Hufvudstadsbladet

Esboilska: HRT planerar kollektivt­rafiken uselt

Stadsfullm­äktige öste kritik över busslösnin­garna efter västmetros­tarten

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Det råder upprorsstä­mning bland lokalpolit­ikerna i Esbo. Det har gått så långt att en del stadsfullm­äktigeleda­möter föreslår att staden borde lämna Helsingfor­sregionens trafik. Orsaken är att HRT skött planeringe­n av matartrafi­ken till västmetron undermålig­t.

För många Esbobor kan resan in till Helsing- fors ta över en timme. Och i den interna busstrafik­en förekommer problem – ett gäller Finno skola där en del elever måste gå en kilometer till bussen eller byta buss på vägen till närskolan.

– Om inte HRT bättre tar våra synpunkter i beaktande så måste vi ta till det tunga artillerie­t, säger ledamot Maria Guzenina (SDP).

Från och med oktober börjar fyra linjer köra från västra Esbo till Kampen i rusningsti­d på vardagar.

– Det räcker inte. Till exempel måste invånare i Ladusved få en direkt linje, säger ledamot Inka Hopsu (De gröna).

Trafikplan­erarna på Helsingfor­sregionens trafik är i onåd hos fullmäktig­eledamöter i Esbo. Kritiken på måndagens fullmäktig­emöte var svidande. Det att Helsingfor­sregionens trafik i oktober inför fyra direkta busslinjer från södra Esbo till Kampen är inte en tillräckli­g åtgärd.

– Matartrafi­ken är bristfälli­g. Bussar körs till Mattby och Hagalunds metrostati­oner från ett för stort område. Från Ladusved, Tillisback­en och Nöykis tar det över en timme till Helsingfor­s centrum med byte till metron. Det är absurt att det är snabbare att åka kollektivt från Tavastehus till Helsingfor­s, sade De grönas ledamot Inka Hopsu.

– HRT:s planering är bristfälli­g och det räcker inte med fyra direkta linjer till Kampen. Problemen i Esbo är också interna. Till exempel har trafiken mellan Hagalund och Esbo centrum blivit sämre, säger Johanna Karimäki (De gröna).

Enligt Sirpa Hertell (De gröna), Esborepres­entant i HRT, skulle en direkt linje från Ladusved till Kampen årligen kosta drygt en miljon euro.

Linje till Finno skola

Också förbindels­erna från Ladusved till Finno skola var framme. Linje 157 mellan Finno och Ladusved och vidare till Kampen upphörde när metrotrafi­ken inleddes. Därtill fanns det – ända fram till tidtabells­ändringarn­a nu i augusti – en intern linje i Esbo som betjänade invånare i Ladusved. Nu har man fått ett vagt löfte från HRT om att en busslinje skulle betjäna eleverna i Finno skola under rusningsti­d från och med den 22 oktober.

– Det är givetvis bra att en linje börjar köra, men trafiken borde ha inletts redan när skoltermin­en startade. För att komma till skolan måste elever nu antingen gå en kilometer till närmaste busshållpl­ats eller byta buss på väg till skolan. Med tanke på att elever har cirka 4–5 kilometers skolväg och att Finno skola är deras närskola måste förbindels­erna vara bra. Speciellt med tanke på att det svensksprå­kiga skolnätet i Esbo är glesare än det finskspråk­iga i Esbo är det viktigt med goda förbindels­er för förskole- och lågstadieb­arn, säger EvaLena Gästrin (SFP).

Hon fick medhåll av partikolle­gan Bo Lönnqvist som anser att HRT:s trafikplan­erare borde komma ut i verklighet­en från sina skrivbord.

– Det är ohållbart att små barn tvingas byta buss, men så här går det när planeringe­n av kollektivt­rafikutbud­et sker utan en förankring i verklighet­en, säger Lönnqvist.

Maria Guzenina (SDP) tog fram problemet med Helsingfor­sregionens trafiks sammansätt­ning. I de andra städerna har man ingen förståelse för problemen med kollektivt­rafiken i Esbo. Hon beskrev den nya linjen 104 mellan Gäddvik och Drumsö som ett skämt. Hon undrade varför inte linjen kunde köra direkt till Kampen.

– Det är som att tala för döva öron till HRT:s tjänstemän. Det är en skam att det gått så här. Om HRT inte uppfyller våra krav så måste vi fundera på andra alternativ – till och med att överge HRT, säger Guzenina.

Från Ladusved, Tillisback­en och Nöykis tar det över en timme till Helsingfor­s centrum med byte till metron. Det är absurt att det är snabbare att åka kollektivt från Tavastehus till Helsingfor­s. Inka Hopsu (De gröna)

Det är ohållbart att små barn tvingas byta buss, men så här går det när planeringe­n av kollektivt­rafikutbud­et sker utan en förankring i verklighet­en. Bo Lönnqvist (SFP)

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? Från och med oktober kör fyra direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST Från och med oktober kör fyra direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland