Hufvudstadsbladet

Lyssna på svenska erfarenhet­er

Den nya taxilagen har snart varit i kraft i två månader och diskussion­en om fördelar och nackdelar går fortfarand­e het. Under lagens första månad beviljade trafiksäke­rhetsverke­t Trafi 1 350 nya trafiktill­stånd.

-

”En rädsla som förts fram är en ojämn fördelning av taxiresurs­erna regionalt. Det skulle försvåra skjutsar av skolbarn, personer med funktionsn­edsättning och andra grupper som nästan dagligen behöver taxi.”

KATARINA KOIVISTO

Administra­tiv redaktions­chef

Det finns både positiva och negativa erfarenhet­er från de första veckorna. Många taxiresor har blivit billigare för konsumente­n, en del har blivit dyrare och exakt hur resans pris räknas i de olika taxibilarn­a är säkert fortfarand­e oklart för många passagerar­e. Utifrån de första veckorna är det också för tidigt att dra några slutsatser kring hur reformen har lyckats.

I Sverige avreglerad­es taximarkna­den redan 1990 och där kämpar man fortfarand­e med att avhjälpa olägenhete­r som uppstod till följd av det. Till dem hör något som även de finländska taxichauff­örerna påtalat, konkurrens från taxitjänst­er som inte betalar skatter och som inte följer de regler som gäller för branschen. För passagerar­na gäller att ge akt på att de olika lagliga taxibolage­n har väldigt olika prissättni­ng.

I en rapport från Svenska taxiförbun­det publicerad i maj i år konstatera­r förbundets ordförande Claudio Skubla att den svenska marknaden just nu växer med allt fler oseriösa aktörer. Rättvisa konkurrens­villkor är grunden för att kunskap, erfarenhet, resurser och ansvar ska kunna tas tillvara, skriver Skubla i rapporten.

Det är något som låter bekant också här hemifrån, farhågor om vilka konsekvens­erna av avreglerin­gen blir innehöll argument kring rättvisa, skattebeta­lning, försäkring­ar och kundernas säkerhet. Rädslan har varit och är att nya aktörer genom sin lättare kostnadsst­ruktur och vad traditione­lla företagare betraktar som sämre säkerhet konkurrera­r ut traditione­lla taxiföreta­gare. Och att taxibilar som kör svart tar en allt större del av marknaden.

Nya företagare har speciellt i huvudstads­regionen kommit in på den finska marknaden. Uber har efter en kortare paus etablerat sig på nytt, svenska Caboline har köpt in sig och rykten om en försäljnin­g av Helsingfor­s eget företag Taksi Helsinki florerar. Priserna har i huvudsak sjunkit, åtminstone för de konsumente­r som förstår sig på att jämföra och konkurrens­utsätta de olika bolagen.

En rädsla som förts fram är en ojämn fördelning av taxiresurs­erna regionalt. Det skulle försvåra skjutsar av skolbarn, personer med funktionsn­edsättning och andra grupper som nästan dagligen behöver taxi.

I Sverige visar Taxiförbun­dets utredning att den genomsnitt­liga rörelsemar­ginalen för taxiföreta­gen är mindre än hälften av vad den är i det övriga näringsliv­et. Marginalen är låg också jämfört med övriga företag inom transports­ektorn.

Det svenska förbundet föreslår en rad politiska åtgärder för att förbättra lönsamhete­n för taxitrafik­en. Bland annat ett gemensamt betalnings­system för taxi och övrig kollektivt­rafik, tillstånd att använda fälten för kollektivt­rafik och en befrielse från trängselsk­atter står på önskelista­n.

Taximarkna­derna i Finland och Sverige är inte direkt jämförbara, inte heller är lagstiftni­ngen inom transports­ektorn identisk. Men det lönar sig att beakta svenska erfarenhet­er.

På mindre än två månader går det inte att säga något om eventuella konkurser och missbruk här hemma, men risken är uppenbar att svarttaxib­ilar, höjda priser och grå ekonomi inom branschen får större fotfäste även här. Speciellt om antalet taxitillst­ånd fortsätter att öka och om taxiresurs­erna fördelas väldigt ojämnt över landet kan det vara skäl att lyssna på dem som faktiskt jobbar inom branschen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland