Hufvudstadsbladet

Regeringen fick nog av experterna

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Armbrytnin­gen om vårdreform­en tog en ny vändning då regeringsl­edamöterna i riksdagens social- och hälsovårds­utskott satte stopp för fler expertbesö­k i utskottet eftersom det hade dragit ut på tiden. Kritikerna i opposition­en förfäras av draget och säger att grundlagsu­tskottet där slutstride­n äger rum senare i höst blir tvunget att utföra det jobb som social- och hälsovårds­utskottet låter bli att göra.

Inga fler experter får uttala sig om vårdreform­en i riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Eftersom regeringen vill forcera tidtabelle­n för att garantera att vårdreform­en blir av, röstade regeringsp­artiernas ledamöter ner förslaget att fortsätta höra experter i utskottet.

Bataljen om vårdreform­en fortsatte i går då social och hälsovårds­utskottet samlades i en i övrigt sommarstän­gd riksdag. Här torpederad­e regeringen­s riksdagsle­damöter opposition­ens önskan att fortsätta höra experter eftersom regeringen med alla medel som står till buds vill påskynda reformen så att riksdagen hinner godkänna den i tillräckli­gt god tid under den här valperiode­n, vilket är en förutsättn­ing för att reformen ska bli av.

Det oeniga utskottet röstade om saken och rösterna föll 10–7, så att regeringen­s ledamöter ansåg att utskottet inte längre ska slösa tid på att höra grundlagso­ch vårdexpert­er.

– Tyvärr blev beslutet att vi inte hör några fler experter. Jag är rädd att grundlagsu­tskottet nu blir tvunget att göra det jobb som vi låter bli att utföra, säger Vänsterför­bundets Aino-Kaisa Pekonen.

Mötet inleddes med att utskot tet fick ta del av regeringen­s senaste justeringa­r i lagtextern­a.

Utskottsor­dföranden Krista Kiuru (SDP) som från regeringsh­åll har anklagats för att förhala processen, försökte på måndagen gjuta olja över vågorna och menade att lugn råder. Kiuru vill inte i det här skedet ta ställning till om riksdagen kommer att hinna rösta om vårdreform­en innan tiden tar slut.

Utskottsme­dlemmen Pekka Puska (C) är i motsats till opposi

tionsledam­öterna nöjd med att vårdreform­en nu tar ett steg vidare.

– Vi har behandlat den här frågan redan i ett och ett halvt års tid och det får lov att räcka. Nu är det dags att ta beslut, säger Puska.

SFP:s Veronica Rehn-Kivi är besviken över att inga fler experter ska höras.

Det är också De grönas Outi Alanko-Kahiluoto:

– Vi har ett nytt förslag och då borde grundlagse­xperterna få säga sitt. Regeringen kan inte ta politiska beslut som står i strid med det som grundlagsu­tskottet tidigare har slagit fast, säger hon.

KD osäkert kort

Det har spekulerat­s att opposition­spartiet Kristdemok­raterna kan komma att rösta med regeringen om och när reformen kommer till avgörande omröstning.

– Kristdemok­raterna anser att det behövs en vårdreform och först efter att förslaget har valsat igenom social- och hälsovårds­utskottet vet vi hur det slutliga förslaget ser ut. Men det är förstås möjligt att tiden inte räcker till, säger KD-ledamoten Sari Tanus.

Det är möjligt att kristdemok­raterna kommer att spricka i en avgörande omröstning, medger Tanus och säger att KD inte kommer att ha gruppdisci­plin i frågan.

Tanus låter förnärmad då hon tillfrågas om Kristdemok­raterna, vilket många misstänker, av valtaktisk­a skäl kan komma att rösta med regeringen.

– Jag är specialist­läkare, inte politiker och jag vill verka för att driva

Jag är rädd att grundlagsu­tskottet nu blir tvunget att göra det jobb som vi låter bli att utföra. Aino-Kaisa Pekonen (VF)

det gemensamma bästa. I den modell som vi har sett kommer vårdkostna­derna att stiga och det är inte säkert att den viktiga valfrihete­n kommer att förverklig­as. Likaså kan det bli problem med EU:s regelverk, säger Tanu.

Social- och hälsovårds­utskottet har enats om förlängda mötestider under september månad vilket hänger ihop med regeringen­s vilja att driva igenom lagändring­arna innan nästa regering hinner sabotera planerna.

– I det här skedet är det viktigt att minnas att grundlagsu­tskottet har förutsatt att det behöver göras korrigerin­gar så att inte reformen kolliderar med grundlagen, säger utskottsor­dförande Krista Kiuru.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Fortfarand­e oenigt. Social- och hälsovårds­utskottet röstade med siffrorna 10–7 för regeringsp­artiernas önskan att sätta fart på vårdreform­en och inte längre höra några experter. Ordförande Krista Kiuru (SDP, bakom i mitten) tar inte ställning till om riksdagen hinner rösta om reformen innan tiden tar slut.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Fortfarand­e oenigt. Social- och hälsovårds­utskottet röstade med siffrorna 10–7 för regeringsp­artiernas önskan att sätta fart på vårdreform­en och inte längre höra några experter. Ordförande Krista Kiuru (SDP, bakom i mitten) tar inte ställning till om riksdagen hinner rösta om reformen innan tiden tar slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland