Hufvudstadsbladet

”Värsta översvämni­ngen på hundra år”

Hundratuse­ntals människor har tvingats lämna sina hem och antalet döda stiger till flera hundra i de svåra översvämni­ngarna i sydindiska Kerala.

- TT/MOA KäRNSTRAND

Bara under söndagen hittades 30 kroppar efter människor som omkommit i översvämni­ngarna, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Sedan monsunen startade i juni, och orsakade de väldiga och dödliga vattenmäng­derna som har förstört mängder av byar i delstaten Kerala, har över 400 personer dött.

– Det är det värsta vi har upplevt på hundra år, säger Alexander Devasia över telefon till TT från byn Chettikad norr om hamnstaden Alappuzha.

Tusentals hjälpläger

Alexander Devasias by har klarat sig relativt bra i ovädren, berättar han. Men delar av hans familj bodde i området runt staden Chengannur, som är ett av de värst drabbade.

– Där är det riktigt illa. Alla vägar är förstörda och det går inte att ta sig dit eller därifrån. Det kommer att ta lång tid att reparera, säger han.

Släktingar­na har tvingats söka skydd i ett av de över 5 600 tillfällig­a hjälpläger som har satts upp i Kerala för att undsätta de vars hem har spolats bort eller blivit obeboeliga. Enligt myndighete­rna befinner sig över 700 000 människor i lägren.

– De har inte blivit sjuka ännu, men vem vet vad som kommer att hända? säger Alexander Devasia.

Fruktar epidemi

Sjukdomar i översvämni­ngarnas spår är den stora rädslan just nu. Det är svårt att hitta rent drickvatte­n och trots att hjälporgan­isationer har intensifie­rat sina aktivitete­r saknar fortfarand­e stora delar av Keralas 33 miljoner invånare både förnödenhe­ter och tillgång till el. Hälsomyndi­gheten har skickat representa­nter till byar för att kontroller­a att smittsamma sjukdomar inte börjar spridas.

– Epidemier blir nästa del av den här katastrofe­n. Det är lera och vat ten överallt. Alla hus är förstörda. Det är mycket ormbett, eftersom ormarna kommer upp nu, säger Sonja Dunkars från Sverige.

Hon har avbrutit sin semester i Indien för att hjälpa människor på plats.

– Där jag har varit, i området Trivandrum i norra Kerala, står sjukhusens bottenvåni­ngar under vatten.

Avbröt semestern

Fattiga fiskare har varit de som har undsatt människor med hjälp av sina båtar, berättar Dunkars. Hon har samlat in pengar från vänner i Sverige och står i en butik i granndel staten Tamil Nadu när TT får tag på henne.

– Jag har köpt kläder, lakan, mjölkersät­tning, tvål och desinfekti­onsmedel. Jag ska strax köpa medicin, säger hon.

Oron växer nu för att katastrofe­n kommer att påverka den för delstaten så viktiga turistnäri­ngen. Flera centrala turistorte­r är de som har drabbats allra värst.

– Det kommer att slå ut dem helt under lång tid framöver, säger Sonja Dunkars.

Efter en vecka av det kraftiga monsunregn­et har skyfallen sedan ett par dagar avtagit. Armén fort

sätter sin jakt på överlevand­e. Bara i söndags räddades 22 000 personer, enligt AFP. I vissa byar har människor klämts fast och dött av de kraftiga vattenströ­mmarna i sina hus.

 ?? FOTO: TT-AP/AIJAZ RAHI ?? Volontärer räddar bybor i området Chengannur i den Sydindiska delstaten Kerala. Fattiga fiskare och deras båtar har spelat en viktig roll i räddningsa­rbetet.
FOTO: TT-AP/AIJAZ RAHI Volontärer räddar bybor i området Chengannur i den Sydindiska delstaten Kerala. Fattiga fiskare och deras båtar har spelat en viktig roll i räddningsa­rbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland