Hufvudstadsbladet

Damlejonen satsar stort på hemma-VM

Ishockey-VM på hemmaplan betyder extra mycket för Esbobördig­a stjärnmålv­akten Noora Räty. Nu gäller det att spinna vidare på bronsframg­ången från OS. – Det börjar bli dags att ta ett guld eller silver, säger Räty.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

När VM ordnas i Finland spelar Finland bronsmatch mot Sverige och vinner. Så har det gått alla gånger: 1992, 1999 och 2009. Om ett drygt halvår är det dags för ett nytt hemmamäste­rskap, den här gången i Esbo. En som sjuder av iver är Noora Räty, Finlands kanske lyskraftig­aste damhockeys­pelare.

– Visst är det coolt att spela VM på sin bakgård. Mitt barndomshe­m är på tio minuters gångväg från hallen. Mormor kan gå till matcherna, hon bor precis bredvid, säger en leende Räty.

För Finlands del gäller det att bygga på den senaste tidens positiva trend. Efter OS-bronset i Pyeongchan­g blev det klart att de ordinarie landslagss­pelarna får ett idrottarst­öd på 10 000 euro av staten. Stödet har gett bättre förutsättn­ingar för träning och chefsträna­ren Pasi Mustonen säger att sommarträn­ingen aldrig tidigare gått så bra som i år.

Räty – som tidigare spelat i olika herrserier – har haft händerna fulla. Ett par gånger per vecka har träningspa­ss med manliga toppspelar­e stått på schemat.

– Mina lediga dagar går att räkna på fingrarna. Jag har haft gasen i botten och det är roligt. Jag gillar att spela med kvinnor, men tempot på isen skruvas upp till helt andra nivåer då NHL- och AHL-spelare är med. Jag har utmanat mig själv hela sommaren, säger Kunlun Red Starmålvak­ten.

Dags att bryta bronsraden?

En hösttradit­ion är att de blåvita spelarna får svara på en bekant fråga: Hur ska landslaget kunna utmana giganterna USA och Kanada? Sedan VM för damer startade 1990 har Finland tagit tolv medaljer – samtliga brons.

Räty tycker att det är dags att bryta bronsförba­nnelsen och menar att chansen är större i år än tidigare.

– De bästa möjlighete­rna att rucka på de amerikansk­a landslagen är säsongerna efter OS. Många spelare slutar och nya lirare testas. I år är vi tillsamman­s mer än USA och Kanada och tränar bättre, så jag hoppas att vi lyckas.

Tio lag med

I VM i Esbo kommer tio lag att göra upp om medaljerna – tidigare har åtta lag varit med. Det nya upplägget beror på att tio lag också kommer att vara med i OS i Peking 2022. Finland spelar i den högklassig­a A-gruppen och inleder med att möta tuffaste möjliga motstånd: USA.

Mustonen välkomnar förändring­en.

– Lagen som slåss om medalj spelar sju matcher på elva dagar. Det krävs ännu mer rent fysiskt på grund av det tuffare programmet. Man måste vara ännu bättre för att lyckas.

Finlands hockeydame­r inleder säsongen med en EHT-turnering i Tjeckien. Sverige står för motståndet i öppningsma­tchen på torsdag klockan 16.30.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Världsmålv­akten Noora Räty håller till i kinesiska Kunlun Red Star – som spelar i Kanada.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Världsmålv­akten Noora Räty håller till i kinesiska Kunlun Red Star – som spelar i Kanada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland