Hufvudstadsbladet

Vem bär ansvaret för uppvärmnin­gen?

- MIKAEL SANNER

Ångest, ångest är min arvedel / min strupes sår / mitt hjärtas skri i världen – ja, redan Pär Lagerkvist visste vad det handlar om, för ett drygt sekel sedan.

Det framhålls ofta som en fördel att vi här uppe i det karga Norden har fyra årstider som tack vare, eller på grund av, vår geografisk­a placering därmed blir så varierade. Allt från tuffa snörika vintrar med många minusgrade­r, via vårens skira knoppande grönska till sommarens fruktsamma hetta.

Men alla uppskattar inte årstidsväx­lingarna på samma sätt. Nu står vi precis inför en ny sådan och den som många kan uppleva som en riktigt jobbig period. Att kliva in i den färgspraka­nde hösten, med dess plågsamma stormar och hällande regn med medföljand­e lervälling – för att inte prata om mörkret!

Men samtidigt finns det de som älskar hösten, som drar på sig gummistövl­arna och ger sig ut med svampkorge­n och bärhinken i högsta hugg. Det finns de som bara älskar att promenera, plocka färggranna löv, dra in doften av fuktig höstmylla och så småningom kura skymning i väntan på vintern.

När till och med vetenskape­n ger olika besked, då är det inte lätt för en lekman att veta hur en skall bete sig.

kan den här ångesten uppstå av andra skäl än årstidsväx­lingarna. Värmen, eller kanske snarare hettan, har dominerat på ett sätt som gjort att oroade röster höjts om att vi står inför en global uppvärmnin­g som kan komma att göra delar av världen obeboelig? Hur länge dröjer det i så fall? Hur skyldig är människan och det sätt vi lever på? Spelar det någon roll om vi ändrar beteende?

Frågorna hopar sig, jag tror inte att jag är ensam om att vilja få svar på de här frågorna. Men när till och med vetenskape­n ger olika besked, då är det inte lätt för en lekman att veta hur en skall bete sig. Vi står inför ett val om vem vi skall tro på. Så länge det valet finns betyder det också att vi kommer att välja olika – särskilt så länge vi får olika svar på alla frågor.

Problemet uppkommer om det visar sig att det är vi människor som bär ansvaret för den globala uppvärmnin­gen. För om vi har valt olika så är det förmodlige­n för få människor som valt att ändra sina beteenden för att någon förändring har kommit till.

Om det är så, ja, det kommer att visa sig när det i så fall redan är för sent.

Ångest, ångest …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland