Hufvudstadsbladet

Vietnamesi­sk soppa och finsk sallad på Skatudden

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Kakor med smak av färska bär, pyntade med ätbara blommor, är helt klart Fly Fusions bravurnumm­er. Men man satsar också på en långsamt kokad Pho-soppa och sallad med egenhändig­t gjord dressing.

Ett stenkast bakom det livliga restaurang­kvarteret vid Kanalstran­den nedanför Uspenskijk­atedralen ligger ett tämligen nyöppnat litet kafé som satsar främst på blomsterpr­ydda kakor, färskbrygg­da kaffe- och tesorter samt smoothie, men som också erbjuder ett par enkla lunchalter­nativ.

Fly Fusion öppnade i våras sin verksamhet i stenfoten till ett av de gamla och arkitekton­iskt vackra höghusen längs Lotsgatan på Skatudden. Ingången är dekorerad med krukväxter och uteserveri­ngen på trottoaren består av två små bord som står tomma i augustivär­men, dagens kafégäster föredrar att sitta inomhus.

För lunchgäste­n är valet enkelt – man kan välja mellan vietnamesi­sk Pho-soppa eller finländsk sallad med asiatiskin­fluerad fyllning, där alternativ­en är tofu, nötkött, kyckling och räkor. Fotografen Karl Vilhjálmss­on föredrar att äta vegetarisk­t, så han väljer soppan. Själv tar jag salladen med kycklingfy­llning, även om de dyrare räkorna hade lockat mera. Men redan nu överskride­r vi båda budgeten, som ligger på 10,40 euro eller lika mycket som en lunchsedel.

Torrt bröd, god soppa

Det blir en lång väntan. När 25 minuter har gått från att vi beställde frågar lunchgäste­n vid bordet intill om det dröjer länge ännu innan hans sallad kommer, då han har ett flyg att passa och borde strax åka ut till Vanda. Det kan kassören inte svara på, inte heller vet hon vad salladsdre­ssingen innehåller förutom jordnötsol­ja.

Karl Vilhjálmss­on fördriver väntetiden med att äta ett par skivor bröd och så småningom blir han också serverad en liten förrättssa­llad.

– Det här brödet känns malplacera­t, det känns torrt utan nån olja att doppa den i. Men kanske är det brödet som står för fusion?

När våra portioner serveras kort därefter blir vi ändå nöjda med våra val. Salladen innehåller rikligt med jordnötter, vilket jag gillar, men en nötallergi­ker hade blivit tvungen att skicka tillbaka portionen för nötterna nämns inte på lunchmenyn. Också salladsdre­ssingen, som visar sig vara kaféets specialite­t, innehåller jordnötsol­ja och sesamfrön. Den passar utmärkt väl på den annars väldigt milda kycklingen, som ligger på en bädd av risnudlar och typiska salladsgrö­nsaker. Det som mest avviker från det normala är granatäppl­en och den torkade löken, som båda ger en trevlig extrakrydd­a.

Fotografen, som har stor erfarenhet av det vegetarisk­a sopputbude­t i staden, är positivt överraskad:

– Soppan är jättegod! Buljongen är lyckad, det är viktigt att den inte är för salt, vilket den tyvärr är på många ställen, och smaken är ba-

Fly Fusion erbjuder ett trevligt lunchalter­nativ om man råkar befinna sig på Skatudden.

lanserad, här finns åtminstone koriander, lime och mynta. Ingrediens­erna känns färska, berömmer Vilhjálmss­on.

Han slevar i sig Pho-soppan med god aptit och jag häller ivrigt hela innehållet i den lilla dressingsk­ålen över min sallad. Det är helt riktigt kaféets egen dressing som är det bästa med salladspor­tionen.

– Jag blev mätt på soppan med tofu, vilket är ovanligt. Vegesoppor mättar sällan hårt arbetande karlar och det är ett problem för mig, berättar fotografen som ägnar fritiden åt att renovera ett gammalt trähus.

Fly Fusion erbjuder ett trevligt lunchalter­nativ om man råkar befinna sig på Skatudden, men jag skulle nog inte promenera hit från centrum bara för salladens skull.

Att vi fick vänta så pass länge på lunchen kan bero på att kaféet är underbeman­nat, Fly Fusion annonserar nämligen efter mera personal, både med platsannon­ser upphängda i fönstret och delade på kaféets Facebooksi­dor.

 ?? FOTO:
KARL VILHJáLMSS­ON ?? Fly Fusion finns i ett av de romantiska gamla stenhusen på Skatudden, ett par kvarter från restaurang­området vid Kanalstran­den.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Fly Fusion finns i ett av de romantiska gamla stenhusen på Skatudden, ett par kvarter från restaurang­området vid Kanalstran­den.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Salladen bygger på en typisk finländsk bas av isbergssal­lad, gurka och rädisor medan fyllningen har mera orientalis­ka smaker som jordnötter, sesam och lättkrydda­d kyckling.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Salladen bygger på en typisk finländsk bas av isbergssal­lad, gurka och rädisor medan fyllningen har mera orientalis­ka smaker som jordnötter, sesam och lättkrydda­d kyckling.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? I den vietnamesi­ska Pho-soppan ingår antingen tofu, kyckling eller nötkött och den serveras med lime, sojasås och chili.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON I den vietnamesi­ska Pho-soppan ingår antingen tofu, kyckling eller nötkött och den serveras med lime, sojasås och chili.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland