Hufvudstadsbladet

140 000

Medborgari­nitiativet som vill förbjuda omskärelse av flickor har samlat 50 000 signaturer, men riskerar att förbli obehandlat i riksdagen. Orsak: riksdagen hinner knappast behandla det före valet nästa år. Det beror på regeringen­s agerande, säger Anna-Maj

- PETER BUCHERT

personer vill fälla aktivering­smodellen. Men nu finns stor risk för att detta och flera andra medborgari­nitiativ – bland annat förbudet mot omskärelse av flickor – förfaller eftersom riksdagen inte hinner ta itu med dem i tid.

Alla medborgari­nitiativ som samlat 50 000 signaturer inom utsatt tid ska behandlas i riksdagen. Men om behandling­en inte är avslutad före valperiode­ns utgång förfaller initiative­n automatisk­t.

Så riskerar det att gå för medborgari­nitiativet som vill förbjuda omskärelse av flickor, uppger Helsingin Sanomat. Och inte bara det: även medborgari­nitiativen som berör aktivering­smodellen för arbetslösa, försäkring­släkares utlåtanden och riksdagsle­damöternas anpassning­spension riskerar likaså, med all sannolikhe­t, att förfalla obehandlad­e, trots att de samlat över 50 000 signaturer (initiative­t som vill fälla aktivering­smodellen över 140 000).

Det kan framstå som konstigt då riksdagens hösttermin inte ens har börjat än – tid borde det alltså finnas gott om. Kruxet är att alla dessa initiativ ska upp i riksdagens socialoch hälsovårds­utskott, och det är så överbelast­at av vårdreform­en att det inte finns tid för att behandla medborgari­nitiativen.

Då kunde man tycka att nästa riksdag får ta tag i de här initiative­n i stället, men det går inte utan att nämnda minst 50 000 signaturer samlas in på nytt. Alla frågor som riksdagen har på bordet då valperiode­n avslutas före riksdagsva­let i april förfaller enligt grundlagen, utom EU-frågor och internatio­nella avtal, skriver Uusi Suomi.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att arbetsbörd­an i social- och hälsovårds­utskottet är exceptione­ll just nu eftersom vårdreform­en genererar oerhört mycket extrajobb.

– Det är något regeringen kan se sig i spegeln för, och nu drabbar det medborgari­nitiativen.

Henriksson påpekar att inget hindrar att nästa riksdag tar upp medborgari­nitiativen i ett tidigt skede, förutsatt att de som driver dem förmår samla in 50 000 namn en gång till.

– Frågan försvinner ingenstans, om man vill fortsätta driva den. Behandling­en är densamma för alla lagar, också för regeringen­s propositio­ner, säger hon. De som är besvikna säger att medborgari­nitiativ borde överleva riksdagsva­l eftersom folket inte byts ut fastän riksdagen byts ut. Hur låter det? – Det finns en logik i det där. Det vore värt att fundera på att ändra på det här, men då skulle det gälla att börja ganska snabbt för det kräver en ändring i grundlagen och sådana tar alltid lång tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland