Hufvudstadsbladet

Galjonsfig­ur i metoo fast för sextrakass­eri

Den italienska skådespela­ren och regissören Asia Argento, en av ledarna i metoo-rörelsen, som anklagade filmmogule­n Harvey Weinstein för sexuella trakasseri­er, har själv betalat 380000 dollar för att tysta ner ett trakasseri­offer.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

New York Times har fått tag på graverande dokument som visar att Asia Argento, via sin advokat betalat ex-barnstjärn­an Jimmy Bennett. Enligt Bennetts advokat skulle Argento ha utsatt honom för grova sexuella trakasseri­er på ett hotellrum i Kalifornie­n när han var 17 år gammal. Skyddsålde­rn i delstaten är 18 år.

Asia Argento var vid tidpunkten tjugo år äldre än Bennett. Övergreppe­t skall ha skett 2013.

Det var för knappt ett år sedan Argento med hårda ord vid filmfestiv­alen i Cannes anslöt sig till de kvinnor som anklagar Harvey Weinstein för att ha trakassera­t eller till och med våldtagit dem. Hon sade bland annat att filmfestiv­alen hörde till Weinsteins ”jaktmarker” och att hon våldtogs just där som 21-åring. Tidningen The New Yorker har avslöjat att Argento och Weinstein hade en flerårig relation, med sexuellt umgänge, efter detta.

Weinstein själv har besvarat Argentos anklagelse­r med att det skedde i samförstån­d.

Argentos pojkvän, tv-stjärnan Anthony Bourdain, som tog sitt liv i juni i år, deltog aktivt i hennes kampanj till förmån för kvinnor som blivit trakassera­de av män.

New York Times fick sig tillsänt avtalet mellan Argentos och Bennetts advokater från okänd avsändare. Med i försändels­en fanns också ett fotografi av paret i samma säng.

Enligt dokumenten var händelsen så traumatise­rande för Bennett att han i det närmaste varit oförmögen till arbete efter detta. Hans miljoninko­mster sjönk på ett par år till 60 000 dollar per år. Han är skådespela­re och rockmusike­r.

Argento, som är bosatt i Rom, kontaktade en känd jurist som specialise­rat sig på fall där kända personer råkar ut för liknande angivelser.

Enligt korrespond­ensen mellan Argentos och Bennetts jurister var deras förhålland­e ”som mellan en mor och en son” efter deras långa gemensamma karriär som regissör och skådespela­re. Bennett var bara sju år vid deras första filminspel­ning.

Inför mötet på hotellrumm­et den 9 maj 2013 skrev Argento på Instagram att hon ”väntar på sin sedan länge förlorade son... och röker cigarrette­r som om nästa vecka inte fanns”.

När Bennett anlände till hotellet i sällskap av en släkting bad Argento släktingen avlägsna sig, skriver Bennetts advokat. Därefter bjöd hon honom på alkohol, tryckte ner honom i sängen, klädde av honom byxorna och hade oralsex med honom innan hon satte sig på honom.

Efteråt bad hon honom ta foton på dem tillsamman­s i sängen.

Ingendera har gått med på att kommentera saken.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LOIC VENANCE ?? Asia Argento, italiensk filmmakare och skådespela­re, har hört till metoo-rörelsens förgundsfi­gurer, nu utpekas hon för att själv ha försökt tysta ett trakasseri­offer med stora pengar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LOIC VENANCE Asia Argento, italiensk filmmakare och skådespela­re, har hört till metoo-rörelsens förgundsfi­gurer, nu utpekas hon för att själv ha försökt tysta ett trakasseri­offer med stora pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland