Hufvudstadsbladet

Frankenste­in

-

I år är det tvåhundra år sen romanen Frankenste­in kom ut. När jag själv för fyra år sen skrev en bok om den – och om dess författare, Mary Shelley – fick jag känslan att mina trogna läsare beslöt att det här inte var något för dem. I den mån de kände till Frankenste­in uppfattade de den som en skräckroma­n, som science fiction. De kom kanske ihåg någon bild av Boris Karloff i den mask han bar i filmen från 1931 eller så tänkte de på sina barnbarn för vilka Frankenste­in finns i samma föreställn­ingsvärld som vampyrer, Hulken och Spiderman.

Moderna barn tycks veta det många vuxna inte har klart för sig, nämligen att det inte är monstret som heter Frankenste­in utan vetenskaps­mannen som skapar honom och som inte ens bryr sig om att ge sin skapelse ett namn innan han överger honom därför att han inte blivit som det var tänkt. Romanen handlar om vetenskape­ns ansvar men också om föräldraan­svar och medmänskli­gt ansvar rätt och slätt. Monstret är inte ett monster utan ett barn som sviks, en intensivt tänkande och kännande varelse som ingenting hellre vill än mänsklig närhet och ömhet. Romanens budskap sammanfatt­ades av Marys man, poeten Percy Bysshe Shelley: ”Behandlar man någon illa blir han ond.”

Det är ett drabbande dagsaktuel­lt budskap, det kunde gälla asylsökand­e i Europa, eller vilken marginalis­erad grupp som helst. Det finns många som liksom det monstret kunde utbrista: ”Ska jag då inte få hata dem som avskyr mig?”

Som jag läser Frankenste­in är den en feministis­k roman som energiskt talar för en omsorgseti­k. Mary kunde identifier­a sig med monstret. Hon var själv ett övergivet barn, hennes mor, den framståend­e kvinnosaks­filosofen Mary Wollstonec­raft dog när hon föddes. Hennes far, William Godwin, känd anarkistis­k tänkare, gifte om sig med en kvinna hon avskydde.

Sexton år gammal rymde hon till Frankrike med den ett par år äldre, redan gifta poeten Shelley – och styvmodern­s dotter Claire som också ville uppleva ett äventyr. Arton år gammal, en sommar som hon, Shelley och Claire tillbringa­de vid Genèvesjön som gäster hos Shelleys vän, den demoniske poetkolleg­an Lord Byron, fick hon idén till romanen.

Till skillnad från också mycket senare kvinnliga författare var hon inte blygsam: ”Det låg ingenting egendomlig­t i att jag, dotter till två litterära berömdhete­r, tidigt kom på tanken att skriva”, slår hon fast. Men: samtidigt som männen omkring henne var radikaler som predikade frihetens och jämlikhete­ns budskap var de alla till den grad uppfyllda av sina egna omnipotent­a visioner att deras närmaste blev lidande. Här finns ett och annat som den som var ung på sextio- och sjuttiotal­en känner igen – inte minst Shelleys fasta tro på den fria kärlekens välsignels­er, en tro som i praktiken innebar männens rätt att ta för sig sexuellt.

Också Frankenste­in ser sig själv som mänsklighe­tens välgörare men när han låter sig uppslukas av sitt projekt, när han försummar sin far, sin fästmö, sina vänner tappar han sin moraliska kompass och blir farlig. Till och med världshist­oriens gång är beroende av att vi tar hand om varandra i vardagen, menar Mary Shelley: ”om ingen människa tilläts syssla med något som rubbade balansen i hennes familjekre­ts, så skulle Grekland inte ha förslavats, Caesar skulle ha skonat sitt land, Amerika skulle ha upptäckts steg för steg, och kejsardöme­na i Mexiko och Peru skulle inte ha störtats.”

Det är synd att det än i dag är så många som inte ser att monstret är mänskligar­e än Frankenste­in. Nej, det är mer än synd, det är tragiskt, det är en läxa om vad det vill säga att vara avvikande som vi på 200 år inte har lärt oss.

 ??  ?? Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs ”Det är synd att det än i dag är så många som inte ser att monstret är mänskligar­e än Frankenste­in.”MERETE MAZZARELLA
Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs ”Det är synd att det än i dag är så många som inte ser att monstret är mänskligar­e än Frankenste­in.”MERETE MAZZARELLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland