Hufvudstadsbladet

En viktig tävling

- TT–HBL/PATRICK STANELIUS

■ När hösten står för dörren slår svenska TV4:s talangtävl­ing Idol traditions­enligt upp portarna igen.

Röstcoache­n Kishti Tomita, en fjärdedel av jurykvarte­tten som ska förädla de hoppfulla deltagarna till fullfjädra­de artister, ser fram emot att fortsätta det arbete hon påbörjade när hon återvände till programmet i fjol.

Raka besked krävs

För det är ett Idol som skiljer sig väsentligt från programmet som hon var en del av när det började sändas i Sverige 2004, säger Tomita.

– En av de största skillnader­na är att nu vet alla – både de som söker och tittarna – vad det handlar om, och det är att det är en tävling där man kan bli en stor stjärna. Då krävs raka besked. 2004 var det helt nytt att säga till folk att de inte kan sjunga eller att de kanske borde göra någonting annat i livet.

Programmet kanske avfärdas som ytlig underhålln­ing av vissa, men Kishti Tomita anser att Idol har lärt folk i Sverige att ta plats på ett sätt som hon kallar ”osvenskt”.

– Vi lär unga människor som in- te spelar fotboll eller ishockey att ställa sig frågan ”är jag redo för den stora scenen?”.

Artister som Loreen och Måns Zelmerlöw, som båda har vunnit Eurovision Song Contest, har ett förflutet som deltagare i Idol – bevis för att det går att vaska fram stjärnor i programmet, säger Kishti Tomita.

Men det ställer enorma krav på deltagarna. Vägen till framgång är inte spikrak för någon.

– Väldigt mycket måste stämma. Förra säsongen fanns det de som skulle ha kommit lite längre som är superstjär­nematerial, bland annat Jemima Hicintuka. Man måste våga ta till sig av vår feedback och inte lita på att saker och ting löser sig själva.

Förutom Måns Zelmerlöw och Loreen har även Darin, Agnes och Danny Saucedo blivit kända via programmet.

Förra året vann Chris Kläfford tävlingen. Då som nu bestod juryn av producente­n och låtskrivar­en Alexander Kronlund, skivbolags­meriterade Nikki Amini, röstcoache­n Kishti Tomita och låtskrivar­en och producente­n Anders Bagge. TV4 21.00

 ?? FOTO: PETER KNUTSON/TV4 ?? ■Nya popstjärno­r ska vaskas fram när långkörare­n Idol återvänder i rutan – ett program som har varit viktigt för unga röster i Sverige, enligt jurymedlem­men Kishti Tomita.
FOTO: PETER KNUTSON/TV4 ■Nya popstjärno­r ska vaskas fram när långkörare­n Idol återvänder i rutan – ett program som har varit viktigt för unga röster i Sverige, enligt jurymedlem­men Kishti Tomita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland