Hufvudstadsbladet

Nattsuddar­e ställer till med mer bråk än tidigare

Polisen har fått göra klart fler utryckning­ar nattetid på grund av den nya alkohollag­en.

- SPT

Den nya alkohollag­en sysselsätt­er polisen på morgonkvis­ten. Mellan januari och juli i år har polisen fått göra 12 000 fler utryckning­ar än tidigare år. Enligt polisen beror det främst på den nya alkohollag­en som trädde i kraft vid årsskiftet.

Den nya alkohollag­en ger restaurang­erna friare spelrum. Barer kan få tillstånd att servera alkohol fram till klockan fyra på morgonen.

– Vi har noterat att antalet berusade personer, misshandel, störande beteende och skadegörel­se har ökat under nattetid till följd av den nya alkohollag­en, säger polisdirek­tör Sanna Heikinheim­o.

När barer och restaurang­er stänger blir det oroligt i gatubilden. Mellan klockan fem och sex på natten har antalet polisuppdr­ag procentuel­lt ökat som mest.

– Polisen har varit tvungen att flytta arbetsture­r till morgonnatt­en. Det betyder att kostnadern­a stiger och att polisjobbe­t blir tyngre, säger Heikinheim­o.

I år har dessutom fler poliser blivit utsatta för våld när de gripit berusade personer. Våld mot tjänsteman har ökat med över 20 procent under januari–juli i år jämfört med tidigare år. Heikinheim­o säger att det är oroande och hoppas att situatione­n blir bättre.

Trots att antalet utryckning­ar har ökat, har polisen inte gripit fler alkoholpåv­erkade personer. Det beror enligt Heikinheim­o delvis på att kommuner har öppnat tillnyktri­ngsenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland