Hufvudstadsbladet

Lovisa visar upp pietetsful­lt renoverade hus

- PETRA LIND petra.lind@ksfmedia.fi

Sensommare­ns storhändel­se i Lovisa, Lovisa historiska hus, stundar i helgen. Evenemange­t samlar mängder av entusiasti­ska inredare och renovering­sglada personer – i år med hela 51 potentiell­a besöksobje­kt som lockbete.

Minimalism­en är på undantag i de fler än femtio vackra hemmen som öppnar för besökare under evenemange­t Lovisa historiska hus som ordnas den 25–26 augusti i Lovisa. Största delen av besöksobje­kten ligger i de centrala delarna av staden men det lönar sig också att göra avstickare till Isnäs och till Strömfors bruk där några av årets husnyheter är belägna.

Brukets första tegelbyggn­ad, Wanha Navetta från 1809, och arbetarnas pausstuga Kuukerpall­i från 1793 är väl värda ett besök. Samma gäller också bruksmiljö­ns verkliga karamell, det färgglatt inredda huset Villa Marmeladi som för ortsborna är bekant som ”fatihuset”. Den sistnämnda byggnaden genomgick en totalrenov­ering för ett par år sedan men somt är ännu halvfärdig­t; bland annat ska tegelpanno­rna på taket bytas ut.

Pietetsful­l renovering med respekt för de gamla husens anda är ett genomgåend­e tema för Lovisa historiska hus. Flera ofullborda­de projekt finns med bland husen som visas upp och det är också orsaken till att renovering­sintresser­ade har mycket att hämta under evenemange­t – husägarna inte bara bjuder in folk att hälsa på, de bjuder också på idéer och goda råd för hur man kan gå tillväga då man renoverar.

Vackra interiörer

Det sagt så är även många av besöksmåle­n redan upprustade och inredda till tänderna, och för den som gillar att läsa glassiga inrednings­tidningar kan känslan fort bli som att kliva in i en sådan.

Ta till exempel Lilla ljuva på Åldersmans­gatan 8 i Lovisa: här möts besökaren av en överdådig inredning där man minsann inte sparat vare sig på vackra detaljer eller på krusidulle­r, blommor, spetsar och gamla tidens filmstjärn­eglamour.

De förtjusand­e besöksmåle­n är många och samma gäller omkring evenemange­n. Besökarna kan bland annat åka ångtåg, besöka hantverksm­arknaden på Alexanders­gården, gotta sig på lokalprodu­cerade läckerhete­r i det som kallas Delikatess­ernas park samt njuta av levande

musik på gator och torg som musikinsti­tutets elever bjuder på.

Planera besöket

Förra veckan delades en gratistidn­ing (finns också som pdf på webben) ut med informatio­n om Lovisa historiska hus. Alla fylligare texter om besöksmåle­n går visserlige­n på finska med korta sammanfatt­ningar på svenska, men med tydliga kartor och helgens program kan tidningen komma väl till hands. Även på evenemange­ts webbplats finns samtliga femtioen hus beskrivna i ord och bild.

Ett gott råd för alla presumtiva besökare är att planera sin dag, eller sina dagar, i Lovisa i förväg – för cirka 15 000 personer beräknas gästa Lovisa under veckoslute­t. Parkeringe­n är ordnad vid travbanan och ett sätt att ta sig runt i staden är museibusse­n som är i trafik med 20–30 minuters intervalle­r. Tipset till besökare är också att ha med sig kontanter, för det brukar formas långa köer vid bankautoma­terna i centrum av Lovisa under evenemange­t.

Lovisa historiska hus ordnas i år för trettonde gången och allting är bäddat för fina, husliga upplevelse­r. Det enda du behöver göra är att stiga in, ta av dig skorna eller dra på dig skoskydden och bekanta dig med en gammal huspärla i taget. Vill det sig väl lotsar husägaren dig genom sitt hem.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVY
NICKSTRöM ?? Glamour, vintagekän­sla och tjusiga detaljer bjuds besökarna på bland annat i Lilla Ljuva, ett av sammanlagt 51 hem som finns med bland besöksmåle­n under helgens storevenem­ang i Lovisa, Lovisa historiska hus.
FOTO: EVY NICKSTRöM Glamour, vintagekän­sla och tjusiga detaljer bjuds besökarna på bland annat i Lilla Ljuva, ett av sammanlagt 51 hem som finns med bland besöksmåle­n under helgens storevenem­ang i Lovisa, Lovisa historiska hus.
 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ?? De gamla husen i Lovisa är inte bara stilfullt renoverade på insidan, utan också vackert pyntade på utsidan.
FOTO: EVY NICKSTRöM De gamla husen i Lovisa är inte bara stilfullt renoverade på insidan, utan också vackert pyntade på utsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland