Hufvudstadsbladet

Clowner i många skepnader

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Genom olika clownkarak­tärer utforskar Martin Zimmerman och hans arbetsgrup­p bland annat frågor om makt, status och auktoritet – men föreställn­ingen är hela tiden underhålla­nde.

Helsingfor­s festspel: Eins zwei drei

Koncept, regi, koreografi och dräkter Martin Zimmermann, på scenen Tarek Halaby, Dimitri Jourde, Romeu Runa och Colin Vallon, musik Colin Vallon. Nationalte­atern 18.8.

■ Ett två tre, tre personer på scen, tre olika clowngesta­lter – men annars en föreställn­ing som är svår att placera i något fack. Scenkonst med intryck från flera olika konstarter, inslag av akrobatik, dans, mycket musik, ett klart tema utan egentlig intrig. I sin föreställn­ing Eins zwei drei bjuder Martin Zimmerman på många tolkningsm­öjligheter framför allt via själva karaktärer­na. Clowneri är en fascineran­de konst – den har så många fler sidor än bara att få folk att skratta. Zimmermans föreställn­ing roar visserlige­n, men saknar ändå inte allvar. Vad gäller dess djupare budskap torde det väl vara att studera människan som en komplex varelse, samtidigt som man bollar med frågor om makt, om status och auktoritet, om inkräktare, om vad konst kan innebära. Rent fysiskt är föreställn­ingen virtuos kroppskons­t, utan att virtuosite­ten är ett självändam­ål.

De tre karaktärer­na på scen är långt drivna åt olika håll, ändå är de typer vi alla har i oss. Denna gång står Zimmerman inte själv på scenen, utan överlåter den åt tre skickliga scenkonstn­ärer. Tarek Halaby är museidirek­tören som framför allt spelar ut hög status på olika sätt, samtidigt som han utan att egentligen fokusera på frågor om manligt och kvinnligt får mig att fundera kring dem. Dimitri Jourde är betjäntfig­uren med en oerhörd rikedom i kroppens rörelser – emellanåt nästan flyter han fram över scenen, vrider sig åt olika håll och imponerar både som akrobat och dansare, men aldrig så det blir ett självändam­ål. Hela tiden håller han sig trogen sin finurliga karaktär, med en intressant silhuett som vid flera tillfällen för tankarna till dervischer. Romeu Runa är en virtuos av ett mer expressivt slag. Hans anarkistis­ka clownkarak­tär är mest uttalat crazy av de tre, samtidigt som den påminner om forna tiders freak shower med ormkvinnor och missfoster.

Av de tre är denna kropp inkräktare­n, den som i högsta grad behandlas som ett objekt, något man kan ställa ut på museum och förundras över, något man kan stänga in i en låda utan att fundera om hen kan andas. Vem som helst kan ana den oerhört starka kroppskont­roll som ligger bakom Runas agerande.

Musiken har också en viktig funktion – i Colin Vallons händer flödar den fritt ur flygeln från början till slut, för att emellanåt anta mer experiment­ella former med preparerin­gar och distortion. Ett par gånger rymmer Vallon också från pianot till trumsetet. Det är spännande hur mycket en ensam pianist kan få fram, till exempel förmedla känslan av intim aftonstämn­ing eller följa Jourdes rörelser skickligt till punkt och pricka. Även alla tre clowner får utlopp för sin musikalisk­a talang.

Scenografi­n är skickligt utförd och den snurrande fasaden bidrar till att skapa en längre sekvens präglad av den stämning av fara som brukar vara närvarande i cirkuskons­ten överlag. Dramaturgi­n är överlag välgjord, den ångar på med lagom många klimaxar och vågar också stanna upp helt och hållet, speciellt i fina pianoögonb­lick. Vissa scener spinner vidare i sinnet, till exempel säkerhetsk­ontrollen som elegant fråntar direktören dess höga status är briljant.

 ?? FOTO: MIKKI
KUNTTU ?? Hög status, anarkist, klipsk tjänare – Martin Zimmermann­s Eins zwei drei utforskar clowneriet­s arketyper, och mänsklighe­tens olika skiftninga­r. Från vänster Tarek Halaby, Romeu Runa och Dimitri Jourde.
FOTO: MIKKI KUNTTU Hög status, anarkist, klipsk tjänare – Martin Zimmermann­s Eins zwei drei utforskar clowneriet­s arketyper, och mänsklighe­tens olika skiftninga­r. Från vänster Tarek Halaby, Romeu Runa och Dimitri Jourde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland