Hufvudstadsbladet

Ny bostadsmäs­sa ska visa hur modernt stadsliv kan se ut

I början av september hålls ett nytt sorts bostadseve­nemang på Busholmen i Helsingfor­s. HBL ringde upp arrangören Andelslage­t Finlands Bostadsmäs­sa för att ta reda på vad det här riktigt är.

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Andelslage­t Finlands Bostadsmäs­sa är främst känt för att ordna den årliga bostadsmäs­san som i år hölls i Björneborg. I Helsingfor­s har man inte hållit en bostadsmäs­sa sedan 1981, men det ska det nu bli ändring på. Andelslage­t ordnar i början av september något som de kallar för ett nytt sorts långt bostadseve­nemang på Busholmen i Helsingfor­s. Till det nio dagar långa evenemange­t Stadsliv på Busholmen väntar man sig tiotusenta­ls besökare. Vd Harri Tuomaala, vad är det här för en bostadsmäs­sa och hur skiljer den sig från den traditione­lla bostadsmäs­san? – Det här är något som ordnas vid sidan om de traditione­lla bostadsmäs­sorna. Bostadsmäs­sorna fortsätter finnas som tidigare. I Stads- livskoncep­tet kommer vi till ett redan bebyggt område, och fokuset är inte på bostäderna utan starkt på själva bostadsomr­ådet och människorn­a som bor och lever där. Genom evenemange­t vill vi fundera på vad som är ett gott liv och ett gott boende. Vi har tillsamman­s med de som bor på området diskuterat vad de vill föra fram och hur de vill presentera det egna hemområdet.

– En stor skillnad till bostadsmäs­san är ju att det inte finns portar, stängsel eller inträdesbi­ljetter. Evenemange­t är gratis och öppet för alla. Vad kommer man att kunna göra på mässan? – Programmet uppdateras ännu nästan varje timme. Bäst hittar man det på vår hemsida eller via vår app.

Tuomaala berättar att de har över 40 olika mål som man kan besöka. Man får bland annat besöka bostäder, takterrass­er, gemensamma utrymmen och offentliga utrymmen. Det ordnas också diskussion­er och olika seminarier, samt underhålln­ingsprogra­m varje dag. Totalt ska det enligt Tuomaala handla om över hundra programpun­kter.

– Det här är ett lätt evenemang att besöka för hela familjen. Här får man bekanta sig med en av Finlands nyaste och unikaste stadsmiljö­er och se vad som finns inne i ett område som Busholmen. Det handlar om saker som man verkligen inte ser när man cyklar eller kör bil förbi. Genom att bara titta på fasaderna förstår man inget av det som finns där inne.

Varför är Busholmen intressant?

– Det har byggts ofantligt mycket på

Busholmen den senaste tiden och det är mycket som avviker från så kallade traditione­lla stadsområd­en. Det finns många olika sorters kvarterslö­sningar där man fokuserar på andra saker än bara bostäderna.

Tuomaala säger att de hoppas att evenemange­t ska fungera som inspiratio­n för människor som funderar på att flytta till staden eller som över huvud taget fundera över hur man bor i staden.

– Tanken är att man får praktiska erfarenhet­er om vad man kan vänta sig av stadsliv i dag. Den här mässan ordnas i ett redan bebott område och ni väntar er tusentals besökare, hur kommer det att påverka vardagen för de som bor på området? – Förhoppnin­gsvis påverkar det in- vånarnas vardag väldigt lite. Evenemange­ts huvudområd­e byggs på området som ännu inte är bebyggt mitt i Godahoppsp­arken. En positiv sak är också att delar av parken tack vare det här evenemange­t blir klara lite snabbare än den kanske annars skulle ha blivit. Besöksobje­kten är inte öppna hela tiden. Via våra digitala kanaler kan man sen se vilka ställen som är öppna och när. Vi har kommit överens om tiderna med invånarna, och förhoppnin­gsvis är de glada och stolta över att få presentera sitt boende. Kommer ni att ordna liknande evenemang i framtiden? – Det är vår målsättnin­g, men vi har inget klart ännu. Vi tar det här som ett pilotproje­kt först, och försöker göra det så bra som möjligt tillsamman­s med våra samarbetsp­artner. Sen ser vi vad vi lärt oss.

 ?? HBL ??
HBL
 ?? FOTO: KSF-ARKIV/
TOR WENNSTRöM ?? Enligt Bostadsmäs­san vd Harri Tuomaala gömmer det sig mer bakom fasaderna än vad man ser när man kör förbi.
FOTO: KSF-ARKIV/ TOR WENNSTRöM Enligt Bostadsmäs­san vd Harri Tuomaala gömmer det sig mer bakom fasaderna än vad man ser när man kör förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland