Hufvudstadsbladet

Ekonomiskt utsatta barn mobbas mer

Skolan måste bli bättre på att se social bakgrund, anser Rädda Barnen

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Nästan 70 procent av de unga som identifier­ar sin familj som fattig har blivit mobbade i lågstadiet. Det är en betydligt högre andel än av barnen i välbärgade familjer, visar Rädda Barnens färska enkät.

Mer än en tredjedel av de unga anser dessutom att de vuxna i skolan inte in- griper tillräckli­gt i mobbning och diskrimine­ring.

Professor Gunilla Holm vid Helsingfor­s universite­t anser att vi måste bli bättre på mångfald, också då det gäller just social bakgrund.

– Vi ska absolut tala mer om de här sakerna både i skolan och i lärarutbil­dningen, anser hon.

I Finland har det länge varit nästan tabu att tala om socialklas­s, säger Holm.

– Läroplanen behandlar mångfald mycket bra, men då det gäller just social bakgrund behandlas det nästan inte alls.

Då Rädda Barnen 2015 gjorde en enkät kring barns upplevelse­r av fattigdom och delaktighe­t svarade ungefär hälften av dem som upplevde att familjen var fattig att de blivit mobbade i skolan. I den enkät som Rädda Barnen publicerad­e på tisdagen syns två oroande tendenser: Dels har andelen barn som upplever sig som fattiga ökat något, dels upplever en större andel av dem att de blivit mobbade – nästan 70 procent jämfört med 40 procent av barnen i välbärgade familjer.

Det kan till en del förklaras av ett större antal svarande, men också av samhällsut­vecklingen.

– Det är viktigt att minnas att den ekonomiska tillväxten för det mesta inte kommer de mindre bemedlade till godo. Det är klart att barnen känner av om det går bättre för andra men inte för dem. De har kanske inte de rätta kläderna, hobbyerna, de reser inte... allt sådant som påverkar det sociala livet. Och under goda tider är pratet om fattigdom ganska hårt och skuldbeläg­gande. Det av speglar sig förstås också i barnens uppfattnin­gar, säger Riitta Kauppinen, chef för medborgara­ktivitet och påverkansa­rbete vid Rädda Barnen.

Fattigdome­n var ofta mycket påtaglig i de familjer där barnen identifier­ade sig som fattiga.

– Det kan handla om att man inte har råd att köpa mat eller hälsovårds­tjänster, det är mycket oroande. Men också att man skäms över att inte ha vad andra har. Många unga oroar sig också för kostnadern­a för andra stadiets utbildning och särskilt gymnasiest­udier, säger kampanjkoo­rdinator Nelli Sinisaari vid Rädda Barnen.

Riskerar marginalis­ering

Sammanlagt svarade över 1 700 barn mellan 13 och 17 år på webbformul­äret i Rädda Barnens enkät, som fokuserar särskilt på mobbning och ekonomisk utsatthet. Många av de svarande tyckte att de vuxna i skolan inte ingriper tillräckli­gt i mobbningen, hela 38 procent. Fler än en fjärdedel ansåg att de vuxna i skolan av olika orsaker inte bemöter eleverna jämlikt, och närmare 60 procent uppgav att man aldrig talat om fattigdom i deras skola.

Rädda Barnen vill bland annat se mer utbildning för de vuxna i skolan om hur man förebygger mobbning, och om orsakerna och följderna av fattigdom för att bättre förstå elevernas olika bakgrunder.

– Fattigdom är ofta långvarigt och går i arv. Barn i mindre bemedlade familjer riskerar att bli utanför hobbyer och fritidsakt­iviteter, men också andra stadiets utbildning. Det handlar om många vardagliga saker. Det påverkar gruppdynam­iken och gör att de här barnen lättare kan råka ut för mobbning och marginalis­ering, säger Kauppinen.

Rädda Barnen vill bland annat se gratis utbildning på andra stadiet och fler avgiftsfri­a hobbymöjli­gheter. Men Kauppinen efterlyser också en diskussion om vilka samhällsfä­rdigheter lärarna får i sin utbildning.

– Det kunde vara bra att i lärarutbil­dningen reflektera mer om till exempel hur elevernas bakgrund påverkar dem. Säkert speglas våra värderinga­r i skolan precis som på andra håll i samhället. Det behövs bättre beredskap att identifier­a andras omständigh­eter. Man kan till exempel inte utgå från att en femma är bara en femma i alla familjer – för den som har ont om pengar kan det vara en stor peng, säger Kauppinen.

Tala om klass

Professor Gunilla Holm vid pedagogisk­a fakulteten vid Helsingfor­s universite­t är helt ense med Rädda Barnen – vi måste prata om klass.

– Vi behöver absolut tala mer om de här sakerna såväl i skolan som i lärarutbil­dningen. Vid vår fakultet har vi mångfald och social rättvisa i vår profil, och vi försöker genomgåend­e ta upp den här typen av frågor i vår utbildning. Det är viktigt att lära sig se mångfalden och att beakta den då det är relevant.

I Finland har det länge varit nästan tabu att tala om socialklas­s, säger Holm, som anser att det här är något man missat också i den annars förträffli­ga nya läroplanen.

– Läroplanen behandlar mångfald mycket bra, men då det gäller just social bakgrund behandlas det nästan inte alls. Ändå visar alla studier att det är en av de viktigaste faktorerna som påverkar skolframgå­ngen.

Också den som har det bra ställt bör vara medveten om sina privilegie­r, och att inte alla har dem, säger Holm. Det gäller att lära sig att se saker ur andra perspektiv.

– Också läromedlen borde ses över, så att de faktiskt på ett konstrukti­vt sätt synliggör att det finns väldigt många olika människor i samhället, och att vissa har det socioekono­miskt bättre än andra. Men jag tror inte att man ska lyfta upp det som en enskild grej, att i dag talar vi om fattigdom och mobbning. Man måste i stället försöka hitta flera direkta och indirekta sätt att försöka skapa positiva attityder gentemot alla grupper i samhället, säger Holm.

Det har många gånger varit meningen att jag skulle gå på bio med kompisarna, men jag är alltid ’sjuk’ eller ’måste vakta hunden’ fast jag egentligen bara inte har några pengar. Min klasskompi­s blev retad i lågstadiet för att han tyckte om skolans bröd, då de inte hade sådant gott bröd hemma. Han blev ofta pikad för det. Varje timme visar läraren upp en lista på dem som inte gjort läxan eller skaffat boken. Jag vet att det finns sådana elever på listan som inte kan rå för det, men trots att läraren upplysts om saken mobbar och generar läraren själv de här eleverna. Ur Rädda Barnens enkät Barnets röst

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? 38 procent av de som svarade på enkäten anser att de vuxna i skolan inte ingriper tillräckli­gt i mobbning och diskrimine­ring.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N 38 procent av de som svarade på enkäten anser att de vuxna i skolan inte ingriper tillräckli­gt i mobbning och diskrimine­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland