Hufvudstadsbladet

Gott flyt i näringsliv­et?

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

EKONOMI I samband med ett besök i Göteborg och diskussion­er med den tidigare ledningen för Sveriges Redareföre­ning hänvisades jag till Sjöfartsti­dningen.

Göteborg är Sveriges odiskutabl­a sjöfartsme­tropol – mycket fler fartyg i internatio­nell trafik än brända bilar.

Sjöfartsti­dningen hade vänt sig till de politiska partierna inför höstens riksdagsva­l för en kommentar gällande sjöfartens framtid i Sverige. Citerar Vänsterpar­tiets uttalande:

Sjöfarten i Sverige är, enligt Vänsterpar­tiet, avgörande för att svensk industri ska kunna frakta sina varor hållbart till världsmark­naden. Vänsterpar­tiet vill stärka den inhemska sjöfartsnä­ringen för att kunna utforma de transporte­r som landets industri efterfråga­r. Vänsterpar­tiets suppleant i trafikutsk­ottet Birger Lahti står för uttalandet.

Hur ser ”landskamps­situatione­n” ut mellan Lahti, Sverige och Andersson, Finland?

Vänsterpar­tiets ordförande Li Andersson eller den övriga vänstern har inte uttalat ett enda ord i samma anda som Lahti. Vänsterpar­tierna

i Finland har minsann inte rosat marknaden med industrist­ödande kommentare­r eller dåd. Allt som har med större eller mindre företagsam­het att göra ses som ett nödvändigt ont där endast ägarna drar nytta. Fackföreni­ngarna utgör grädden på oförstånde­ts kaka.

När president Niinistö aktivt försöker hålla sig informerad om och medverka till att trygga och förbättra landets internatio­nella konkurrens­kraft genom diskussion­er med berörda beslutsfat­tare kritiseras han för att ha överskridi­t sina presidenti­ella befogenhet­er. Kritikerhö­gen kopplar detta till de metoder president Kekkonen på sin tid tillgrep. Kritikerna lever tydligen kvar i den näringsliv­santipati som Tarja Halonen som president så uppenbart och direkt skadligt represente­rade.

Min övertygels­e är att vårt välstånd och dess fortlevnad kräver att alla aktörer, presidente­n och inte minst den näringsliv­savoga vänstern, stöder åtgärder som skapar förutsättn­ingar för internatio­nella framgångar för våra företag och därmed bidrar till kontinuerl­igt tilltagand­e arbetstill­fällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland