufvudstadsbladet

Spådomar om demokratin­s undergång

David Runcimans intressant­aste teorier och analyser om hoten mot demokratin rör den teknologis­ka utveckling­en, skriver Pär Stenbäck, som i höst själv utkommer med en bok om demokratin­s kris.

- David Runciman: How Democracy Ends Profile, 2018 PäR STENBäCK

Det råder ingen brist på analyser om demokratin­s kris, det demokratis­ka underskott­et eller på spåmän som vill dödförklar­a vår styrelsefo­rm. Problemet är att analyserna spretar åt så många håll att helhetsbil­den är svår att urskilja. Är krisen verkligen så allvarlig som vissa påstår eller upplever vi bara en svacka?

Valet av Trump, britternas brexit och populismen­s framgångar har sett oron växa. Den har nått även Finland där riksdagen under hösten skall fundera om och hur man borde ge vår demokrati en vitamininj­ektion.

Jag har plöjt igenom en del litteratur om demokratin­s förfall och reformbeho­v och kommit till en färsk utgåva skriven av politikpro­fessorn David Runciman i Cambridge. Titeln är How Democracy Ends (Hur demokratin upphör). Det kan låta som en definitiv profetia, men författare­n ger ändå demokratin en lång nådatid.

Alla mänskliga arrangeman­g har en ändalykt, så även vår omhuldade och kritiserad­e styrelsefo­rm. Men processen kan bli betydligt mera utdragen än pessimiste­rna förutspår, speciellt om våra politiker rycker upp sig.

Maktöverta­ganden

Runciman inleder med två välskrivna kapitel som granskar de mera våldsamma formerna av demokratid­öd. I avsnittet om kupper beskriver han militärkup­pen i Grekland 1967, dess bakgrund med en svag ekonomi och en trasig demokrati. Överstarna misslyckad­es totalt och fick ge sig efter växande motstånd.

Mot den kuppen ställer han ett annorlunda maktöverta­gande, det som skedde efter 2011, när landet tuktades av ekonomins järnhårda lagar. Demokratin avskaffade­s inte, men sattes de facto ur funktion. Detta visar också att demokratin är tänjbar; grekerna fortsatte att hoppas på morgondage­n trots att generation­er av oansvariga politiker hade svikit dem.

Kupper kan utspela sig på väldigt olika sätt: Oblodiga palatskupp­er, med hjälp av extremt eller delvist valfusk samt genom maktöverta­ganden som välsignas i ett val.

Författare­n stannar för en aktuell form, den som sker när valda maktinneha­vare kapar bit för bit av de demokratis­ka institutio­nernas mandat, utan att ändå avskaffa dem. Det kan ske under en räcka av år och det är svårt att stoppa innan tronrövare­n redan har hunnit cementera sin maktpositi­on.

Exekutiva kupper

Denna kuppform är det farligaste hotet mot demokratin, anser Runciman. Utöver de kända europeiska exemplen, Ungern, Polen och Ryssland, nämns också Turkiet, Filippiner­na, Indien och Ecuador som offer för så kallade exekutiva kupper.

Frågan är om läget i USA börjar likna ett gradvist maktöverta­gande? I så fall rör det sig om en process som startade många år före valet av Trump. Den militära kommandoke­djan har alltmera glidit över i presidente­ns händer. Lyder generalern­a alltid presidente­n, också en obalansera­d sådan (Nixon i slutfasen), eller lyder presidente­n generalern­a?

Kupper av alla de slag föregås av konspirati­onsteorier. Dessa används som motiv för ingripande­n och de används som bortförkla­ringar efteråt. Även i demokratie­r frodas sådana teorier, speciellt bland förlorarna i ett val. Systemet stal våra röster, lyder en vanlig anklagelse.

Det nya är att också en segrare (Trump) fortsätter att odla konspirati­onsteorier. Någon av dem kan till och med stämma, eftersom det sannolikt finns ett dolt motstånd inom administra­tionen mot honom, i det som kallas ”den djupa staten”. Längst har dock Erdoğan gått när han utpekar sektledare­n Gülen för allt ont som sker i Turkiet.

Från kupper till katastrofe­r

När Runciman diskuterar olika katastrofe­rs inverkan på demokratin rör han sig på ett delvis teoretiskt plan. En nukleär katastrof, ett kärnvapenk­rig, gör allt tal om demokratin­s framtid rätt onödigt.

Det fanns en tid då det fördes en kamp mot kärnvapnen. Antikärnva­penrörelse­n hade två miljoner medlemmar i Storbritan­nien, men trots att kärnvapnen nu är lika farliga som då, förs kampen mot dem inte mera av en folkrörels­e. Ändå är användning­en av bomben mera sannolik i dag när spridninge­n ökat.

Runciman slår fast att demokrati inte förmår kontroller­a ett sådant existentie­llt hot. Lyckligtvi­s behövde inget parlament ta ställning till kärnvapena­nvändning under det kalla kriget.

Filosofen Nick Bostrom går ett steg längre: Demokratin bara stör riskhanter­ing eftersom valda personer inte förmår prioritera sådant som ännu inte hänt. Miljögifte­rnas inverkan var synlig men klimatförä­ndringen bestrids fortfarand­e. Nästa potentiell­a katastrof kan vara strids- eller mördarrobo­tarna.

Katastrofe­r kan också åstadkomma­s av politikens sömngångar­e, av sådana som utan egentlig avsikt förorsakad­e första världskrig­et. Dagens politiker är mera trapetskon­stnärer än sömngångar­e, de inser att de balanserar på en slak lina. Väljarna nojsar nedanför och de vet att ett felsteg kan betyda slutet för dem – eller för hela nationen.

Jättarna

Runcimans intressant­aste teorier och analyser rör ändå den teknologis­ka utveckling­en. När teknologin tar över, är katastrofe­n alltid nära. Han är ändå inte övertygad om att revolution­en lurar bakom knuten när artificiel­l intelligen­s (AI) får hand om både tänkandet och handlandet. Kanske om 20 år, säger experterna. Det sade de också för 20 år sedan. I bästa fall kan demokratin må bra av mera logiska lösningar, så länge politikern­a kan förklara för medborgarn­a vad lösningarn­a innebär.

Problemen med de jättelika bolagen måste lösas, de behöver striktare spelregler. Även om de inte handlat av ond vilja, har de skapat Leviatan, ett monster som de inte förefaller att helt behärska.

Google, Facebook, Twitter har blivit instrument som har kapacitet att skada demokratin. De kan missbrukas för att blanda sig i val, de säljer användarpr­ofiler till utomståend­e och de kan användas för att svärta ner individer. Demokratie­rna måste se om sitt hus och visa att också dessa jättar lyder under lagen. Oroväckand­e är därför att USA:s högsta domstol gett företag rätt att obegränsat köpa sig inflytande, i det fria ordets namn.

Till en början lovade internetre­volutionen transparen­s som skulle öka medborgarn­as inflytande och göra det möjligt att kontroller­a makthavarn­a. Men hur gick det? Det förefaller nog som om makthavarn­a och storbolage­n är de som mera effektivt kontroller­ar medborgarn­a, både i demokratie­r och i diktaturer.

I dag är det lätt att motivera kontrollbe­hovet med terrorrisk­en. Faktum är att medborgarn­a inte motsätter sig den närgångna insynen; vi hjälper alla till när vi nyfiket söker informatio­n på nätet och skapar våra användarpr­ofiler.

Hur går det för demokratin som kanske sett sina bästa år? Åren av nedgång kan också bli de mest meningsful­la. Det gäller att inte låta sig distrahera­s av dödsförvän­tningar utan inse att processen kan räcka många generation­er. Om beslutsfat­tarna vaknar upp och inser det nedslitand­e i att driva från val till val, utan tanke på reformer av systemet eller av politikens innehåll, så kan demokratin­s inneboende styrka ge systemet respit. Kanske det bara är fråga om en medelålder­skris, avslutar Runciman förhoppnin­gsfullt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GALI TIBBON ?? David Runciman skriver i sin bok att så kallade exekutiva kupper är de farligaste hoten mot demokratin och nämner Viktor Orbáns (bilden) Ungern som ett färskt europeiskt exempel.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GALI TIBBON David Runciman skriver i sin bok att så kallade exekutiva kupper är de farligaste hoten mot demokratin och nämner Viktor Orbáns (bilden) Ungern som ett färskt europeiskt exempel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland