Hufvudstadsbladet

Facebook bildar bubblor

- Åbo underrätte­lser

Det har aldrig varit så enkelt som nu att manipulera och avsiktligt sprida felaktig informatio­n. Det här är ett verkligt problem. Varje dag kan man förundra sig över hur det är möjligt att människor går i fällan och delar material på till exempel Facebook vilket är rena rama humbugen eller planerad och manipulera­d agitation. Vill du skada någon, så är det bara att skriva eller dela inlägg, utan att behöva ta ansvar.

Nu kan man då påstå att man inte kan skriva och dela vad som helst, det finns lagar som anger gränsen för vad man får göra. Det här stämmer säkert, i alla fall teoretiskt sett. Men i praktiken är det inte lika entydigt, snarare tvärtom. Polisens resurser är begränsade och det ska handla om verkligen allvarliga saker innan polisen anser att det finns orsak att de ska ta sig an saken.

Kraven på enskilda användare i cybervärld­en är enorma. Förmågan att bedöma de olika källornas trovärdigh­et kräver en hel del. Man måste varje gång ställa sig frågan, vem har skrivit detta, vilken är källan till den delade artikeln? Utveckling­en har också gjort att det blivit allt svårare att skilja mellan fakta och åsikter. Det mest skrämmande i utveckling­en är att det finns människor som anser att deras åsikt är fakta och som vägrar ta till sig alternativ informatio­n. Allt som ifrågasätt­er den egna övertygels­en är av ondo och ska stängas ut.

Tom Simola

Soinis religiösa övertygels­e och abortåsikt har aldrig varit hemlighete­r. Men nu verkar utrikesmin­istern ha börjat ta upp dem med avsikt. Aamulehti om att utrikesmin­ister Timo Soini tre gånger offentligt har tagit ställning mot abort inom loppet av några månader. Enligt tidningen handlar det om tydligt politiskt påverkande.

Snabblån är bara en del av befolkning­ens överskulds­ättning, men att begränsa snabblån skulle i synnerhet beskydda de som är ekonomiskt mest sårbara. Karjalaine­n om att Finland inte tycks få ordning på snabblån fast branschens verksamhet har begränsats genom lagstiftni­ng redan en tid.

När presidente­n tar ställning för konkurrens­kraftsavta­let får han tack. Men när avtalet kritiseras är det regeringen som får ta smällen. Kymen Sanomat Upplägget är ovanligt, och orättvist mot regeringen. Men det är inte Niinistös fel, anser tidningen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland