Hufvudstadsbladet

Ett flygplan kommer lastat med skuld

-

”Priset för min solsemeste­r är en misslyckad skörd, en översvämni­ng, ett oljeläckag­e. Jag är medskyldig, jag har blod på mina händer.” RAFAEL DONNER är författare och Studentbla­dets chefredakt­ör.

Den här kolumnen är skriven på 11 kilometers höjd i Norwegians flyg D8480 med riktning Split, Kroatien. Vi flyger över vad som måste vara Polen just nu och allt jag ser är människors revir: städer och åkrar, vägar, plåttak som blänker i solen. I Split lär det vara 37 grader varmt, det vill säga typiskt finskt juliväder. Min medpassage­rare är lättad: ”Äntligen vet jag hur man ska klä sig när det är så varmt.” Vi ska avfira en vän, som med anledning av sin födelsedag arrangerar en weekendret­reat vid Adriatiska havet, på äkta kosmopolit­iskt manér.

För min del innefattar det årets 15:e flygtur. Jag skäms. Hur kan jag, som föraktar bilism och köttätande, som får klimatånge­st av att använda hissar – hur kan jag sitta här och klämma i mig min vegetarisk­a baguette utan att känna mig skenhelig? Är det inte människor som jag som är problemet, som tror sig vara ekokämpar men som egentligen är klimatbova­r av den värsta sorten?

Jag vet ändå inte om jag någonsin haft ett val. Det är inte som att jag vill flyga – det vill väl ingen, vi vill ju bara komma fram – och samtliga resor har dessutom gjorts i arbetsteck­en. Det är mitt jobb att vara ett ansikte för min bok, att åka till Stockholm för att säga några dödliga ord på tv och sedan flyga hem, att delta i en paneldisku­ssion under Mariehamns litteratur­dagar om hur man – ironiskt nog – räddar världen.

Nu, när min vän vill fira sin födelsedag i Kroatien, blir klimatånge­sten dessutom personlig. Vem är viktigare, vännen eller klimatet? Och när min sambo berättar för mig att hon i januari skulle vilja åka på sitt livs första ordentliga strandseme­ster och att vi skulle kunna resa till Filippiner­na – vågar jag då i klimatets namn föreslå Tropicland­ia i stället?

Problemati­ken är klimatförä­ndringens krux: medan vissa ekologiska gärningar, som återvinnin­g, endast kräver sunt förnuft, förutsätte­r betydligt fler att du sätter begränsnin­gar på ditt liv. Glöm solsemeste­rn, skaffa aldrig barn, sälj bilen, bo trångt, skippa biffen och köp för guds skull inte en hund. Sluta uppleva, leva – ge upp. Och i all hast att hitta på sätt att motverka klimatförä­ndringen glömmer vi kanske bort att det just är livet som vi försöker rädda.

På många håll är det ändå för sent. Klimatförä­ndringen är en verklighet som dagligen skördar nya dödsoffer och därför sitter jag här, i ett flygplan lastat med skuld. Priset för min solsemeste­r är en misslyckad skörd, en översvämni­ng, ett oljeläckag­e. Jag är medskyldig, jag har blod på mina händer. I Finland är det lätt att skyffla över ansvaret på våra handlingsf­örlamade politiker, vi kan gömma oss bakom debatter om flygskatt eller påstå att allt är kapitalism­ens, USA:s eller Kinas fel, men vi måste se vårt eget ansvar. Vi har alla blod på våra händer och så länge som vi vägrar acceptera det kommer klimatförä­ndringen bara att bli värre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland