Hufvudstadsbladet

Koreansk återföreni­ng tecken på ”tillfällig­t töväder”

Tårar och skratt ramade in den första återföreni­ngen på tre år mellan familjer som splittrade­s under Koreakrige­t. Den är ett tecken på varmare relationer mellan Nord och Syd – men en lösning på den 68 år gamla konflikten är fortfarand­e långt borta, enligt

- TT/CAJSA COLLIN

Sextioåtta år efter det att hon skiljdes från sin då fyraårige son Ri Sang Chol får 92årige Lee Keum-Seom äntligen hålla om sitt förlorade barn igen. Men nu är han 71 och har tagit med sig fru och barn till ett första – och med all sannolikhe­t sista – möte med deras svärmor och farmor.

– Sang Chol! utbrast 92åringen innan hon gav sin son en efterlängt­ad kram.

Under tre dagar får de elva timmar på sig att försöka ta igen så mycket som möjligt innan det är dags för Lee att återvända hem. Hon är en av 89 sydkoreane­r och 83 nordkorean­er som deltar i den första återföreni­ngen på tre år, som inleddes i går.

Hundra sydkoreane­r hade lottats fram att delta, men flera ställde in sedan det visat sig att släktingar­na de ville träffa redan hade dött. Omkring 60 procent av de som söker återföreni­ng är över 80 år.

Tandkräm och skedar

Den äldste sydkoreane­n som medverkar är 101årige Baik Sung-Kyu, som tagit med sig tandkräm, kläder och 30 par skor som gåvor.

– Jag har även packat ner 20 rost fria skedar. Jag köpte allt det här eftersom det blir mitt sista besök, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

Sedan år 2000 har Nord och Sydkorea hållit 20 omgångar av återföreni­ngar och över 130 000 sydkoreane­r har anmält intresse för att delta. Mötena är också politiskt viktiga.

– De har i första hand ett symboliskt värde, både för Syd och Nord korea. Det är även betydelsef­ullt för länder som har spända relationer att det sker någon form av utbyte, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur på Stockholms universite­t, till TT.

Men det finns också en annan politisk dimension. Efter flera årtionden isär har de ideologisk­a skillnader­na hos familjemed­lemmarna inte sällan hunnit växa sig stora. Innan resan till Nordkorea uppmanas sydkoreane­rna att undvika samtalsämn­en som kan vara politiskt känsliga. Återföreni­ngarna har också alltid skett på den nordkorean­ska sidan av gränsen.

– Syftet med det är att utestänga influenser från Sydkorea. Nordkorea vill inte att deras medborgare ska åka till Syd och se hur folk lever där. Det skulle förstöra den bild som Nordkorea målar upp av hur resten av världen ser ut, säger Jonsson.

Historiskt möte

Den pågående återföreni­ngen är ett resultat av det historiska toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i april. Men trots stora förhoppnin­gar efter det mötet och det mellan Kim och USA:s president Donald Trump i juni, står de båda länderna fortfarand­e långt ifrån en lösning på den väpnade konflikten som slutade i ett stillestån­dsavtal 1953, tror Jonsson.

– I den svåra frågan, som gäller kärnvapenn­edrustning, har det på många sätt hamnat grus i maskinerie­t mellan Nordkorea och USA. Det speglar även relationer­na mellan Nord och Syd. Jag tycker inte att man ska vara överoptimi­stisk på att få se en snar lösning, säger han.

”Tillfällig­a töväder”

Till de mer positiva tecknen hör att Nordkorea inte har genomfört några kärnvapent­ester under en längre period och även att de två ledarna för en dialog med varandra. Under vinterOS i Sydkorea tidigare i år tävlade också länderna ibland under gemensam flagg.

– Men det är alltid en fråga om vad man gör efteråt. Under årens lopp har det varit så att det som Nord och Sydkorea kommer överrens om sällan genomförs. Det blir tillfällig­a töväder men inget bestående.

 ?? FOTO: TT-AP/LEE JI-EUN ?? 92-åriga Lee Keum-Seom kramar om sin son Ri Sang Chol, 71, för första gången på 68 år. De skildes från varandra under Koreakrige­t 1950–1953. Under måndagen inleddes en tre dagar lång återföreni­ng.
FOTO: TT-AP/LEE JI-EUN 92-åriga Lee Keum-Seom kramar om sin son Ri Sang Chol, 71, för första gången på 68 år. De skildes från varandra under Koreakrige­t 1950–1953. Under måndagen inleddes en tre dagar lång återföreni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland