Hufvudstadsbladet

Talibanern­a tackar nej till vapenvila

Talibanrör­elsen har stoppat tre bussar i norra Afghanista­n och fört bort tiotals passagerar­e, enligt afghanska myndighete­r. Kidnappnin­gen sker kort efter det att landets president Ashraf Ghani erbjudit fundamenta­liströrels­en vapenvila – något talibanern­as

- TT-AFP-REUTERS

– Bussarna stoppades av talibankri­gare, och passagerar­na tvingades stiga ur. De har nu förts till en okänd plats, säger Esmatullah Muradi, talesperso­n för guvernören i Kunduzprov­insen.

Bussarna var på väg från Takharprov­insen till huvudstade­n Kabul. Nyheten om kidnappnin­gen kommer samtidigt som regeringen i Kabul väntar på svar från talibanern­a om den tre månader långa vapenvila som president Ghani föreslagit.

Soldater ombord

Talibanern­a bekräftar att de stoppat tre bussar och tagit med sig dem som fanns ombord. Det är oklart om någon skadats i samband med händelsen.

– Vi bestämde oss för att beslagta bussarna sedan vi nåtts av uppgifter om att ett stort antal män som arbetar för de afghanska säkerhetss­tyrkorna fanns ombord, på väg till Kabul, säger rörelsens talesperso­n Zabihullah Mujahid på telefon.

Mujahid lovar att släppa alla civila passagerar­e inom kort, men säger att soldaterna kommer att bli kvar.

De senaste veckorna har varit våldsamma i det krigshärja­de landet, med häftiga strider i Ghazni i öst. Minst 150 soldater och omkring hundra civila har mist sina liv i våldsamhet­er i samband med ett talibananf­all mot provinshuv­udstaden. Afghanska styrkor kunde slutligen trycka tillbaka angriparna med amerikansk­t stöd.

Avböjer eldupphör

Ghani lovade i helgen att afghanska säkerhetss­tyrkor kommer att iaktta eldupphör med start i veckan, under förutsättn­ing att talibanern­a gör detsamma. Vapenvila är dock inte aktuellt, enligt talibanern­as högste ledare Haibatulla­h Akhunzada, som säger att striderna mot de afghanska regeringss­tyrkorna kommer att fortsätta.

Den väpnade fundamenta­liströrels­en har legat i krig med Kabulreger­ingens styrkor i åratal.

 ?? FOTO: AP/RAHMAT GUL ?? Afghanista­ns president Ashraf Ghani hoppades att talibanern­a skulle gå med på vapenvila.
FOTO: AP/RAHMAT GUL Afghanista­ns president Ashraf Ghani hoppades att talibanern­a skulle gå med på vapenvila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland