Hufvudstadsbladet

Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel var med och återinvigd­e S:t Maria kapell på Nargö, något som de närvarande gästerna satte stort värde på.

Nargö är en av de så kallade svensköarn­a i Estland och den ligger strategisk­t placerad i Finska viken. Nargöborna har fått utrymma ön i flera repriser. Sovjetiska trupper innehade ön från 1944 och lämnade den först 1994. Finländska soldater var stationera

-

De riktigt stora känslorna säger sig Nargöbördi­ge Vello Viliberg ha haft när han återvände till ön efter att Estland blivit självständ­igt och den sovjetiska Röda armén fortfarand­e var kvar.

– Men visst var det här en milstolpe, säger han om återinvign­ingen av S:t Maria kapell.

Gästerna på invigninge­n har kommit från de andra estniska svensköarn­a, från olika delar av Sverige, från olika delar av Estland, men också från Hangö, Helsingfor­s och Borgå. De flesta som under söndagen var med och firade att S:t Maria kapell på Nargö är återuppbyg­gt har anknytning till någon av öarna eller har aktivt följt med utveckling­en på ön och i det självständ­iga Estland sedan 1991. Många har också en personlig historia om ön att berätta.

Nargö ligger en timmes båtresa norr om Tallinn, är numera naturskydd­sområde och en del av Viimsi kommun. Med bara drygt 30 kilometer till Makilo sydväst om Porkala udd kunde den som behärskade båda öarna också behärska inloppet till Finska viken. Det läget har präglat Nargös historia, först Ryssland och sedan Sovjetunio­nen har haft militäranl­äggningar på ön som också varit ockuperad av tyskar. Under en kortare period 1942–44 var ett 20-tal finländska soldater stationera­de på den norra delen där de skulle övervaka Finska viken och vid behov leda kustartill­erielden i samarbete med Makilo mitt emot.

Nargö har betytt mycket för mig, ön har genom pappa funnits i mitt liv hela tiden.

Birgitta Vasara

 ?? Foto: tt/HeNrIk MoNtgoMery ?? Kyrkoherde Patrik Göransson från den svenska S:t Mikaelsför­samlingen i Tallinn var en av dem som återinvigd­e kapellet på Nargö i närvaro av kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel.
Foto: tt/HeNrIk MoNtgoMery Kyrkoherde Patrik Göransson från den svenska S:t Mikaelsför­samlingen i Tallinn var en av dem som återinvigd­e kapellet på Nargö i närvaro av kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel.
 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? Birgitta Vasara (t.v.) har intressera­t sig för Nargö och dess historia eftersom hennes far var stationera­d på ön under ett par år i början av 1940-talet. Margit Rosen Norlin besöker Nargö varje sommar och har också lagt ner mycket tid på att dokumenter­a öns historia. Nargö ska uttalas med j i mitten, säger hon, det visar gamla urkunder.
FOTO: KATARINA KOIVISTO Birgitta Vasara (t.v.) har intressera­t sig för Nargö och dess historia eftersom hennes far var stationera­d på ön under ett par år i början av 1940-talet. Margit Rosen Norlin besöker Nargö varje sommar och har också lagt ner mycket tid på att dokumenter­a öns historia. Nargö ska uttalas med j i mitten, säger hon, det visar gamla urkunder.
 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? S:t Maria kapell på Nargö är återuppbyg­gt och återinvigt.
FOTO: KATARINA KOIVISTO S:t Maria kapell på Nargö är återuppbyg­gt och återinvigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland