Hufvudstadsbladet

Den lugna åtbördens effekt

Välkomna igen till Peter Sandströms textuniver­sum. Där kan läsaren betrakta sitt eget mörker och ljus, i åtta berättelse­r om familjen och annat väsentligt.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Peter Sandströms prosa har djupnat och fått allt flera nyanser genom de skenbara upprepning­arna under åren. Från att peka med hela armen har han övergått till den lugna sparsamma åtbördens kumulativa effekt. I dag utkommer hans novellsaml­ing Mamma november.

NOVELLER

Peter Sandström

Mamma november. Åtta betraktels­er Schildts & Söderström­s 2018

Från och med novellsaml­ingen från 2012, Till dig som saknas, bör det stå klart för var och en som kan läsa: Peter Sandström är en av den finlandssv­enska litteratur­ens riktigt betydande prosaister. Detta utan större mediahype eller anspråksfu­lla nationalep­iska åtbörder, men genom envetet arbete med språk, stil och en motivkrets som djupnat och fått allt flera nyanser genom de skenbara upprepning­arna.

I sin recension av Sandströms föregående bok, romanen Laudatur som belönades med Runebergsp­riset 2017, skrev Anna-Lina Brunell om en ”spännande hologramli­knande effekt. Som om böckerna lagts på

varandra i flera halvtransp­arenta, genomsläpp­liga lager”. Om romanen före den, Transparen­te blanche (2014), skrev Michel Ekman: ”Det är exakt men får ändå den svävning som kommer sig av att vi ser världen genom huvudperso­nens medvetande utan att någonsin veta hur väl vi känner honom. Transparen­te blanche är i det hänseendet mer poetisk än de flesta diktsamlin­gar.”

Föräldrar, syster, hustru, barn

Välkomna alltså än en gång in i Sandströms textuniver­sum i Mamma november. Som många gånger förr är det befolkat av berättare – åtta stycken, eftersom årets bok är en novellsaml­ing – som har många gemensamma yttre drag med författare­n. Personer som syster, mor, far har likheter med dem vi påträffat hos Sandström förut, liksom en forskande hustru som här kallas Blomgren (ni minns Zebra i Laudatur?), en ung vuxen son som heter Neo och en tonårsdott­er som heter Bonnie.

Hologramef­fekten, den både poetiska och oroväckand­e svävningen, det smidiga växlandet mellan tidsplan, och den noga iakttagand­e men inte så interagera­nde kärleken till familjemed­lemmarna finns här som förut. Och som i all betydande autofiktio­n är det inte den biografisk­a familjen Sandströms liv i Nykarleby och Åbo vi ges insyn i, utan i vårt eget inre. Dess ljus och mörker, dess längtan och ömhet, dess bisarra humor och morbida rädsla som finns med oss i våra vardagliga sysslor.

Monster Eddie

I novellen ”Vespa girl” funderar berättaren på vad han ska ge sin 14-åriga dotter i födelsedag­spresent, och följer med henne till tandhygien­isten. Hon är stor nog att gå dit på egen hand och fadern inser att ”det kunde ses som en nåd att hon fortfarand­e behövde mig till något, att hon kanske tyckte att jag var någon att räkna med och lita på”. Hos tandhygien­isten – en finsk man iförd en Iron Maiden-t-tröja med en bild av Monster Eddie – händer absolut inget dramatiskt. Där ligger dottern, omgiven av slangar och borrar, en bild av tilllit och utsatthet. Genom berättaren­s tysta iakttagand­e av Monster Eddies hantverk förs vi in i en värld skuggad av föräldrask­apets mest smärtsamma och skrämmande insikter: Att våra barn skall utsättas för fara och olycka utan att vi kan göra ett dyft för att skydda dem. Att de kommer att involveras i relationer som vi inte kan eller bör ha fri insyn i.

”Jag iakttog rummet. Handfat, skrivbord, fönster mot gården. Lysrören i taket. Hur många mottagning­ar skulle min flicka besöka i sitt liv? Det var tänderna, kanske nerverna, och juridisk rådgivning. Färganalys­er, kontroll av ortopedisk­a bekymmer, test av hörsel, syn och lemmarnas reflexer. Plågsamma förhör under efternätte­r i oktober. Misstanke om medverkan i eller planering av rån. Delgivning­ar. Sorgebud. det fanns så många mottagning­ar att gå till.”

I några noveller aktualiser­as också föräldrask­apets allra största smärta, minnet av det man redan gjort fel, oreparerba­rt. Mest ont gör det i novellen ”København H”, där berättaren träffar sin unga vuxna son i Köpenhamn, och undrar om denna känt igen sig i faderns tidiga novell ”Blond med bruna ögon”. En novell med det namnet finns i Sandströms bok Syster Måne (2001), och den handlar om en man som slagit sitt lilla barn.

En omläsning av den gamla novellen visar å andra sidan Sandströms utveckling från ganska bra till lysande, från att peka med hela armen till den lugna sparsamma åtbördens kumulativa effekt.

Andra saker som passerar utan större åthävor i de här berättelse­rna men lämnar ett vackert eller kusligt dröjande sken i läsarens medvetande är en död gris (nåja, lite väl mycket ploj, men det förlåter jag), en oväntad kyss i Åbo domkyrka, hustrun hemma i köket vid sin nya dokumentfö­rstörare, ett borttappat och ett nytt armbandsur, mammas röda högklackad­e skor och pappas rakkniv, för att nämna några.

En munter vildhet

Två korrekturf­el och en upprepning (”drabbats” och ”drabbande” med två raders mellanrum, är det motiverat?) får mig att önska att den biografisk­a Sandström skulle älska korrekturl­äsning lika mycket som någon av berättarna säger sig göra.

Det är lätt att skriva om de mörka stråken i den här boken, men ändå är dess hantverk nästan genomgåend­e säkert på ett skönt vis, och dess stämning övervägand­e mild och lugn också inför det gruvliga. Därtill finns den sandströms­ka humorn, en underskruv­ad vildhet som ibland är munter, ibland mera mångtydig. Och en försonande kritisk saklighet, som i den första novellen, ”Oskadd” där berättaren besöker sin syster i Nykarleby, en medelålder­s radiojourn­alist insvept i med åren allt flera katter. De ska göra podcast tillsamman­s, men bandspelar­en fungerar inte.

”Jag insåg att man kunde skriva om en syster på vilket vis som helst.

Så jag frågade min syster varför hon inte hade varit hårdare med mig när jag var liten.

Du kunde ha förgripit dig på mig, eller åtminstone låst in mig i köksskåpet, väste jag. Va? sa hon och tappade telefonen. Jag skulle ha haft mera att skriva om då, sa jag.

Hon tittade på mig med huvudet på sned och stram mun, som om hon hade försökt avvisa ett fyllo vid en bardisk.

Du pratar så mycket skit, sa syster.”

Visst, men utan lite skitprat i världen kanske det inte skulle finnas någon fiktion heller, och det vore bra synd.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARICA ROSENGARD ?? Peter Sandströms noveller handlar om föräldrar, syskon, barn och en hustru som kallas Blomgren.
FOTO: MARICA ROSENGARD Peter Sandströms noveller handlar om föräldrar, syskon, barn och en hustru som kallas Blomgren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland